Bárta na Primě řval na Zaorálka. Učil jste marxismus a ničil lidi, na co si hrajete

05.02.2012 11:56

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Jakou cestou by měla Česká republika vykročit v Evropě? Kdo by měl rezignovat a má současná vláda Petra Nečase smysl? I to byly otázky, na které se nedělní Partie televize Prima snažila odpovědět prostřednictvím Víta Bárty a Lubomíra Zaorálka.

Bárta na Primě řval na Zaorálka. Učil jste marxismus a ničil lidi, na co si hrajete
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

"Vy jste slibovali čerpání evropských dotací, a to ve svém programu a teď to neplníte, váš ministr Dobeš to akorát plení," řekl v nedělní Partii místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Vít Bárta reagoval hlasitým smíchem. "Vydržte to," požádal moderátor Punčochář. Tak začala nedělní debata na Primě, jejímiž hosty byl exministr dopravy Vít Bárta a místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek. "Tahle vláda by měla skončit co nejdřív, pak budou předčasné volby," dodal zástupce soc. dem.

Vyvrátil tak spekulace, které přednesl Vít Bárta, a to o údajném tajném vyjednávání mezi ČSSD a TOP 09. "My se s nikým tajně stýkat nemusíme," odvětil Zaorálek s letmým mávnutím ruky.

"Mlčky jsem pozoroval, co se to s Vítem Bártou stalo," říká ve svém hodnocení pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách. "Ty první minuty byly z jeho strany hodně špatné, byl v takovém útlumu, ale to se totálně změnilo, když se pustil do Lubomíra Zaorálka, který podle Bárty učil marxismus, ničil lidi a nyní ve sněmovně hájí Václava Havla, to se Bárta rozjel a znovu dal vzpomenout na staré časy Věcí veřejných," tvrdí Polách.

"Musím přiznat, že on, když se naštve, tak to nehraje. Je náhle agresivní, nepříjemný, faktický a dobrý," doplňuje Polách. "Zaorálek je ale natolik velký matador, že veškeré kontry přejde s úplným klidem a vrátí se k tomu, co sám chce, to je z hlediska mediálního chování unikátní," uzavírá analytik.

Vít Bárta a Lubomír Zaorálek shodně potvrdili, že Česko by mělo být součástí EU, a to včetně obchodních a právních kroků (smlouva s EU ZDE), neshodli se však na konkrétních věcech. Spory se týkaly zejména úpravy pravidel v oblasti daní. Místopředseda ČSSD obvinil Bártu z neznalosti zákona a principů. Exministr dopravy přešel výtku úsměvem. "Ale my tady řešíme principiální, ne faktickou rovinu, pane Zaorálku."

Drábek, být či nebýt?

"Všimněte si, že si oba politici říkali příjmením, to není obvyklé a svědčí to o napjatých vztazích. Je to pozoruhodné, když víme, že manželka Víta Bárty Kateřina Klasnová řídí sněmovnu spolu se Zaorálkem. Co bych chtěl také vyzdvihnout, je to, že ještě nikdy předtím nebylo v Partii tolikrát řečeno slovo lež. Bárta přeci Zaorálkovi asi třicetkrát řekl, že lže. Je zvláštní, že to Zaorálek přešel tichem, anebo dělal, jakoby to neslyšel," pokračuje ve svém hodnocení pro ParlamentníListy.cz Polách. 

Složitou a pro diváky nepochopitelnou debatu o zahraničních vztazích České republiky utnul až problém týkající se vyplácení dávek ze strany Drábkova MPSV. Hostem, který se do vysílání přidal prostřednictvím přenosu ze Zlína, byl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. "Ten systém samozřejmě ještě není úplně dotažený, ale ty dávky vyplaceny byly," konstatoval Gazdík. Podle něj navíc pozitiva, která nový systém nabízí, časem setřou veškerou kritiku.

Lubomír Zaorálek uvedl, že není možné, aby aktuální stav v čele s ministrem Drábkem fungoval (k věci ZDE). Podle zástupce sociální demokracie má mnoho lidí životní a existenční problémy, což je mimo jiné důvod ke Drábkově rezignaci. Vít Bárta kontroval, že on nikoho k rezignaci vyzývat nebude, ačkoli s mnohými fakty Lubomíra Zaorálka souhlasí.

