Takové laskavé pohlazení, zhodnotili experti vládní program. Lidé však prý volají také po represi

04.08.2013 5:21

POLITOLOGOVÉ Programové prohlášení vlády Jiřího Rusnoka má podle politologa Jana Kubáčka formu otevřené dlaně, přičemž chybí více represivních prvků při řešení „šluknovské problematiky“. Analytička Markéta Šichtařová se zase usmívá slovům obnovení ekonomickému růstu a boji s nezaměstnaností, protože k tomu v nejbližším čase dojde, i kdyby tu panovalo úplné bezvládí.

Takové laskavé pohlazení, zhodnotili experti vládní program. Lidé však prý volají také po represi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Čerstvě představené programové prohlášení vlády Jiřího Rusnoka považuje politolog Jan Kubáček za velmi realistické s ohledem na omezený časový mandát. „Text je psán poměrně hodně populárně a zajímavá je v něm disproporce mezi jednotlivými rezorty. Velmi aktivní je Ministerstvo dopravy, které si zvolilo i poměrně hodně témat. Přidávají se i ministerstva spravedlnosti, průmyslu, ale jiná ministerstva jsou poměrně vágní a zůstávají u jednoho nebo dvou cílů či změn,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček.

Nedá se ale odhadnout, jestli to je předzvěst mnohem razantnějších proměn a jednotlivé rezorty o tom nechtějí mluvit, nebo naopak počítají s hodně udržovací rolí. „Mám na mysli třeba Ministerstvo práce a sociálních věcí, které bude spíš řešit průběžnou agendu v podobě kritické míry nezaměstnanosti v některých regionech, v podobě těch – zjednodušeně řečeno – pověstných šluknovských problémů,“ překvapuje politologa, že se místo návrhu na řešení těchto problémů zmiňuje zrušení sKaret či funkčnost úřadů práce.

Politolog vidí programové prohlášení jako otevřenou dlaň

„Zajímavé je i to, že programové prohlášení má spíš formu jakoby otevřené dlaně. Osobně bych očekával, že u problematiky vymahatelnosti práva nebo občanského a sociálního soužití, tedy té 'šluknovské problematiky', se objeví mnohem více represivních prvků, že tam bude mnohem více o postihu drobné kriminality, o sankci za krádeže barevných kovů, za rušení veřejného klidu, ale třeba i vymezení počtu obyvatel, respektive občanů, na metr čtvereční, tak aby nedocházelo k tomu, že řada ubytování a bydlení občanského je zneužívána,“ upozorňuje Jan Kubáček.

„V tomhle ohledu se přiznám, že mě docela překvapilo, že tam je jenom ten úsměv, laskavost a podaná ruka. Čekal jsem, že to nebude jenom o sociální pomoci, sociálním pochopení a veřejné práci, takže mi tam chybí ten pověstný vykřičník, zvednutý prst, určité varování a určitá míra konstruktivní represe, která funguje všude jinde v Evropě. Myslím si, že veřejnost po ní poměrně intenzivně volá,“ poznamenává politolog Jan Kubáček.

Ekonomika i zaměstnanost porostou, i kdyby tu bylo bezvládí

Klíčovým úkolem vlády je podle programového prohlášení přispět k obnovení ekonomického růstu a boj se zvyšující se nezaměstnaností. „To mě rozesmálo, protože i kdyby tu bylo totální bezvládí, tak se růst nastartuje a pracovní místa se začnou objevovat, protože krize se už dostala na své dno a teď může ekonomika jenom růst. Vláda by se musela hodně snažit to pokazit. Když nebude dělat nic, tak ekonomika poroste a vytvoří se nová pracovní místa. To je úchvatně napsaný vládní cíl,“ říká pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová, ředitelka analytické společnosti Next Finance.

K dalšímu cíli Rusnokova kabinetu - udržet schodek vládního sektoru pod 3 procenty HDP - analytička podotýká, že k tomu bude pomáhat hospodářský růst. „Předešlá vláda měla ohromnou nevýhodu, že se neustále prohlubovala recese. Tato vláda přišla v době, kdy sice jsme ještě v recesi, ale už by mělo docházet k mírnému zlepšování. To by pak mělo vést k mírnému navyšování příjmů státního rozpočtu bez jakékoli zásluhy vlády, samospádem. Ale přesto, že bude mít tuto výhodnou pozici, mi udržení tříprocentního schodku připadne dost ambiciózní a nesázím si na to,“ podotýká Markéta Šichtařová.

