Sprcha z Hradu: Kdyby vám zastřelili Havla...

01.10.2012 4:42

Těsně po útoku na prezidenta jeho tajemník Ladislav Jakl předpověděl, že mnoho Klausových odpůrců bude napadení hájit a považovat za projev svobodné občanské společnosti. A přesně v té rovině druhý den mluvila socioložka Jiřina Šiklová. Nyní Jakl pro ParlamentníListy.cz říká, že útok je jednoznačnou inspirací pro další „magory“.

Sprcha z Hradu: Kdyby vám zastřelili Havla...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

„Nedivil bych se, kdyby ti všichni nenávistní levicoví intelektuálové vydávali dnešní útok za projev svobodné občanské společnosti. Magoři byli vždy, ale nenávist v médiích je pro ně inspirací,“ uvedl v pátek Ladislav Jakl.

Plynová pistole na tvrzené kuličky. Podle Šiklová hračka

V sobotu pak socioložka Jiřina Šiklová, mnohdy označovaná za příslušnici takzvané „pravdolásky“, v jednom z internetových serverů útok na Václava Klause označila za nevinnou hru plastovou pistolkou s tím, že je to podobné, jako přimalování tykadel na předvolební plakáty.

Tajemník hlavy státu, kandidát na prezidenta Ladislav Jakl nad něčím podobným kroutí hlavou. „Jestliže se někdo dopustí takové hrubosti na hlavu státu a zaútočí proti jeho osobní integritě, tak bych skoro řekl, že normální člověk se musí nad něčím takovým zhrozit a vyslovit přinejmenším pohrdání nad takovým chováním,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

„Kdyby se něco takového stalo v jakékoli jiné zemi, neumím si představit, že by hlavním tématem médií bylo monitorování posměšků ze zahraničí, nebo jakékoli zlehčování,“ říká.

Vtipkovali by takhle, kdyby jim někdo vystřelil na Havla?

Ten je sice přesvědčen, že politická polemika by měla být na krev ostrá a nekompromisní, ale před takto osobními věcmi, které zašly až do podoby fyzického útoku proti člověku, by se politická polemika měla zastavit a říci, tak toto už není možné.

„Zřejmě je ale pro některé lidi kumulovaná nenávist proti politickému oponentovi tak ohromná, že se před tím nezastaví. Všech těchto lidí bych se chtěl zeptat, jestli by reagovali stejně, kdyby se takhle někdo dotkl jejich božstva, koho oni vynášeli či vynášejí do nebe. Jestli by podobně vtipkovali, zlehčovali by to, nebo zda by zareagovali úplně jinak. Ať se do té situace zkusí vžít a ať si přestanou myslet, že taková věc může jakkoli sloužit jejich postojům,“ vzkazuje jim Ladislav Jakl.

V případě, že by něco podobného bylo dříve spácháno na minulého prezidenta Václava Havla, zcela jistě by podle něho lidé jako socioložka Šiklová a další reagovali jinak. „Stejně tak jsem si jist, že kritici prezidenta Havla by se k nějakému zlehčování a posměškům určitě nesnížili,“ je přesvědčen Jakl.

Média ochranku odsoudila. Kdyby však útočníka zastřelili, udělala by totéž

Prakticky všechna velká média, včetně těch, která by se dala označit za protiklausovská, odsoudila neprofesionální přístup ochranky. Co kdyby ale ochranka útočníka ihned reagovala a útočníka zastřelila, neodsuzovala by to média stejně, jako když strážci nic nedělali?

„Určitě ano. Ochranky to mají všude velmi těžké, protože vždy musí vážit, jestli péče o střeženou osobu není takového charakteru, že se jeví nepřátelsky vůči jiným lidem. Je to velmi odpovědná a složitá práce, kterou nemůže dělat kde kdo,“ míní Klausův tajemník.

Takové věci se podle jeho slov mají řešit rázně a nekompromisně, sám ale nikdy nebyl, a to ani v běžných občanských konfliktech tohoto typu, stoupencem teorie, že každý útočník a třeba i domnělý, může být klidně zlikvidován. „Každá reakce musí být správná, přiměřená, promyšlená a profesionální,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz.

Útok bude živou vodou pro další magory

Dalo by se říci, že i díky mnohému zlehčování pátečního bezprecedentního útoku hrozí, že se někdo další inspiruje? Navíc třeba premiér Petr Nečas nemá ochranku žádnou, sám ji odmítl.

„Ten postup ochranky určitě měl být ráznější. Já jsem se mnoha akcí s panem prezidentem účastnil a vím, že to není v davu lidí zrovna jednoduché. Nicméně během bezprostředních minut poté tam nějaká reakce být měla, ale nemyslím si, že to chování ochranky a potom i policie, příslušného soudce a státního zástupce má nějaký vliv na míru váhy té inspirace. Protože inspirace to podle mě je v každém případě,“ sdělil Ladislav Jakl serveru ParlamentníListy.cz.

Mohou tomu prý pomoci i mnohá média, a to díky publicitě, které se útočníkovi dostává. „Místo jeho odsouzení a pohrdání je brán div ne za celebritu a to může leckoho inspirovat. Určité procento magorů je v každé společnosti, ale je dost možné, že v tom životě nastávají okamžiky, které tohle procento pokropí živou vodou a k něčemu je inspirují, a teď tuto inspiraci dostali,“ dodal v rozhovoru tajemník prezidenta republiky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…