Deset let po reformě zatěžují veřejnou správu zmatky a byrokracie

30.12.2012 11:44

Reforma veřejné správy, jejíž druhá fáze spuštěná před deseti lety znamenala mimo jiné zrušení okresních úřadů, vyvolala řadu polemik, vlnu kritiky a dokonce i poslaneckou sázku. Balík zákonů, které reformu upravovaly, schválila Poslanecké sněmovna v červnu 2002 a od Nového roku 2003 začaly kompetence okresních úřadů vykonávat především pověřené obce a kraje. První fází reformy bylo zřízení krajů, které začaly fakticky fungovat od 1. ledna 2001. Informuje ČTK.

Deset let po reformě zatěžují veřejnou správu zmatky a byrokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Změna od Nového roku 2003 vyvolala velký zájem především proto, že se bezprostředně týkala většiny občanů. Lidé si totiž nově mohli některé úřední záležitosti vyřizovat v takzvaných obcích s rozšířenou působností (také obce třetího typu nebo malé okresy). Některé pravomoci okresů převzaly kraje, část kompetencí i další správní úřady (ministerstva vnitra, kultury a pro místní rozvoj, pozemkový úřad a další) a část obce druhého typu, tedy obce s pověřeným obecním úřadem.

Reforma měla ušetřit miliardy a snížit počet úředníků

Podle vládních plánů, které reprezentoval především tehdejší ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD), se reformou měly ušetřit miliardy korun a také měla pomoci snížit počet úředníků. Hojně propagovanou výhodou bylo také přiblížení veřejné správy občanům - obcí s rozšířenou působností se stala všechna okresní města a desítky dalším menších měst, celkem 205 obcí.

Spor o to, zda reforma do roka ušetří rozpočtu a sníží počty úředníků, dokonce vyvolal sázku mezi ministrem Grossem a šéfem poslaneckého klubu tehdy opoziční ODS Vlastimilem Tlustým. Poražený měl opustit politické funkce. Na tom, kdo sázku vyhrál, se však politici nikdy neshodli.

Zda reforma uspěla, se řeší dodnes

Rozporuplné hodnocení reformy trvá dodnes. Slyšet jsou často hlasy kritické, které poukazují na neustálý příliv nových povinností obcí, který však nedoprovází dostatečný přísun peněz na jejich zajištění. Obecní úřady řady měst nabobtnaly o nové zaměstnance, neboť stát přenáší na obce i občany stále více (dle řady odborníků mnohdy zbytných) povinností a byrokratické zátěže.

Podle analýzy současného stavu veřejné správy, kterou vláda schválila loni v prosinci, se územní veřejná správa stále potýká s řadou nedostatků. Analýza zmiňuje například nepřehledný a komplikovaný výkon správy v území (různé kategorie obcí, vysoký počet orgánů státu v území a neskladebnost) a stále platné členění státu z roku 1960 (okresy, "staré" kraje).

V Česku existuje 14 typů obcí

V současnosti je v Česku 6246 obcí. Takzvaný malých okresů (obcí s rozšířenou působností) je 205, obcí s pověřeným obecním úřadem 388. Z celkového počtu obcí má 618 stavební úřad, 1230 matriční úřad, 3910 obecních úřadů nabízí službu ověřování podpisů a listin (vidimace a legalizace) a 5717 má pracoviště Czech Point, kde si občané mohou například vyzvednout výpisy z katastru nemovitostí či trestního rejstříku.

Dle skutečného vykonávaného rozsahu přenesené působnosti tak v Česku existuje 14 typů obcí! Na vrcholu pomyslné pyramidy stojí Praha, nejpočetněji jsou zastoupeny obce s pracovištěm Czech Point a možností vidimace a legalizace (2542). Obcí prvního typu, které nevykonávají žádnou z přenesených působností, je 409.

Ministerstvo vnitra v současnosti chystá dokončení reformy veřejné správy, které by se mělo dotknout jak ústřední státní správy (ÚSS), tak územní veřejné správy (ÚVS). ÚSS, tedy ministerstvům a dalším ústředním orgánům, analýza vytýká především nekoncepčnost, vytváření právního chaosu a zbytečné byrokratické zátěže. Na úrovni ÚVS koncepce dokončení reformy veřejné správy (také třetí fáze) mimo jiné počítá se zrušením kategorie obcí druhého typu, tedy s pověřeným obecním úřadem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…