Drsně proti Romům i u Jílkové: Znásilnili, kradou a nepracují

23.09.2011 5:23

Přemíra pozitivní diskriminace nebo rovnou strach. Dva pojmy, které se často objevují v souvislosti s romskou menšinou v Česku. V severních Čechách dosahuje neschopnost soužití "bílých" a "tmavých" v současné době vrcholu. A to i proto, že neplatí zákony pro všechny stejně.

Drsně proti Romům i u Jílkové: Znásilnili, kradou a nepracují

Šluknovsko řešili i hosté, které si do studia České televize pozvala moderátorka Michaela Jílková. Na jedné straně Romové (žena, muž a majitel ubytovny ve Varnsdorfu), na straně druhé "bílí" (senátor, podnikatel a policejní náměstek).

Na jedné věci se oba tábory shodly - je třeba zavést nulovou toleranci. A pro všechny. V současné době se totiž tíhne k dvojsečnosti prosazování zákona.

"Jsem přesvědčen, že u nás neplatí zákony pro všechny stejně," podotkl senátor Jaroslav Doubrava. "Podívejte se na žháře z Vítkova. Beru to, že dostali vysoký trest, schvaluji to. Ale proč stejně nebyli hodnoceni i ti Romové, kteří znásilnili, okradli a zmlátili kluka tak, že ho v nemocnici dlouho dávali dohromady? Dostali deset let a pak jim to ještě snížili kvůli nějakým polehčujícím okolnostem. Dnes se obecně lidé bojí vůbec něco říct proti romské komunitě."

Psali jsme o Vítkově:


Řešením této situace by měla být nulová tolerance. S ní souhlasili i Romové přítomní ve studiu. "Pokud se bude dodržovat na obě strany, pak ano, souhlasíme," prohlásil například Albert Demeter z Jiříkova. Venuše Samohýlová souhlasila.

Gádžové, dělejte, ať se máme dobře!

Největšími problémy romské komunity jsou nezaměstnanost a hlavně absence vzdělání. "Je tu neochota zaměstnávat Romy," podotkl Demeter. Podnikatel Vladimír Kozubek reagoval hbitě: "Já mám ve firmě tři Romy a dal bych za ně ruku do ohně. Ale než jsem je našel, prošlo kolem mě mnoho jiných. A ti chtěli všechno, jen ne pracovat."

"Přesně tak, nechtějí pracovat," přitakal senátor Doubrava, který již v minulosti vyzval například k odebírání dávek Romům či k zásahu armády na Šluknovsku. "Při ohrožení povodněmi jsem zažil, že Romové seděli na lavičkách a posmívali se těm, co tam pytlovali ty zábrany, aby se voda nedostala do lidských obydlí." Často to přitom bývají mladí Romové, kteří nemají motivaci učit se a pracovat.

"Proč také, když se díky štědrým sociálním dávkám mají dobře i bez práce. "Ti mladí výrostci volají na lidi, když jdou do práce: Gádžové, dělejte, ať se máme dobře," poznamenal podnikatel Kozubek. V podobném duchu se nesl i jeden příspěvek posluchače rádia Impuls, který televize pustila do vysílání. "Gádžo" podle něj pracuje jak blbec za osm tisíc korun měsíčně, zatímco flákající se Rom si na sociálních dávkách schrastí dvacet tisíc.


Proč nejsou problémy s Vietnamci? Protože chtějí pracovat

Do rádia volal i jiný posluchač, tentokráte sám Rom. "Jsem Rom," přiznal se hned na začátku svého příspěvku. "A pracuju od svých 18 let, od doby, co jsem vylezl z učňáku. Stejně tak můj syn pracuje, aby se uživil. Kdo práci chce, ten si ji vždycky najde."

Ale většina Romů ji nehledá. "Proč nejsou žádné problémy s Vietnamci, s Číňany nebo jinými cizinci?" kontroval senátor Doubrava. "Protože chtějí pracovat. Přizpůsobili se, pracují, posílají děti do školy."

Právě na školní docházku by vláda Petra Nečase chtěla začít vázat výplatu sociálních dávek. Zároveň by dlouhodobě nezaměstnaní měli projevit zájem o veřejně prospěšné práce, jinak jim dávky klesnou na úroveň životního minima. Poslankyně Ivana Řápková nabízí několik variant dalších postihů, které by se týkaly i těch, kteří "nic nemají, tak jim ani za přestupky nemohou nic vzít", jak poznamenal jeden z telefonujících diváků v pořadu. Opozice se proti vládnímu návrhu ohrazuje, díky koaliční většině by ovšem nakonec projít mohl.

Sledujeme pořad Máte slovo:


ReproFoto: ČT


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…