Místo detailních rozborů jen hesla z volebních billboardů

Prioritou vlády bude boj proti daňovým únikům, hodlá zajistit efektivnější činnost všech organizací resortu Ministerstva financí. „Ukažte mi jakoukoli vládu za posledních deset, patnáct let, která by neříkala, že zabrání daňovým únikům, zlepší výběr daní, zlepší funkčnost všech úřadů. To nemůže nikdo brát vážně, že by vláda, která ani nemá žádný mandát, ještě ani nezískala důvěru a možná bude vládnout bez ní, tohle mohla zvládnout. Přijde mi to jako taková proklamace, aby na tom papíře něco bylo, aby se něčím zaplnil,“ míní šéfka společnosti Next Finance.

„Člověk tam nachází spíše hesla z volebních billboardů než nějaké pasáže, které by byly detailně rozvedeny. Pak ani nepřekvapí, že vláda, která se chce tvářit jako vláda změny oproti té předchozí pravicové a jako vláda, která usiluje především o oslovení levicových poslanců a levicové části populace, bude sázet na takové věci, jako jsou prorůstová opatření nebo posílená sociální politika,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek s tím, že někteří ministři couvli od svých kontroverzních představ a záměrů.

Rusnok trvá na nepolitičnosti a nestranickosti svého kabinetu

Vysvětluje si to tím, že programové prohlášení nemělo naštvat či provokovat své adresáty. „Z tohoto hlediska vnímám programové prohlášení jako celkem zajímavý nekonfliktní materiál, kterému by se jen velmi obtížně něco vytýkalo. Ve skutečnosti ale nejde o to, s jakým programem vláda přijde do Poslanecké sněmovny. Záleží spíš na tom, jak se osvědčí lobbistické snahy a praktiky Miloše Zemana a Jiřího Rusnoka, kteří potřebují především to, aby se tady ta vláda etablovala nezávisle na svém programu,“ domnívá se Lukáš Jelínek.

V úvodu programového prohlášení poukazuje premiér Jiří Rusnok, že jeho vláda je východiskem ze situace, kdy došlo ke skandálu nemajícímu v dějinách naší země obdoby, a je přímou reakcí na demisi kabinetu Petra Nečase po zneužití Vojenského zpravodajství. Trvá na tom, že je koncipována jako nepolitická, nestranická a tvoří ji krizoví manažeři jednotlivých rezortů. Naopak odmítl, že by byla sestavena díky politickým či osobním vazbám.

Úvodní preambule vodí čtenáře za nos a staví Potěmkinovu vesnici

„Ve standardních programových prohlášeních toto není zvykem, ale myslím, že to odpovídá vzrušené době a atmosféře. Zkrátka premiér už jako by nevěří jen na 'technokratické dokumenty' a na 'technokratické sjednávání', ale uvědomuje si, že jakékoli prohlášení dnes musí být názorově viditelné a musí obsahovat argumenty, které vysvětlují kroky následující a hlavně musí obsahovat rozměr, který cílí na celou širokou veřejnost. Dnes už je vše opravdu zpolitizované a emocionální,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček.

„Mně ta úvodní pasáž přišla hodně emotivní, hodně osobní, hodně reagující na to, co se kolem té vlády odehrává, což nebývá úplně zvykem. Vláda se tam zaklíná pokorou a odpovědností, což je zvláštní od vlády, která tady vzniká proti vůli politických stran a která už zkraje svého působení a ještě dříve, než dostane mandát, provádí personální čistky a činí zásadní strategická rozhodnutí. Skoro bych řekl, že úvodní preambule vodí čtenáře trochu za nos, že tu staví nějakou Potěmkinovu vesnici,“ všímá si politolog Lukáš Jelínek.

