Naše země prý nevzkvétá. Šokující výzkum nás poslal do Afriky

24.01.2012 10:00

Pryč jsou doby, kdy Světové ekonomické fórum pořádané pravidelně ve švýcarském Davosu hltalo české zkušenosti přechodu od socialismu ke kapitalismu. Jeho pravidelným hostem býval Václav Klaus, ale ani český prezident, ani premiér Petr Nečas nebo ministr financí Miroslav Kalousek na něj letos nezavítají.

Naše země prý nevzkvétá. Šokující výzkum nás poslal do Afriky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Do švýcarského letoviska Davosu se jako každoročně začátkem roku chystá ekonomická a politická elita celého světa. Od středy do neděle se tam tento týden uskuteční už 42. ročník Světového ekonomického fóra. Svého zástupce z politických špiček na něm tentokrát nebude mít Česká republika, přestože v minulosti tam býval častým hostem Václav Klaus, jenž s oblibou prohlašoval, že ekonomické fórum vydá za dvacet zahraničních cest a ušetří tisíce kilometrů létání z jednoho konce světa na druhý.

Letošního ročníku, který se koná pod názvem „Velká transformace – utváření nových modelů“, se nezúčastní ani předseda vlády Petr Nečas, ani ministr financí Miroslav Kalousek. Jedním z důvodů, proč pro ně žádné pozvání nepřišlo, může být zařazení Česka mezi standardní země, které nepoutají pozornost, protože svět teď zajímají především Čína nebo Indie. Alespoň jednoho zástupce však Česko přece jen mít bude.

Českým zástupcem bude makroekonomický stratég

Pozvánku obdržel hlavní makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček Podle programu, který pro něj organizátoři fóra připravili, se český ekonom zúčastní čtyř debat a na dvou vystoupí jako panelista. „Budu v Davosu poprvé a pochopitelně jsem rád, že budu mít příležitost diskutovat se špičkami světové ekonomiky a politiky,“ uvedl pro HN Sedláček, který na fóru nebude zastupovat ČSOB, ale Univerzitu Karlovu.

Na Světovém ekonomickém fóru je pravidelně zveřejňována analýza, která každoročně hodnotí konkurenceschopnost jednotlivých zemí (The Global Competitiveness Report 2011–2012). Česká republika v ní tentokrát obsadila 38. místo ze 142 hodnocených zemí. Přitom před rokem jí patřila 36. příčka a před dvěma roky dokonce 31.

Českým partnerem výzkumu je manažerská škola

Partnerskou organizací pro Centrum globálního srovnávání při Světovém ekonomickém fóru je za Českou republiku CMC Graduate School of Business v Čelákovicích, což je manažerská škola, která již téměř dvacet let poskytuje manažerské vzdělávání. Ve spolupráci s Maastricht School of Management pořádá víkendový MBA program s nejvyšší akreditací (AMBA) a zároveň nabízí celou řadu kurzů exekutivního vzdělávání i odborné semináře.

„S výzkumy této instituce nemám žádné zkušenosti, jejich kvalitu proto nemohu posuzovat,“ říká pro ParlamentníListy.cz sociolog Jaroslav Huk z agentury STEM. Stejně je na tom Stanislav Beránek z Transparency International ČR, který ze stejného důvodu nechce komentovat výsledky výzkumu v oblasti kvality institucí, kde je zahrnuta i korupce. V celosvětovém žebříčku vnímání korupce je podle TI na 57. místě mezi více než 180 hodnocenými státy.

Mít instituce jako ve Skandinávii, vyletí ekonomika o 50 procent

Žebříčku vévodí tak jako před rokem Švýcarsko před Singapurem, za nimiž následují skandinávské země Švédsko a Finsko. Páté jsou Spojené státy, poté trojice zemí EU Německo, Nizozemsko, Dánsko, devátý je Hongkong a první desítku uzavírají Britové. Ze sedmadvacítky zemí Evropské unie patří Česku právě střed, protože třináct jejích členů je před námi a stejný počet za námi.

