Odborník: Peake je důvěryhodná osoba, která dlouhodobě drží své názory i slovo

16.12.2012 7:40

TÝDEN V MÉDIÍCH Pro sdělovací prostředky nebylo v uplynulém týdnu nic jednoduššího, než dát vedle sebe časově ne příliš vzdálené protichůdné výroky vicepremiérky Karolíny Peake, aby ukázaly její důvěryhodnost. Mediální odborník Petr Žantovský komentuje to, jak se z této šlamastyky snažila čerstvá ministryně obrany vybruslit ve vysílání České televize.

Odborník: Peake je důvěryhodná osoba, která dlouhodobě drží své názory i slovo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM Karolina Peake

I v uplynulém týdnu byla hvězdou domácí mediální scény ambiciózní politička Karolína Peake. Ve středu se nechala jmenovat ministryní obrany a už ve čtvrtek řádila navzdory předchozím slibům ve svém novém úřadě jak černá ruka. „To, že jako první krok odvolala člověka, který z celého ministerstva nejvíce rozumí armádě, tedy generála Picka, jenom potvrdila, že tam nejde dělat obrannou politikou, ale úplně jiné věci,“ začíná pro ParlamentníListy.cz ohlédnutí za uplynulým týdnem v médiích Petr Žantovský.

Za přitažlivé považuje u nové ministryně dodržování slova, s čímž si ale soudě podle vystoupení ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize hlavu neláme. „Když jí připomněli nedávný výrok, že by si rozhodně nikdy netroufla na ministerstvo obrany, tak rezolutně prohlásila, že se změnila politická situace. A tak v sobě objevila nejen talent na obranu, ale i tu odvahu. A krásná příhoda s kobercovým náletem dosvědčuje, že paní Peakeová je opravdu důvěryhodná a pravdomluvná osoba, která dlouhodobě drží své názory a své slovo,“ ironizuje mediální odborník.

Jen ředitel na vnitru drží hrdinsky svůj názor

Počínání ministryně mu trochu připomíná legendárního Jiřího Voskovce, který emigroval do USA a v šedesátých letech natočil s Janem Werichem dlouhohrající desku s názvem Rozhovor přes oceán. „Tam Jiří Voskovec říká jednu hezkou větu, která se mi vybavila, když jsem se díval ve čtvrtek v noci na paní Peake v České televizi. Ta věta zní: ´Žijeme v zemi, kde je od slibu k jeho neplnění slepičí krok´,“ bere si Petr Žantovský na pomoc k výstižnému hodnocení slova klasika.

Druhým nejfrekventovanějším tématem sdělovacích prostředků v posledních dnech je prezidentská volba. „Je hezké, jak na verdikt Nejvyššího správního soudu zareagovali různí zainteresovaní lidé. Nejvíce mě potěšil znovu pan ředitel Henych z ministerstva vnitra, odpovědný za to ´dobré´ sčítání, který hrdinsky – asi už jediný – drží ten názor, že jeho odbor sčítáním procent nepochybil. A na televizní obrazovku znovu prohlásil, že každý zákon se dá vykládat různými způsoby,“ poukazuje Petr Žantovský.

Šlamastyku s přímou volbou způsobily strany, které byly dříve proti ní

Představuje si, jak by to asi vypadalo, kdyby Václav Henych nepracoval jako ministerský úředník, ale učil třeba fyziku na základní škole a tvrdil, že i Archimédův zákon lze vykládat různými způsoby. „Je to velký vynálezce a měli bychom ho navrhnout na nějakou významnou světovou cenu. Třeba Nobelovu. Ale proboha ne za fyziku, ale třeba za mír. Tam už je to jedno, ta se dává každému, tak by se o ni mohl ucházet i pan Henych,“ říká v lehkém tónu Petr Žantovský.

Vážně už pak dodává, že nyní zapojujeme všechny slovutné instituce, abychom vyřešili potíže s přímou volbou hlavy státu, která byla prosazena jenom naprosto bezhlavým a populisticko-demagogickým úmyslem některých politických stran. „Ty přitom ještě před lety, ať už se to týkalo ODS nebo kohokoli jiného, hlásaly, že nikdy nepřistoupí na přímou volbu a najednou ji pomohly prosadit. Vůbec nedomyslely všechny komplikace včetně toho, že na prováděcí zákon nebyl vůbec čas,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Internet by víc než státy chtěly svázat telekomunikační firmy

Za radostnou z mediální oblasti tak považuje jen skutečnost, že se konference Mezinárodní telekomunikační unie neshodla během dvanáctidenního jednání v Dubaji na zavedení regulace internetu. „Někteří komentátoři přisuzují snahu regulovat internet zemím jako Rusko nebo Čína. Ale to je jen jedna stránka věci,“ upozorňuje mediální odborník, že tou mnohem důležitější je komerční stránka věci.

„Abychom rozuměli tomu, o co vlastně jde. Internet ve své podstatě není telekomunikační prostředí. Není to standardní telekomunikace jako telefonování a jiné podobné telekomunikační cesty. Zájem posadit ho do telekomunikačního rámce mají firmy, které poskytují telekomunikační propojení. Jsou to například firmy sdružené ve sdružení ETNO, které sdružují velké světové telekomunikační firmy, které mají zájem – a ony to říkají docela natvrdo – podílet se na veškerých komerčních tocích, které se na internetu odehrávají,“ vysvětluje Petr Žantovský.

Když něco funguje dobře, nespravujme to

Firmy, které v tuto chvíli jenom posílají signál z místa A do místa B, by chtěly mít dosah na komerční průtok, který internetem běží. „A to byl hlavní důvod, proč ty firmy prosazovaly změnu, aby se z internetu stal čistě telekomunikační prostředek. Nepovedlo se. Určitě přijde nějaký další boj, ale pro tuto chvíli můžeme být klidní,“ myslí si Petr Žantovský a vzdává hold evropské komisařce Neelie Kroesové, která prohlásila, že internet funguje od samého začátku dobře a když něco funguje dobře, nemá se to spravovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…