Cikány nesmíme poslat na Slovensko. Kvůli EU, nadává senátor

28.09.2011 6:34

Protiromské demonstrace se objevují i jinde v Evropě. Nyní v Bulharsku, kde probíhají pouliční násilnosti. Romové se tam v řadě měst vyzbrojili tyčemi, lopatami, sekerami i střelnými zbraněmi, aby čelili případným útokům. Dochází ke střetům obou skupin. Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava se obává, aby k něčemu podobnému nedošlo i v Česku.

Cikány nesmíme poslat na Slovensko. Kvůli EU, nadává senátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

„Že to může dojít tak daleko, říkám dlouho. Nelze, aby jejich výstřelky byly donekonečna trpěné. Nejhorší je, že nyní přichází u Romů generace, která ani nezažila, co je to práce a která ví, že peníze jsou v dávkách, drogách a prostituci. Dnes už nejsou jejich autoritou jejich tradiční předáci, vajdové, kteří tu situaci aspoň nějakým způsobem drželi. Nový Bor a útok mačetami je jenom začátek. Šíří se to do Čáslavi a dalších měst. Když se s tím nic neudělá, celou republiku zasáhne obrovský požár," řekl ParlamentnímListům.cz Doubrava.

čtěte také: Pojďte si bydlet s Cikány, vynadal senátor britským novinářům

Šéf mostecké městské policie a Doubravův kolega ze Severočechů.cz Bronislav Schwarz uvedl, že z deseti Romů je jeden slušný a ostatní nepřizpůsobivý, zatímco u „bílých" Čechů je poměr obrácený. S tím Doubrava víceméně souhlasí. „Lze s tím souhlasit. Nechci říct, že všichni Cikáni jsou mizerové a že všichni bílí jsou vzor ctnosti. Ale ten poměr odpovídá. Je ale také řada Romů, která se bojí grázlů a volají po zajištění bezpečnosti," míní Doubrava.

Bez práce nejsou koláče

Bronislav Schwarz uvedl, že se snahou zaměstnat Romy při veřejných pracích je problém. „Manželka je starostkou Lomu. Tam jsme dali práci Cikánům, aby posekali trávu, a oni nám hned ukradli sekačky," řekl nedávno ParlamentnímListům.cz. Doubrava to ale nevidí tak černě a míní, že kdyby jim hrozilo odebrání sociálních dávek, pracovat by je to donutilo.

Více: Šéf mostecké policie: Z deseti Cikánů je devět šmejdů

„Když dostanou peníze až po práci a poté, co vrátí nářadí, tak by to mohlo fungovat, protože jediná jejich obava je, že přijdou o sociální dávky. Chtělo by to menší pracovní skupiny a člověka, který by na ně dozíral. Podívejte se, kolik obce platí za úklidy veřejných prostranství. Tohle by Romové mohli dělat. Je to práce jako každá jiná a nikdo by se jim za to, že pracují, neposmíval, spíše naopak," míní Doubrava.  

Čtěte také: Starosta Dubí: Romská rodina tu na dávkách brala 92 tisíc každý měsíc

Nemůžeme je poslat domů kvůli unii

Poslankyně ODS Ivana Řápková navrhla zákon, který zakazuje pobyt osobám, které se opakovaně dopustili nezákonného jednání a nemají v místě trvalý pobyt. Doubrava míní, že úmysl je dobrý, ale bude to těžko uplatnitelné. „Byl zde bytový zákon, který říkal, že na jednu osobu má být minimálně osm metrů čtverečních podlahové plochy bytu a více lidí se tam nemohlo dostat. To se podle mě osvědčilo. Já sám jako bývalý starosta jsem odmítl přidělit byt, pokud to odporovalo této výměře. Zakázat pobyt je hezká věc, ale kdo zajistí, aby se to dodrželo?" namítá senátor. S dalším návrhem Řápkové, kdy by se mohly odebírat sociální dávky dlužníků, Doubrava ale souhlasí.

Čtěte také: "Proticikánský" zákon Řápkové nejspíš projde. Má podporu i v ČSSD

Senátor ČSSD Vladimír Dryml z ČSSD pro ParlamentníListy.cz před časem uvedl, že by bylo správné vyhošťovat ty Romy, kteří nemají české státní občanství a pochází často ze Slovenska. „To by bylo hezké, ale to bychom nesměli být v Schengenu a Evropské unii, protože Evropská unie toto výslovně zakazuje. A ještě větší legrace bude, když sem budou chtít třeba muslimové. Když se dostanou přes hranice EU, tak tomu také nezabráníme," zlobí se senátor.

K tématu: Slovenské Romy musíme živit jako sebe. Nařízení EU, říká Bobo

Doubrava podporuje centrální registr přestupků, přísné tresty a tvrdší podmínky ve vězeních. „Oni si přesně ohlídají, do jaké částky je to přestupek a těch přestupků pak udělají spoustu. Otázkou je též snížení věkové zodpovědnosti, protože často posílají děti, aby něco vybrakovali. Nebo pokud nemohou být zodpovědné děti, tak ať je dle principu odpovědnosti za výchovu svého dítěte potrestán rodič," míní Severočech Doubrava.

Čtěte také: Odvážní politici: Útok na Roma je rasismus, Rom s mačetou rasista není

Kriminály jako luxusní hotely

„Také by se měli zpřísnit tresty. Vždyť je to mnohdy výsměch, co dostanou. Navíc kriminály jsou dnes spíše jako hotely a rekreační zařízení. Odsuď se jeden delikvent dlouho vyhýbal nástupu trestu a když ho konečně chytli, tak v prvním dopise, který napsal kamarádovi: ´Člověče, tady je to tak perfektní. Kdybych to věděl, tak už tady jsem dávno.´ Co to je za kriminál? Televize, noviny, video, posilovny, pohodlíčko, teplíčko a žádná práce," rozčiluje se senátor.

SLEDUJEME téma Romové  

Podle senátora udělali obrovskou chybu, když rozprodaly byty. Nyní tam realitky sestěhovávají Romy. Navíc Romové dostávají příspěvky na bydlení a majitelé domů toho využívají, protože Romové dostávají na nájem vysokou částku a ta plyne majitelům domů, i když kvalita domů výši nájmu zdaleka neodpovídá.

Psali jsme: Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …