Zeman na venkově: Vtipně utřel novináře, hovořil o podrazu pravice a lidé jásali

05.07.2013 8:27

REPORTÁŽ Ve čtvrtek kolem půl páté odpoledne se začaly pomalu shromažďovat desítky lidí kolem obecního domu v Osvětimanech ve Zlínském kraji. Netrpělivě zde očekávaly hlavu státu, která sem přijela na první setkání s občany po své inauguraci.

Zeman na venkově: Vtipně utřel novináře, hovořil o podrazu pravice a lidé jásali
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Osvětimanech

„Už je tady. Náš nejlepší prezident v historii,“ ozvalo se z davu krátce po páté hodině, kdy kolona aut, vedena dvěma policisty na motorkách, přijela před budovu obecního domu. Prezident za potlesku lidí vystoupil z černé prezidentské limuzíny značky Škoda Superb spolu se svým kancléřem Vratislavem Mynářem, který z Osvětiman pochází, a v jehož penzionu měl být prezident ubytovaný. Poté se vydali spolu s ochrankou směrem k sálu, kde měl prezident besedovat s občany.

Odrážel novináře

Ještě než tam ale dorazil, uvítal ho starosta tohoto městyse s osmi set obyvateli slivovicí. Poté se na prezidenta vrhl dav novinářů. „Přepadli mě tady před zasedací síní a říkají mi, pane prezidente, tak vám nikdo na tu večeři s odstupující vládou nepřijde. Já jsem říkal, jste, paní redaktorko, jako obvykle špatně informovaná. Pozvání už potvrdilo šest ministrů, a nevylučuji, že přibudou i další, a ti, kdo toto pozvání odmítli, na to mají svaté právo a vypovídá to i o nich. Kdybych naopak to pozvání nedal, což je tradice, že prezident se loučí s odstupující vládou, tak by titíž novináři mě označili za arogantního hulváta, kterému ta odstupující vláda ani nestojí za to, aby se s ní setkal na večeři,“ řekl pak občanům v sále prezident.

Řešení politické krize

Více než hodinu se s přítomnými prezident bavil převážně o současné politické krizi a jejím řešení. „Pro její řešení je několik cest, z nichž za nejrozumnější pokládám předčasné volby. K nim ale dochází pouze tehdy, jestliže se sama Poslanecká sněmovna 120 a více hlasy rozpustí. A víte, že se někdy cituje staré známé přísloví o kaprech, kterým se příliš nechce vypustit svůj vlastní rybník,“ řekl na úvod prezident.

Ústava počítá se třemi pokusy o sestavení vlády. Dvakrát má právo vybrat premiéra prezident, potřetí předsedkyně sněmovny, kterou je Miroslava Němcová (ODS). V případě, že by prezident jmenoval premiérkou Němcovou, pokud by Rusnokova vláda nezískala důvěru poslanců, anebo by došlo na třetí pokus o sestavení vlády pod vedením Němcové jakožto předsedkyně sněmovny, může nastat nebezpečná situace. „Vrátila by se předchozí vládní koalice a nelze vyloučit, že část bývalých koaličních politiků může být vystavena trestnímu stíhání, a proto by se mohli snažit omezit samostatnost policie a státních zástupců,“ řekl přítomným Zeman.

Poté hovořil o jednání se všemi parlamentními stranami v Lánech, které předcházelo jmenování Rusnoka premiérem. „Měl jsem v Lánech jednání se všemi parlamentními stranami a tam se skutečně vynořilo několik variant. Vláda odborníků má jednu výhodu – mohla ponouknout všechny ostatní strany, aby šly do předčasných voleb, protože tohle prohlašovala TOP 09 i ODS. Co se stalo? Najednou to neplatí. Z druhé strany, pan předseda Sobotka z ČSSD několikrát veřejně prohlásil, že nechce pověření k sestavení vlády. A během dvou nebo tří dnů tento názor změnil. Jednání s politickými stranami mě proto dovedlo k přesvědčení, že politické strany nedrží své slovo. Zatímco Jiří Rusnok slíbil, že do 14 dnů sestaví svou vládu, a jak se zdá, svůj slib skutečně splní,“ doplnil prezident.

Zavedení eura

Nemluvilo se zde ale jen o politické krizi, která vznikla demisí bývalého premiéra Petra Nečase (ODS), a o policejním vyšetřování, které jeho demisi předcházelo. Řeč byla také například o zavedení eura. Jedna z místních se ptala prezidenta, proč chce zavést euro. Podle ní je to zbytečné a nákladné.

„Za prvé bych popřel, že zavedení eura bude stát nějaké peníze. Samozřejmě jsou tu nějaké náklady na tisk bankovek, ale ty jsou minimální. To je v podstatě totéž, jako když vyměníte teploměr a místo Réaumura máte Celsia, ale je to pořád stejná venkovní teplota. Zavedení eura pomůže našim exportérům, a tedy zvýšení počtu pracovních míst a snížení nezaměstnanosti. Euro pomůže tomu, abychom byli zajištěni před kurzovými výkyvy a nebyli vystaveni útokům spekulantů, a zkušenost ze zemí, kde už euro funguje a kde s ním jsou občané spokojeni, je daleko důležitější než ze zemí, kde ho nemají a obávají se jeho zavedení. I při prvním sexu máme obavy z toho, jak to dopadne. A když se nám to podaří, jsme spokojeni,“ vysvětlil prezident.

„A není náhodou euro jeden z důvodů, který rozvrátil řeckou ekonomiku? “ zeptal se jeden z posluchačů. „Řecká ekonomika byla rozvrácena proto, že si tam lidé žili nad poměry, zvyšovali dluhy, protože produktivita práce byla daleko vyšší než životní úroveň, a pak se jednou stalo, že dluhy už neměli jak splácet. Euro s tím nemá nic společného. V Řecku byla před ústavními opatřeními průměrná výše starobního důchodu v přepočtu na naše koruny 50 000 korun, zatímco u nás je průměrný státní důchod 10 500 korun. Řekové pak provedli drastická úsporná opatření a dnes je tam průměrná výše starobního důchodu 39 000 korun měsíčně. To je krásný příklad žití nad poměry, které se samozřejmě netýká jen starobních důchodců,“ odpověděl Zeman.

Není jako Klaus

Po skončení debaty prezident ještě lidem podepisoval své fotografie. „Je to prezident, který je obyčejný člověk, jeden z nás. Ne jako Klaus, který se zabarikádoval na Hradě a komunikoval jen přes média a na lidi kašlal. Má naši důvěru a jsme rádi, že sem přijel a je normální a nehraje si na Boha,“ řekl ParlamentnímListům.cz starší manželský pár při čekání na podpis fotografie. „Dáme si ho doma do rámečku,“ doplnili manželé, kteří se představili jako Vodičkovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…