Tvrdý útok na ČSSD: Církvím majetek upíráte, své jste si vybojovali

21.08.2012 21:13

Přejmenování sociální demokracie na Českou stranu asociálně demokratickou navrhl svým bývalým poslaneckým kolegům kandidát na prezidenta, velvyslanec v Bělorusku a bývalý lidovecký poslanec Jiří Karas.

Tvrdý útok na ČSSD: Církvím majetek upíráte, své jste si vybojovali
Foto: Archiv JK
Popisek: Jiří Karas

Diplomat vysvětlil, že i když má mezi sociálními demokraty mnoho přátel, nikdy mu nepřestalo vadit, že pokaždé vstupovali jako nepřátelé restitucí majetku. „Vždycky se postavili proti mým návrhům zákonů, které se týkaly restitucí majetku zabaveného po roce 1948 spolkům a občanským sdružením. Na druhé straně usilovali o navrácení všeho, co kdysi patřilo jim,“ kritizuje dvojí metr ČSSD Jiří Karas. „Vybojovali si Lidový dům v Praze. Proč se tedy nyní tolik bouří – ne zrovna čestnými prostředky – proti navrácení majetku církvím?“ ptá se velvyslanec. Přitom podle něj dobře vědí, že majetek, který církve a náboženské společnosti získají, by i nadále sloužil všem, tedy i nečlenům církví a nevěřícím. „Lidový dům však slouží jen sociálním demokratům,“ vysvětlil Karas, proč navrhuje, aby si strana ve svém názvu změnila slovo sociální na asociální.

Je trapné, aby prezidentský kandidát sám sbíral podpisy

Přátelé a sympatizanti Jiřího Karase, kterého do prezidentské volby nominovalo protipotratové Hnutí pro život, už sebrali přes šest tisíc z potřebných padesáti tisíc podpisů. „Se svojí kandidaturou jsem souhlasil pod podmínkou, že se nebudu muset starat o podpisy pod petici, připadá mi to pro kandidáta na prezidenta trapné. Něco jiného je to v případě kandidatury do sněmovny nebo Senátu,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz bývalý zákonodárce. „Ani pořádně nevím, kdo všechno pro mne podpisy sbírá,“ přiznal Jiří Karas, „s několika z nich jsem se tuto neděli setkal, to je také jeden z důvodů, proč jsem v Česku.“ Ale ujišťuje, že pokud se podaří sebrat potřebných 50  tisíc podpisů, půjde do kandidatury naplno. Teď ještě nepřemýšlí, kde sežene peníze na kampaň. „Zatím si všechno platím sám, zvítězit díky penězům, to by mne nebavilo. Ale stejně si nepředstavuji, že bych se nechal všude vylepovat,“ odmítá použití billboardů se svým portrétrem.

Voliči lidovců si mohou vybrat                

Voliči lidové strany tak budou mít na výběr, mohou si vybrat mezi svými dlouholetými poslanci  a členy – dnes velvyslancem v Minsku Jiřím Karasem a europoslankyní Zuzanou Roithovou, která je oficiální stranickou kandidátkou, podporovanou vedením KDU-ČSL. „Neobracím se na lidovou stranu, vystupuji jen jako pasivní člen, protože mám pozastaveno členství,“ řekl Karas. Ale 50 tisíc podpisů musí stejně shánět oba, protože lidovci nemají potřebný počet 20 poslanců nebo 10 senátorů, kteří mohou kandidáta nominovat.

Diplomacie byla jeho snem od mládí

Proč vlastně Karas, známý svým odporem k interrupcím a registrovanému partnerství, odešel dobrovolně z politiky? „Být diplomatem, to bylo mým snem snad od osmnácti, dvaceti let, ale považoval jsem to tehdy za nesplnitelné přání,“ prozradil. A když prý v Poslanecké sněmovně vážně přemýšlel, že už je v politice šestnáct let, dostal nabídku, aby šel do diplomacie. „Splnil jsem si dávné přání, navíc jsem historicky prvním velvyslancem České republiky v Bělorusku,“ říká s hrdostí. A skromně dodává, že snad prý ne nejhorším, jak dokazuje rostoucí obrat České republiky s Běloruskem. „Na tom mám nějaký podíl,“ dodává.  I když diplomacie byla jeho touhou, přiznává, že odchod z vrcholné politiky byl bolestný. „Musím poctivě říci, že jsem to miloval, a když jsem dobrovolně po více než 16 letech odcházel, myslel jsem si, že to nepřežiju.“ Ale když dnes vidí vztahy zákonodárců v Poslanecké sněmovně, nedovede si představit, že by v poslanecké lavici ještě seděl. „Tehdy to bylo úplně jiné, vyměňovali jsme si názory, ale slušně, uvážlivě, a pak jsme si mohli jako přátelé sednout ke skleničce vína. Ale teď soupeření přerůstá do osobní roviny,“ odsuzuje poměry v politice.

Nejhorší je krize morálky

Jak by si představoval své působení na Pražském hradě? „Lidé se ptají, co by člověk jako prezident dělal, ale neuvědomují si, že hlava státu má velmi omezené pravomoci. Ale když nejvyšší ústavní činitel něco řekne, objeví se to v médiích. Kdybych říkal pravdu, vracel víru občanům, národu, Evropě v sama sebe, to by bylo největší pozitivum,“ je přesvědčen Jiří Karas. Pořád se podle něj mluví o krizi ekonomiky, ale zapomíná se na to, že všechno pochází z krize morálky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…