Pojišťovny by se mohly podílet na financování hasičů. Senát schválil normu

20.07.2012 16:06

Senát schválil normu, díky níž by pojišťovny měly odvádět šest procent svých příjmů z povinného ručení hasičům. Chtějí tak zabránit předpokládaným finančním restrikcím, které mají kvůli úsporám v rozpočtu postihnout hasiče v příštích dvou letech.

Pojišťovny by se mohly podílet na financování hasičů. Senát schválil normu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu Parlamentu České republiky

Peníze by díky normě putovaly na speciální účet ministerstva vnitra, z kterého by profesionální hasiči dostávali tři pětiny, zbytek pak sbory dobrovolných hasičů. 

Senátoři při schvalování normy podpořili své kolegy. Podle Českého rozhlasu byla předkladateli skupina čtyř senátorů z ODS a jeden z ČSSD.

„Chtějí tak zabránit předpokládaným finančním restrikcím, které mají kvůli úsporám v rozpočtu postihnout hasiče v příštích dvou letech,“ informoval rozhlas.

Senátem prošel sice návrh hladce, ale předseda horní komory Milan Štěch z ČSSD poznamenal, že je návrh nesystémový a problém s financováním hasičů jen odsouvá. Senátoři totiž v předloze vycházeli z toho, že část používané hasičské techniky je už teď na hranici technické i morální životnosti a zhoršení této situace by mohlo ohrozit bezpečnost. 

Sněmovna už podobnou normu odmtla

Jak rozhlas zdůraznil, návrhem se teď bude zabývat vláda. Jenže ta považuje návrh za nesystémový a dá se očekávat, že podobný názor by mohl mít i prezident. Konečné slovo ale v každém případě bude mít Poslanecká sněmovna.

„Ta už má také s podobným návrhem zkušenost, v minulosti poslanci zamítli dva návrhy Středočeského a Pardubického kraje, které počítaly s tím, že z povinného ručení by šla hasičům čtyři procenta. Samotné pojišťovny návrh odmítají a hrozí zdražením povinného ručení,“ zjistil k tomu rozhlas.

Rozpočet hasičů by se podle výhledu ministerstva vnitra mohl do roku 2014 snížit z letošních 6,8 miliardy na asi 5 miliard 200 milionů korun. Hasiči by mohli od pojišťoven získat asi 1,5 miliardy korun ročně a směli by je použít jen na pořízení a údržbu své techniky. 

Rozhlas dodal, financování bezpečnostních sborů z více zdrojů funguje v několika evropských zemích, například ve Finsku, Německu, Polsku, Rakousku, Švýcarsku i na Slovensku. Tam pojišťovny odvádějí dokonce 8 procent a údajně se tam výše pojistného pro majitele vozidel nijak dramaticky nezvýšila. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…