Utajené jednání, nadšený lídr Ludvík a mlčenlivý Sobotka. Sledovali jsme, co se nad řízky a gulášem dělo ve štábu ČSSD

11.10.2014 22:18

Zatímco ještě odpoledne naznačovali lidé z vedení ČSSD mírný optimismus, večer o něj postupně přicházeli. I to byl zřejmě důvod, proč premiér Bohuslav Sobotka až do večerní ohlášené tiskové konference vůbec nepředstoupil před média, ani se neukázal ve volebním štábu, kde seděli novináři. V jednotlivých časových úsecích opustili „velící“ místo pouze Lubomír Zaorálek a Roman Sklenák. V půl deváté večer však vedení ČSSD přece jen vystoupilo.

Utajené jednání, nadšený lídr Ludvík a mlčenlivý Sobotka. Sledovali jsme, co se nad řízky a gulášem dělo ve štábu ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka zavítal do sportovního klubu Slavie. Návštěva se nesla v přátelském duchu

Podle výsledků, které již byly do té doby známé, se postupně začíná rýsovat, že sociálně demokratická strana může ztratit města Brno a Ostravu. A to přesto, že právě na tyto dosavadní bašty sázel předseda Bohuslav Sobotka. Přesto rozmrzelost nad výsledky najevo nedal.

"Domnívám se, že sociální demokracie může hovořit o pozitivních výsledcích. Na mnoha místech v zemi obhájili své posty naši členové, a to je těžší, než někoho nově přesvědčit. Navíc - ukázalo se, že tentokrát lidé volili především strany a lidi, kteří zastupují stejná uskupení, jaká jsou ve vládě. Rozhodně - na rozdíl od minulosti - tedy nelze hovořit o tom, že by občané chtěli vyjádřit svou nespokojenost se současnou politickou reprezentací. Výsledky voleb jsou tedy spíše jakýmsi dobrým referendem, které potvrzuje, že jsou lidé v naší zemi spokojeni s tím, kam současné politické směry míří," řekl Sobotka při svém prvním vystoupení v sobotu večer. Pochválil i to, že celkem 18 členů ČSSD postoupilo do druhého kola senátních voleb.

"Opět bych chtěl vyzvat, aby lidé nepodceňovali ani druhé kolo a přišli naše kandidáty podpořit, případně je podpořili, pokud jejich favoriti v prvním kole vypadli. Jen díky naší síle v Senátu budeme moci pokračovat v již nakročených cílech, které se nám dařilo prosazovat," připomněl dál Sobotka. Popřel i to, že by byly na místě obavy z toho, že po volbách, v kterých dominuje ANO Andreje Babiše, mohou nastat změny ve vládě.

"Díky výsledkům, kterými občané potvrdili, že jsou spokojeni s tím, kdo ve vládě je, věřím, že se i nadále v rámci vládní koalice bude dařit plnit program, který jsme si stanovili," reagoval na dotaz novinářů premiér.

Spekulace - kde byli zástupci pražské ČSSD?

Zatímco jindy se to v Lidovém domě jen hemží celou plejádou členů ČSSD, ty pražské nevyjímaje, o těchto volbách je zahlédnout na tomto místě možné nebylo. Proslýchalo se, že svůj hlavní "stan" rozbili v jedné restauraci poblíž pražského magistrátu. To, nad čím se tam radili, tedy zůstalo alespoň v sobotu médiím utajeno. Večer už se ani na okamžik neukázal dokonce ani kandidát na primátora Miloslav Ludvík. Ten přitom během odpoledne jako jediný projevoval radost a chuť slavit. Nešlo však o volební výsledky, v té době byly v Praze sečteny pouze jednotky procent, ale o čerstvé zjištění, že se stane dědečkem.

Guláš, řízky a ...jinak klid...Prohra to není, ale...

Restaurace Hybernia při očekávání výsledků těchto voleb zažila tedy spíše velmi klidné odpoledne a večer. Zda za to mohly již tradičně zde podávané řízky či guláš, těžko říci. V každém případě volby ukázaly sociálním demokratům po sečtení hlasů ve více než 90 procentech volebních okrsků jasně to, že alespoň  v prvním kole senátních voleb vyhráli. Kandidáti ČSSD vedli ve dvanácti obvodech.

Politická dlouhověkost Milana Štěcha?

I když zbývá ještě druhé kolo volby, dosavadní šéf Senátu Milan Štěch má už nyní šanci prodloužit svou politickou dlouhověkost v horní komoře parlamentu. Pokud uspěje, stane se rekordmanem v počtu let strávených v Senátu. V prvním kole na Pelhřimovsku totiž výrazně porazil své soupeře. Kandidát TOP 09 Ivo Jahelka na druhém místě i třetí Josef Fučík, jehož postavilo ANO, za ním s velkým odstupem zaostali.

„Dnes je Senát vnímán jako stabilizující prvek demokracie,“ řekl Štěch médiím a vybídl podobně jako premiér, voliče, aby podpořili kandidáty sociální demokracie i ve druhém kole. Do něj postoupili také ministři Jiří Dienstbier a školství Marcel Chládek. „Již v průběhu kampaně bylo zřejmé, že to v prvním kole dobře dopadne,“ pochvaloval si Dienstbier.

Jisté je po sobotě jedno: Jak Štěcha, tak i Chládka, osobně podpoří v kampani před druhým kolem právě premiér Bohuslav Sobotka. Ten ve svém komentáři, který byl v sobotu jediným, uvedl, že by byl rád, aby i na komunální úrovni vznikly koalice současných vládních stran. Jak však dodal, Andreje Babiše k tomu přemlouvat nebude.

Zdůraznil, že hlavním cílem sociální demokracie bude, aby na komunální úrovni zabránila privatizaci veřejných služeb. „Podle toho si chceme počínat i při jednání o koalicích na komunální úrovni,“ shrnul šéf sociálních demokratů krátce po spočítání většiny výsledků voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…