Moudří mluví o Kalouskostátu a zákulisí odvolání Lessyho

30.08.2012 14:05

POLITOLOGOVÉ Za odvoláním Petra Lessyho prý stojí Miroslav Kalousek. Má dlouhé prsty, které sahají až do GIBSu. Premiéru Petru Nečasovi prý nezbývá nic jiného než Kalouska poslouchat. Jinak by padla vláda.

Moudří mluví o Kalouskostátu a zákulisí odvolání Lessyho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho vyvolalo mezi politiky i veřejností velké pozdvižení. Množí se dotazy, kdo za odvoláním stojí, a také podezření, že ministr vnitra Jan Kubice je jen loutkou v rukách mocné trojky, premiéra Petra Nečase (ODS), ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a exministra vnitra Ivana Langera.

Za vším hledej Kalouska

Podle politologa Rudolfa Kučery je to pravděpodobné. "Je možné, že za tím stojí Kalousek. Obrovský vliv má ministr financí všude, zvláště tam, kde mu podléhá premiér. To je i případ České republiky," řekl ParlamentnímListům.cz s tím, že ho Lessyho odvolání "velmi nepříjemně překvapilo."

Výsměch veřejnosti?

"Myslel jsem si, že se to dá řešit na úrovni, považuji to za hrubý politický zásah," dodal pro redakci s tím, že souhlasí s Andrejem Babišem, který nahrazení Lessyho Martinem Červíčkem považuje za "výsměch veřejnosti."

Lessy podle něj pyká za to, že nebyl tak servilní jako jeho předchůdce. "Předchozí policejní prezident utíkal za Nečasem, vše mu říkal, ač to odporovalo zákonu. Pro Lessyho teď přišel trest za jeho neochotu dělat něco podobného," dodal pro ParlamentníListy.cz.

GIBS měl jasný úkol. Zničit Lessyho

Politolog Josef Mlejnek nebyl Lessyho odvoláním nijak překvapen. "Spor mezi Lessym a Kalouskem utichl, protože byly prázdniny. Pokud byl Lessy vyšetřován GIBS, pokračování se dalo čekat. Bylo jasné, že ho vyšetří tak, že vyjde najevo, že udělal něco špatně," uvedl pro redakci politolog s tím, že Generální inspekce bezpečnostních sborů je v područí ODS a lidí ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

"Kalousek od počátku sporu s Lessym směřoval k tomu, že to má vyšetřit GIBS, věděl, že tam má své lidi, nebo lidi, kteří mu vyjdou vstříc," řekl politolog s tím, že je všeobecně známo, že GIBS je zpolitizovaný orgán.

Buď Lessy, nebo vláda

Premiéru Nečasovi podle něj ve sporu Kalousek versus Lessy nezbývalo nic jiného, než dát na Kalouska. "Kdyby z toho vítězně vyšel Lessy, padl by Kalousek a s ním zřejmě i celá vláda. Nečas nemá jinou možnost, než zametat Kalouskovy kauzy pod koberec," uvedl Mlejnek jedinou možnost, jak po sporu Lessy kontra Kalousek udržet stávající kabinet.

Zloději se bojí

O pozadí odvolání policejního prezidenta mluví otevřeně i šéf VV Radek John."Velcí zloději se bojí, bojí se toho, že se odšpuntovala policie, právě to dělal Lessy," vysvětlil v České televizi John ve středu s tím, že ministr vnitra Jan Kubice se již od začátku snažil policejního prezidenta zlikvidovat.

Podle Radka Johna byl záměr Lessyho odstavit jasný už dlouho. "Věděli jsme to všichni, že tato snaha bude," řekl v České televizi. Zadání premiéra bylo podle něho jasné. "Zničte Lessyho."

Jeho snahy budou podle Johna brzy smeteny ze stolu. "Ještě dvě, tři kauzy budou policií objasněny. Pak to pozvolna usne," prorokuje šéf VV.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…