Problém daňového výběru není v registračních pokladnách

Rusnokova vláda ve svém programovém prohlášení slibuje připravit návrh zákona o registračních pokladnách, což považuje za důležitý krok ke snížení daňových úniků a k zajištění rovných podmínek v hospodářské soutěži. Je také připravena podpořit poslanecké návrhy zákona o majetkových přiznáních, případně připravit vládní návrh. Potírání kriminality a korupce totiž považuje za další ze svých priorit.

„Existují mechanismy, jak registrační pokladny obejít. Ale s touhle myšlenkou si v minulosti různé strany – hlavně ČSSD – zahrávaly, takže se asi nedalo čekat, že by to v tomhle vládním prohlášení nebylo. Ale že by to mělo nějaký reálný efekt na ekonomiku, to si nemyslím. Problém daňového výběru není v registračních pokladnách, ale v komplikovanosti daňového systému a vysokých sazbách daně. Kdyby se sazby snížily, tak by se výběr dařil lépe,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová, šéfka analytické společnosti Next Finance.

Vyprávíme si velký mýtus, že jde pouze o témata levice

Podobný pohled má i na majetková přiznání. „Civilizovaná země by měla chtít po svých politicích, veřejně činných osobách, vysoce postavených úřednících, aby měli transparentní příjmy i majetky. Nicméně v době, kdy existuje Bitcoin a akcie na doručitele pořád dobíhají, tak majetková přiznání jsou trošku fraškou. Existují mechanismy, jak ulít majetek tak, aby to v daňovém přiznání nebylo vidět. Rozhodně se nedá nic namítat proti majetkovým přiznáním, to by civilizovaná země určitě mít měla, ale problém s korupcí nevyřeší,“ myslí si analytička.

„Je to nejen signál vůči sociální demokracii v duchu: 'Vždyť to jsou vaše priority, uvažujeme obdobně, máme k sobě blízko, podpořte nás', ale jsou to argumenty, které oslovují i některé představitele konzervativního středu, klasické voliče typu KDU-ČSL. Jsou to témata, která za našimi hranicemi velmi často prosazují i strany typu CSU, Občanské platformy nebo i Křesťanští demokraté. Takže to je velký mýtus, který si u nás vyprávíme, že jsou to témata pouze levice a dokonce někteří říkají krajní levice,“ upřesňuje politolog Jan Kubáček.

Mohlo by dojít na dosud nepostižitelné "velké korporátní ryby"

„Kromě signálu jak vůči Lidovému domu a jeho voličům, tak je to signál určený mnohem širšímu portfoliu voličů, kteří zvažují podporovat lidovou pravici a tohle postrádají, protože z toho dlouho ODS vytvářela tabuizované téma. Když se dnes zeptáte běžného malého živnostníka, tak vám potvrdí, že by mu to situaci neztížilo a že by to byla možná konečně příležitost, jak se zaměřit na ty 'velké korporátní ryby', které doposud byly naprosto nepostižitelné,“ dodává Jan Kubáček.

Politolog Lukáš Jelínek oceňuje, že vláda má soudnost a že boj s kriminalitou a korupcí vsunula až na závěr programového prohlášení a že na toto téma zbytečně neplýtvá velkými slovy, protože už mnoho vlád politických reprezentací se zdiskreditovalo tím, jak velká očekávání kolem sebe vytvořila a jak nakonec všechno dopadlo. „Registrační pokladny podporují i podnikatelské svazy. Dosud ale vázly na tom, že některé pravicové strany je odmítaly zavádět spíš z ideologických než věcných důvodů,“ připomíná Lukáš Jelínek.

Proti předchozí vládě se Rusnokův kabinet vymezil chytrým tahem

U majetkových přiznání je prý znát jakýsi tlak Miloše Zemana na uskutečnění jeho prezidentského programu prostřednictvím záměru, který je populární u levicového elektorátu a který do značné míry odlišuje nastupující vládní sestavu od té předešlé. „To je docela chytrý tah. Místo toho, aby tam měli dlouhá souvětí o tom, co všechno budou dělat a proti čemu budou v oblasti korupce a klientelismu bojovat, tak jim proti té předchozí vládě stačí se vymezit jen na těchto dvou bodech, registračních pokladnách a majetkových přiznáních,“ uzavírá Lukáš Jelínek hodnocení programového prohlášení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…