Zeman opět naštve své odpůrce. Dal rozhovor Rusům a takto to dopadlo

04.05.2015 9:52

Prezident Miloš Zeman včera v rozhovoru pro ruskou tiskovou agenturu TASS kritizoval sankce, které dle jeho názoru jen přispívají k eskalaci napětí. Vedle toho rovněž litoval, že byly vzhledem ke zhoršení situace na Ukrajině pozastaveny plány na bezvízový styk mezi Ruskem a Evropskou unií.

Zeman opět naštve své odpůrce. Dal rozhovor Rusům a takto to dopadlo
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Brandýs nad Labem

„Sankce jsou neefektivní, ba přímo naopak mají kontraproduktivní účinky. Jejich jediným důsledkem je další eskalace napětí. Jsem toho názoru, že by měly být protiruské sankce bezodkladně odstraněny,“ řekl český prezident a zalitoval, že je kvůli událostem na Ukrajině pozastaven chystaný bezvízový režim pro cestování mezi Ruskem a Evropskou unií. „Během společného summitu mezi Ruskem a EU jsme už byli krůček od podepsání tohoto dokumentu. Další jednání byla bohužel zmrazena v důsledku ukrajinského konfliktu,“ konstatoval Zeman s tím, že o dalším pokračování těchto rozhovorů v budoucnu si je naprosto jistý.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Miloš Zeman mimo jiné v rozhovoru zdůraznil význam spolupráce mezi Ruskem a EU. „Oba subjekty se v ekonomické oblasti vhodně doplňují. Jejich ekonomiky jsou komplementární. Nejsme rivalové, ale spolupracovníci. Rusko potřebuje moderní technologie a členské státy Evropské unie zase suroviny a přírodní zdroje. Obě strany mají ze vzájemné spolupráce velký prospěch,“ zmínil prezident a vyjádřil jednu poměrně přelomovou myšlenku týkající se vzájemných vztahů. „Nelze vyloučit, že by se v příštích letech mohlo Rusko připojit k EU. Či naopak, chcete-li. Výsledek bude v každém případě stejný. Předpokládám, že by se tak mohlo stát do dvaceti let,“ predikuje Zeman.

Český prezident rovněž vyjádřil pochybnosti nad snahou ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka dodržovat podmínky zakotvené v mírové dohodě podepsané v Minsku. Naopak prezidenta země Petra Porošenka Zeman chválil. „Ukrajinský prezident dle mého dělá maximum. O premiérovi Jaceňukovi si tak jistý nejsem,“ řekl Zeman, který rovněž vyjádřil znepokojení nad rostoucím počtem úmrtí novinářů. „Bylo by žádoucí, aby OBSE převzala dohled na novináři pohybujícími se v bojových zónách. Mise nezávislých pozorovatelů OBSE by měly být rozšířeny a jejich úloha zásadně posílena,“ je přesvědčen Zeman.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…