Rusnok perlil: Představil program, zažertoval o KSČ a štípal do umělců

02.08.2013 11:21

Premiér Jiří Rusnok představil na brífinku programové prohlášení svého kabinetu, které odešle do Poslanecké sněmovny. V prohlášení ale není nic senzačního: Prioritami bude třeba boj s nezaměstnaností, obnova hospodářského růstu nebo zlepšení situace ve zdravotnictví. Co se týče bezpečnosti, tam chce kabinet navýšit počet příslušníků Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR.

Rusnok perlil: Představil program, zažertoval o KSČ a štípal do umělců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Předseda vlády dnes musel na brífinku, kde představil programové prohlášení vlády, odpovídat novinářům i na horkou novinku. Nařídil totiž ministrovi kultury Jiřímu Balvínovi, aby opětovně vrátil Jana Buriana do vedení Národního divadla.

„Dospěl jsme k závěru, že se stalo něco, co se stát nemělo. Pan ministr asi usoudil, že by bylo dobré, aby byli do funkcí v kultuře obsazováni lidé v otevřeném výběrovém řízení. Ale jak se ukazuje, kulturní fronta právě toto nechce, nežádá. Kulturní fronta žádá to, aby z jejich středu se vždycky vybral jeden, předem určený zájemce, nejlepší osoba,“ zmínil Rusnok na brífinku.

Později při dotazech novinářů se k tématu vrátil a uvedl, že každý ministr by měl mít cit pro reakci veřejnosti, což se nyní Jiřímu Balvínovi příliš nepovedlo. Premiér mu to prý vytkl a v nadsázce to nazval "žlutou kartou". "Žlutá karta však neznamená vyloučení," upozornil. Pak se však ještě jednou pustil do umělců, kteří proti odvolání Buriana protestovali. "Evidentně kulturní fronta nechce výběrová řízení. Nejspíš sama dobře ví, koho si má vybrat do čela těchto institucí," poznamenal premiér ironicky.

Podle něj bude nyní pro vládu jednodušší, aby vybraný ředitel svou funkci zahájil. „Ať ukáže, jak se mu bude dařit,“ zmínil.

Ministr Jiří Balvín odvolal Buriana ve čtvrtek, tedy v den, kdy nastupoval do funkce. Reakcí na to bylo hromadné podávání výpovědí ze stran herců i členů vedení.

„Nemohu uhlídat všechny resorty,“ podotkl také Rusnok. Podle něj se třeba i na místech náměstků nacházejí lidé, kteří jsou nominanti politických stran a Rusnok tak ani neví, co má vláda s nimi dělat. Prý od doby, co on byl ministrem, tak výsledky práce těchto lidí jsou poněkud sporné.

Nechce překročit deficit maastrichtského kritéria

Co se týče programového prohlášení, tak Rusnok vypíchnul, že nechce v žádném případě překračovat deficit maastrichtského kritéria, tedy do tří procent HDP. "Nebudeme si ani dávat nějaké stachanovské závazky, že budeme mít nulový deficit,“ zdůraznil.

"Taková nosná idea je ta, že naše vláda si klade za cíl obnovit důvěru veřejných a státních institucí a spravovat tuto zemi s maximálním nasazením. Budeme mít i snahu o to, abychom pomohli oživit českou ekonomiku, která šest období po sobě klesá,“ řekl Rusnok.



Zdůraznil, že bude nyní důležité, aby se obnovila pracovní místa, v průmyslové politice je podle něj důležité, aby byl nasazen velký akcent na otázku cen energií a na podporu výzkumného potenciálu firem. V oblasti zemědělství bude chtít kabinet pracovat na dalším odstraňování škod v důsledku povodní a akcent tedy bude kladen na ochranu spotřebitelů a zajištění kvality potravin.

V dopravě hodlá vláda zajistit takové investice do dopravní infrastruktury, kdy se bude v silniční a železniční dopravě stavět rychle. „Nebude se proplácet prostavěnost, ale to, jakého bylo dosaženo cíle," zdůraznil Rusnok.

V sociální oblasti již prý kabinet schválil první bod tím, že od 1. srpna zvýšil minimální mzdu. Ve zdravotnictví budou podle Rusnoka nezbytné intervence ze strany státu. V systému obrany by byl prý rád, aby se ponechala stávající úroveň, tedy 1,1 procenta HDP. Podle premiéra je v kritické situaci například čerpání fondů EU a úkolem jeho kabinetu bude připravit lépe čerpání pro následující programové období od roku 2014. Kabinet chce také pokračovat v projektu Zelená úsporám,

"Ve spravedlnosti chceme dosáhnout humanizace vězeňství a větší personální posílení justice,“ zakončil Rusnok představení programového prohlášení vlády, které dnes vláda odešle do Poslanecké sněmovny. Rusnok chce prý v úterý a středu navštívit jednotlivé poslanecké kluby, aby s poslanci vyjednával o možné podpoře.

Nemusíme to psát na nástěnky...

Rusnok několikrát také zkritizoval minulou vládu Petra Nečase. Podle něj je totiž v kritické situaci například čerpání fondů EU, špatná je podle Rusnoka situace rovněž v sociální oblasti, kde chce kabinet mimo jiné dotáhnout zrušení kritizovaných sKaret.

Premiér zároveň s mírným humorem zareagoval na novinářský dotaz, zda bude v programovém prohlášení pasáž o transparentnosti a boji s korupcí. Podle Rusnoka je tak samozřejmé, že jeho vláda se bude chovat transparentně a protikorupčně, že se není potřeba v deklarování tohoto záměru blížit minulému režimu, kdy se na všechny nástěnky psala hesla o splnění závěrů sjezdu KSČ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…