Už jsem se definitivně rozhodl. Chci policejní ochranku, volá ministr Babiš

04.12.2015 19:19

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se definitivně rozhodl požádat o trvalou policejní ochranku. Jak uvedl deníku Právo, v uplynulých dnech se totiž údajně objevily další informace, že mu někdo usiluje o život.

Už jsem se definitivně rozhodl. Chci policejní ochranku, volá ministr Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš na srpnovém jednání vlády

„Požádal jsem o policejní ochranku. Z prostředí hazardu se kvůli jeho regulaci objevily čerstvé informace, že mi někdo znovu usiluje o život,“ řekl Babiš Právu. Podle listu ale ministr financí neupřesnil, zda požaduje čtyřiadvacetihodinovou ochranu. „Nechci to nějak dramatizovat nebo říkat další podrobnosti. Sice mám soukromé bodyguardy, ale státní ochranka má větší možnosti,“ dodal s tím, že ale samozřejmě záleží na tom, jestli mu ochranku příští týden schválí vláda, která o tom bude jednat.

Pokud by vláda Babišovu žádost schválila, mohl by mít populární politik stejný režim jako ministr zahraničí nebo spravedlnosti. Na bodyguardy Ochranné služby Policie ČR, která střeží ústavní činitele, mají podle usnesení vlády nárok prezident, šéfové horní i dolní komory Parlamentu, premiér a pak i ministři vnitra, spravedlnosti a zahraničí. O bezpečnost ministra obrany Martina Stropnického se stará vojenská policie.

Bodyguardi mu odcházejí

Požádat ministra vnitra o ochranu může jakýkoli občan, načež policie společně s ministrem posoudí závažnost argumentů a rozhodne. Současný ministr financí to ale chce řešit změnou usnesení vlády, tak aby se seznam chráněných ústavních činitelů rozšířil o další osobu.

Babiš se poprvé o tom, že by mu mohla být přidělena policejní ochranka, zmínil začátkem listopadu. „Došlo k několika pokusům, které ohrožovaly můj život, podrobnosti ale sdělovat nechci. Proto jsem poslal ministrovi vnitra dopis, ve kterém jsem ho požádal o udělení policejní ochrany,“ řekl tehdy ministr financí Právu, které přineslo informaci, že jedním z důvodů, proč Babiš volá po ochrance, je i to, že tu jeho soukromou opouštějí mnozí, kteří dostali jiné nabídky.

Od té doby, co je šéf hnutí ANO ministrem financí, došlo k několika incidentům. V loňském roce mu například dorazilo vlastní parte, přišla obálka s jedem a zpočátku tohoto roku mu albánský gang plánoval unést dítě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…