Když loni navštívil Českou republiku americký expert na problematiku úplatků Robert Klitgaard, tak prohlásil, že máme na to být Norskem, ale kvůli korupci a špatně fungujícím institucím jsme Senegalem. „Dá se propočítat, že kdybyste si nechali váš ekonomický systém, ale adaptovali na něj institucionální vzorec ze Skandinávie, vaší ekonomice by to pomohlo o 50 procent. To jsou ohromná čísla. A korupce v tom hraje nemalou roli,“ tvrdil Klitgaard v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Méně než u nás důvěřují politikům už jen v osmi zemích

A právě korupce sráží globální index České republiky prudce dolů a ovlivńuje její konkurenceschopnost. Tu Světové ekonomické forum definuje jako schopnost utkat se na světovém trhu s předními zeměmi, obstát a zajistit si alespoň střednědobou prosperitu. Konkurenceschopnost neznamená jen ekonomickou výkonnost, ale zahrnuje také měkké faktory, jako jsou moderní technologie či vzdělávací systém, a mimo jiné i kvalitu institucí.

Globální index je výsledkem hodnocení dvanácti pilířů a Česko propadá nejvíce právě v oblasti kvality institucí. V této kategorii máme zcela nejhorší výsledek v ukazateli „důvěra veřejnosti v politiky“, kde nám patří stěží uvěřitelné 134. místo mezi 142 zeměmi z celého světa (těsně nad námi africké státy Pobřeží slonoviny či Burundi). O moc lépe jsme nedopadli v ukazatelích „nakládání s veřejnými prostředky“ (124. místo) a „rozhodování státních úředníků“ (123. místo).

Europoslanec si uvědomuje slabiny v právním prostředí

„Tyto studie mají relativně malý význam. Určitou informaci však dávají. Je zřejmé, že konkurence mezi vyspělými státy se zvětšuje. ČR se musí snažit zlepšovat své právní prostředí a veřejnou infrastrukturu. Tam máme největší rezervy,“ shoduje se pro ParlamentníListy.cz europoslanec Hynek Fajmon se závěry provedené analýzy.

V takto hodnocených ukazatelích se tedy zatím neprojevuje protikorupční charakter Nečasova kabinetu, jehož hnacím motorem měly být podle předvolebních slibů Věci veřejné, a to už je trojkoaliční vláda u moci půldruhého roku. A tak loni vznikla občanská sdružení, která si dala za cíl zastoupit v tomto ohledu do větru mluvící politiky.

Místo exekutivy se do boje s korupcí pustila občanská sdružení

Nejprve vznikl Nadační fond proti korupci, který založil podnikatel Karel Janeček. Ten se snaží změnit zakořeněný pohled na ty, kdo korupci pomáhají odhalit, že nejde o udavače, ale o hrdiny. Koncem května vznikl manifest Veřejnost proti korupci, mezi jehož signatáře se zařadili mimo jiných dramaturg Jan Štern, advokátka Hana Marvanová, politolog Jiří Pehe či sociolog Ivan Gabal. Dalším počinem těch, kdo se s korupcí jako průvodním jevem této společnosti nechtějí smířit, je nová iniciativa Konec korupci!

Nejnovějším dílem nekonečného tuzemského seriálu korupčních kauz je případ bývalého vysokého manažera Ředitelství silnic a dálnic Michala Haly, který ve firmě mohl rozhodovat takřka celé desetiletí. „Lidé, kteří to dělají, by tam nemohli sedět bez vůle dalších lidí, aniž by měli nějaké tzv. politické krytí. Můžeme se jen dohadovat, odkud ho měli,“ potvrzuje pro ParlamentníListy.cz advokátka Hana Marvanová, signatářka manifestu Veřejnosti proti korupci, že vůle zatočit s korupcí se mezi politiky navzdory jejich proklamacím zatím nenašla.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…