Přehlídka pochybných kamarádů. Rusnokova vláda očima Dienstbiera

13.07.2013 13:43

Někteří sociální demokraté zvažují, že by nakonec podpořili Rusnokovu vládu. Senátor Jiří Dienstbier je ale proti, podle něj má vznik této vlády akorát za cíl oslabit ČSSD v příštích sněmovních volbách.

Přehlídka pochybných kamarádů. Rusnokova vláda očima Dienstbiera
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Nezvolený Jiří Dienstbier na 37. sjezdu ČSSD

Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka tuto středu. Do třiceti dnů od jmenování musí kabinet předstoupit před poslance se svým programovým prohlášením a požádat je o důvěru. Dosud i ČSSD tvrdila, že Rusnokovu vládu nepodpoří, několik sociálních demokratů však v posledních dnech mění názor.

„Pokud to ODS, TOP 09 a poslanci Karolíny Peake neudělají, měla by ČSSD nově zvážit a formulovat svůj postoj, včetně možnosti podpory kabinetu Jiřího Rusnoka. Je to podle mého názoru pro ČR určitě lepší řešení než návrat zprofanované pravicové koalice ODS, TOP 09 a LIDEM z politického hřbitova,“ uvedl například pro Novinky.cz první místopředseda Michal Hašek.

Senátor Jiří Dienstbier je však proti. „„Miloši Zemanovi vděčíme už za tři úžasné vlády. První, Topolánkova, vznikla díky dvěma přeběhlíkům, Melčákovi a Pohankovi, které zajistil Zeman se svými lidmi. Druhá, Nečasova, mohla vzniknout díky Zemanovi a jeho straně, která sebrala levici klíčová více než čtyři procenta, a to zřejmě s finanční podporou Topolánka a Dalíka,“ napsal na svůj profil na Facebooku a pokračuje ve vyjmenovávání.

„Třetí, Rusnokova, která je klientelistickou přehlídkou lidí blízkých Zemanovi s pochybnými postoji od podpory radikálnější podoby kapitálového důchodového pilíře, přes snahu o dvojí typ zdravotní péče (nadstandardní a chudinskou) až po podivné finanční toky kolem nového ministra financí,“ dodává Dienstbier.

„I ta poslední má v konečném důsledku za cíl oslabit ČSSD v blížících se volbách do Poslanecké sněmovny. Odpůrci ČSSD by se zde neměli radovat, potřebujeme dobře fungující strany ve všech částech spektra. Ve své posedlosti se Zeman zjevně nezastaví vůbec před ničím. Státnické to věru není," varuje senátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…