Hejtman Bubeníček: Na pozdravu "Čest práci" nevidím nic špatného. A navíc...

02.12.2012 18:40

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček jako Host na rádiu Bonton v neděli prozradí, že na pozdravu „Čest práci“ nevidí nic špatného, zkritizuje těžební limity uhlí, vzpomene na Milouše Jakeše, ujistí, že on umělcům přeje jejich vyzpívané peníze a představí svou nejnovější iniciativu zřídit v Ústeckém kraji záchytnou stanici. ParlamentníListy.cz o průběhu této politické diskuse informují s předstihem již nyní.

Hejtman Bubeníček: Na pozdravu "Čest práci" nevidím nic špatného. A navíc...
Foto: ČT
Popisek: Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček

První moderátorův dotaz směrem k hostovi, který je komunistou, zněl, zda se nyní na krajském úřadě v Ústí nad Labem zdraví „Čest práci“. Hejtman namítl, že to podle něj není žádný neslušný pozdrav. „Říkalo se Čest poctivé práci, a ta si to určitě zaslouží“. I další otázka mířila na nové zvyky na hejtmanství, konkrétně na dětský pěvecký sbor, který zahajoval ustavující zasedání zastupitelstva v zářivě rudých tričkách. „Toho jsem si také všiml, ale až během jejich vystoupení,“ vylučuje své angažmá v této věci hejtman Bubeníček. Ujistil, že tento soubor prý v rudých kostýmech vystupuje standardně.

„V Listopadu 1989 sice drtivá většina občanů cinkala klíči, ale na druhou stranu si ta drtivá většina myslela, že budou provedeny úpravy systému a jistoty, které tenkrát měli, že jim zůstanou. I pan Havel jim to tenkrát sliboval, dokonce říkal, že je pro socialismus, jen bez vlády jedné strany,“ říká hejtman Bubeníček. Proto jsou prý dnes lidé rozčarování.

KSČM podle něj v roce 1989 byla ve stejné pozici, jako bývalí vládní strany po dlouhé vládnutí. „Každá strana si občas potřebuje pár let odpočinout v opozici,“ myslí si. Po dvaceti letech se podle něj podařilo komunistům s novými lidmi získat novou dynamiku a opět získat důvěru lidí.

Ti, co v KSČM zůstali, to s lidmi myslí dobře

Své zvolení hejtmanem proto nevnímá primárně jako osobní satisfakci. „Lidé uznali, že ti, co dovedli stranu k Listopadu 1989, v ní skončili, a ti, co zůstali, to myslí s lidmi slušně a poctivě,“ hodnotí úspěch KSČM ve volbách.

Jako Milouš Jakeš prý není, peníze zpěvákům přeje

Řeč přišla i na vystoupení proti posilování komunistů, která se objevila například při vyhlašování ankety Český slavík. „Je třeba si uvědomit, že KSČM volí jen některé sociální skupiny. Nejbohatší lidé nemají žádný důvod KSČM volit a zpěváci patří mezi ty lépe honorované,“ myslí si hejtman.

A moderátor si v tu chvíli vzpomněl na Milouše Jakeše a jeho útok proti milionům, které brala Hana Zagorová a další zpěváci. „Ne, pokud si to vydělali poctivě, tak jim to přeju,“ ujistil Bubeníček. „Ale tito lidé mají jiné hodnoty a žijí tak trochu v jiném světě,“ rýpl si přece jen trochu do umělců.

Naší nezaměstnanost  si jende  nedovedou ani představit

Hejtman Bubeníček chce prosazovat i prolomení těžebních limitů. Když byly v roce 1991 vládou Petra Pitharta stanoveny těžební limity, tak podle něj bylo strašně daleko, co bude potom, až těch limitů bude dosaženo. Ale dnes má Ústecký kraj dlouhodobě jednu z největších nezaměstnaností, kolem 16 procent. To si v jiných částech země nedovedou ani představit. A to je třeba nyní řešit.

Pokud lidé uvidí, že kraje pod vedením ČSSD a KSČM fungují, tak nevidí prý nový hejtman důvod, proč by nemohli chtít i celorepublikovou vládu v této sestavě. On sám však prý vládní ambice nemá. „Na kraji, když uděláte rozhodnutí, tak ho přímo vidíte. A já jsem celý život zvyklý být mezi lidmi, takže mi tato úroveň vyhovuje," reagoval v diskusi s moderátorem pořadu Zdeňkem Šarapatkou.

Chtěl by záchytku v Ústeckém kraji

Představil i jednu ze svých prvních iniciativ v hejtmanské funkci. Chtěl by prosadit, aby byla v Ústeckém kraji znovu zřízena protialkoholní záchytná stanice. „Protialkoholní záchytnou stanici v celém kraji nemáme. V Bílině prý byla od roku 1964 a zrušili ji, protože ji předchozí vedení kraje odmítlo financovat. A nyní je to obrovský problém, protože jeden agresivní opilec dokáže paralyzovat celé oddělení v nemocnici. Takže po tom volají lékaři, policisté i městští strážníci,“ řekl dále hejtman.

V závěru diskuse se ještě zjistilo, že nový ústecký hejtman má raději noviny než internet (neboť pracoval v redakci Haló novin), po určitém váhání připustil, že upřednostňuje Ježíška před Dědou Mrázem, raději se kouká na ústecké panorama Střekova, nežli na pražské Hradčany, spíše než lest preferuje sílu, před whisky dává přednost vodce, a na otázku, zda se cítí spíše jako „soudruh“ nebo jako „pan“ odpověděl: „V dnešní funkci pan“.

Celý rozhovor nového Ústeckého hejtmana Oldřicha Bubeníčka se Zdeňkem Šarapatkou můžete slyšet v neděli v 18 hodin na Radiu Bonton.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…