Akce umělců proti Zemanovi: Píší Putinovi, ať si jej nechá v Moskvě

03.05.2015 18:44

Skupina českých umělců a dalších lidí chce věnovat prezidenta Miloše Zemana jako dar jeho ruskému protějšku Vladimiru Putinovi. Do Kremlu plánují v pondělí poslat darovací dopis, který podepsaly desítky lidí včetně spisovatelů Jaroslava Rudiše, Jana Němce a Kateřiny Tučkové a herečky Ester Kočičkové. Text dopisu dnes ČTK poskytl Rudiš, podle kterého tak jeho signatáři chtějí s humorem vyjádřit nesouhlas se Zemanovými názory na rusko-ukrajinský konflikt.

Akce umělců proti Zemanovi: Píší Putinovi, ať si jej nechá v Moskvě
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Brandýs nad Labem

Zeman se příští sobotu zúčastní v Moskvě oslav 70. výročí konce druhé světové války. Při té příležitosti by mohl mluvit s Putinem. V dopise se píše, že darování Zemana je výrazem vděčnosti za podíl ruského národa na osvobození České republiky. "Náš dar by k Vám měl dorazit nejpozději v den výročí. Jsme malá země a nemáme nic cennějšího než svého prezidenta. Přesto věříme, že si tento výjimečný dar z rukou českého národa ponecháte," uvádí se v dopise.

Šlo o spontánní nápad

Dopis, který podepsali také spisovatelka Markéta Pilátová a výtvarník Jaroslav Valečka, je podle Rudiše obranou humorem. "Proti hlouposti se nejlíp bojuje právě humorem a je to silná česká zbraň," řekl ČTK.

Plán darovat Zemana Putinovi vznikl podle Rudiše spontánně počátkem dubna v pražském Divadle Archa při literárním kabaretu EKG, který Rudiš pořádá spolu se spisovatelem Igorem Malijevským. Dopis podepsali návštěvníci kabaretu a přátelé jeho protagonistů. "Brali jsme to jako nesouhlas s jeho (Zemanovými) názory, které se týkají situace na Ukrajině a ukrajinsko-ruského konfliktu," řekl Rudiš ČTK k důvodům vzniku dopisu. V pondělí ho chce v ruském překladu odeslat vedle Kremlu na ruskou ambasádu v Praze a také na Pražský hrad.

Zeman po loňské anexi Krymu Ruskem opakovaně řekl, že poloostrov nikdy k Ukrajině nepatřil. Vojenský konflikt na východě Ukrajiny český prezident označil za občanskou válku a odmítl informace poskytované například Severoatlantickou aliancí o tom, že se bojů účastní ruská armáda. Sankce, které kvůli anexi Krymu vůči Rusku zavedly USA a Evropská unie, považuje Zeman za neefektivní.

V rozhovoru pro server blesk.cz dnes český prezident uvedl, že pokud se ho Putin při případném setkání v Moskvě zeptá na názor na situaci na Ukrajině, plánuje mimo jiné ocenit nedávné kroky ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Zeman ho chce chválit za to, že zbavil gubernátorské funkce miliardáře Igora Kolomojského a zrušil jeho soukromou armádu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…