"Vít Bárta měl slabé a silné stránky. Jak jsem říkal v úvodu, tak především tvrdé ataky na Lubomíra Zaorálka mi vzaly dech, ty byly výborné, protože se často nevidí. Na straně druhé právě tyhle okamžiky střídaly slabší až slabé momenty, kdy si nechal líbit téměř vše a nebránil se. Totéž se dá říci i o panu Zaorálkovi. Ten se striktně držel rétoriky sociální demokracie, ignoroval časté personální výtky a stále opakoval totéž: že by měl ten který ministr rezignovat, že by tato vláda neměla pokračovat. Sečteno a podtrženo, Víta Bárta bych hodnotil dvojkou, Lubomíra Zaorálka trojkou. Opět mi trochu uniknula role moderátora Jana Punčocháře. Když se nejvíc křičelo, on to marně, až zbytečně kočíroval. Když Vít Bárta zabrousil do osobní roviny, nechal být ho," dodal pro ParlamentníListy.cz Břetislav Polách.

Bárta: do třetice všeho dobrého, nebo zlého?

Účast některých zástupců Věcí veřejných na televizních obrazovkách čas od času způsobuje velký mediální poprask. Týká se to zejména dvou předsedů, tedy šéfa strany Radka Johna a šéfa poslaneckého klubu Víta Bárta. ParlamentníListy.cz mapují jejich vystoupení od samého začátku ve vysoké politice, zde je krátké zavzpomínání.

Bártovy první televizní úspěchy zaznamenala Show Jana Krause v listopadu 2010 (psali jsme ZDE), tedy jen pět měsíců od voleb do Poslanecké sněmovny, kde Věci veřejné získaly necelých 11 procent hlasů.

Vít Bárta, tehdejší populární ministr dopravy, si v zábavném talk-show nebral servítky.

"Frnk, frnk a želvy jsou v prdeli," řekl tehdy Bárta jako příklad toho, když dorazil na úřad a zjistil, že rozpočet není v tom stavu, v jakém měl být. "Co prosím?" ptal se Kraus. "Já jsem teď nerozuměl tomu slovu. V prdeli? Želvy jsou v prdeli, to jste řekl?"

Bouřil nejen naplněný sál, ale i oba protagonisté.

Úsměv z tváře Víta Bárty nezmizel ani o téměř půl roku později, kdy usedl v nedělní Partii televize Prima proti zástupci TOP 09 Petru Gazdíkovi. Psal se 3. duben 2011.

"Tak koho nenávidíte vy, pane Bárto?" vyzval moderátor Jan Punčochář ve svém pořadu ministra, aby demonstroval, jaké jsou v koalici vztahy. Bárta se rozesmál. "Já miluju Gazdíka!" ukázal na svého diskusního protivníka. I ten se pousmál, popisovaly na sklonku loňského jara ParlamentníListy.cz (psali jsme ZDE, Bártu jsme vyfotili ZDE).

Jenže už o den později bylo všechno jinak. Právě necelých čtyřiadvacet hodin po skončení diskusní Partie přinesl časopis Respekt šokující informace o tom, jak Bárta údajně uplácí své kolegy a za hotové peníze kupuje jejich loajalitu (Téma "peníze za mlčení ve VV" naleznete ZDE). Zkraje dubna tehdy začal rozpad ve Věcech veřejných, který vedl nejen k odchodu Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky ze strany, ale také k sesazení Víta Bárty z pozice ministra dopravy.

A co John?

Následné nahrávky z jednání klubů a luxusních restaurací, o nichž jsme také psali, byly jen pomyslnou třešničkou na dortu odpůrců někdejšího šéfa bezpečnostní agentury ABL.

Přesným protikladem bývají vystoupení předsedy VV Radka Johna. Ten před volbami do sněmovny v roce 2010 působil na mnohé voliče coby balzám na duši. Johnova tvrdá a nekompromisní rétorika vzbudila povědomí o korupci a podobných postupů se držel John také po vstupu do nejvyšších pater politiky.

Ovšem to netrvalo dlouho a zejména televizní obrazovky přestaly dávat Radku Johnovi prostor. Změna nastala až v nedávné Partii televize Prima, kde exministr vnitra doslova zničil předsedu KSČM Vojtěcha Filipa (detailně ZDE).

"Byla to tedy show, kterou televize Prima dlouho nezažila," řekl pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách. "John prakticky celý pořad hovořil, měl absolutní převahu, komunista Filip byl zcela mimo mísu. Pokud ale budu mluvit k věci, řeknu, že Johnova rétorika může mít znovu dopad. Věci veřejné se sice trápily s nízkými preferencemi, ale v posledních dvou průzkumech výrazně poskočily. Pakliže by Radek John dostával výraznější prostor v médiích, jsem si jistý, že by tím, jak mluví, dostal stranu do Parlamentu. Pokud čtenáři viděli v Partii, jak jej několikrát obvinil Filip z různých nekalostí, tak John prakticky ihned a fakticky reagoval, to mě překvapilo, o mnoho se zlepšil," dodal Polách.

Pokud se o celou věc zajímáte, o preferencích Věcí veřejných v jednotlivých krajích se můžete dočíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…