Veletoč: Bývalý důstojník StB uvedl: Babišův svazek je zfalšovaný

24.11.2013 18:15

ROZŠÍŘENÁ VERZE Šéf hnutí ANO Andrej Babiš čelí nařčení ze spolupráce se Státní bezpečností. Obrat v kauze by mohlo přinést svědectví bývalého příslušníka tajné služby Andreje Kulhy, který měl v 80. letech na starosti Babišův spis. V exkluzivním rozhovoru pro pondělní vydání týdeníku Euro uvedl, že podnikatel a majitel holdingu Agrofert nebyl vědomým agentem StB. Kolegové prý spis zfalšovali, aby si ulehčili práci.

Veletoč: Bývalý důstojník StB uvedl: Babišův svazek je zfalšovaný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„O tom fakt nic nevím, s StB jsem nespolupracoval," reagoval na dotaz ČTK v SMS zprávě Babiš. "Tato pseudokauza týkající se doby před třiceti lety byla ODS a TOP 09 zneužita proti mně v předvolebním boji,“ tvrdí. Za aférou podle něj stojí některá média, ze Slovenska i ČR. "Ředitel Ústavu paměti národa od vyhlášení parlamentních voleb vystupoval velice nestandardně. Rok a sedm měsíců před tím mou žalobu vůbec neřešil, mlčel a byl pasivní," doplnil Babiš v textové zprávě.

„Babiš na 98 procent nebyl agent,“ řekl týdeníku Euro bývalý kapitán ekonomické kontrarozvědky, který žije v Bratislavě. Z manipulace se spisem obvinil bývalé kolegy, s nimiž se dostal před sametovou revolucí do konfliktu. Svoje tvrzení je připraven zopakovat před soudem.

Právě Kulha podle archivního svazku, který na Babiše založila komunistická tajná policie, ovšem v roce 1987 vypracoval dokument o přerušení spolupráce StB s agentem Burešem, což prý bylo krycí jméno Babiše. K přerušení spolupráce StB prý přistoupila kvůli tomu, že agent Bureš byl coby pracovník podniku zahraničního obchodu Petrimex vyslán na dlouhodobou služební cestu do Maroka. V tomto dokumentu se také píše, že „agent přistupoval k tajné spolupráci zodpovědně“.

Podepsat spolupráci měl v roce 1982

Záznamy o Babišově spolupráci s StB zveřejnil bratislavský Ústav paměti národa (ÚPN). Podle dokumentů měl spolupráci podepsat v listopadu 1982. V zachovalé částí Babišova svazku je rukou psaná poznámka s podpisem Kulhy z roku 1988 o odstranění nedostatků, které ve svazku zjistila kontrola, a informace, že návrat tajného spolupracovníka Bureše z Maroka se předpokládá koncem roku 1989.

Slovenský list Sme před měsícem napsal, že Kulha zmiňované záznamy se svým podpisem nezpochybnil, a to ani jím podepsaný dokument ohledně konspiračního bytu, v němž se prý agent Bureš setkával s pracovníky StB. Deník dříve s odvoláním na informace z archivních dokumentů také uvedl, že krycí jméno Bureš figuruje rovněž ve zprávách z operace s názvem Voják a Oko.

Běží soudní líčení

Šéf ÚPN Ondrej Krajňák v neděli odmítl prohlášení Kulhy komentovat. „Nebudeme se k tomu vyjadřovat z důvodu, že běží soudní líčení mezi ÚPN a panem Babišem,“ řekl ČTK Krajňák. Nedávno v rozhovoru pro ČTK Krajňák ovšem archivní svazky týkající se Babiše označil za věrohodné. Za málo pravděpodobnou tehdy označil možnost, že by evidence spolupracovníků StB byly vykonstruované, když údaje o některé osobě nezávisle na sobě existovaly ve třech svazcích.

Babiš zažaloval ÚPN u bratislavského soudu, u kterého se domáhá verdiktu, že byl ve svazcích StB coby agent veden neoprávněně. Podnikatel trvá na tom, že StB na něho vedla svazek bez jeho vědomí a že je oběť. Případ považuje za zmanipulovaný. Radek Schovánek z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) nedávno deníku SME řekl, že už přečetl tisíce spisů, ale s tím, že by důstojníci StB falšovali záznamy, se setkal zatím jen jednou.

Z koaličních jednání vítězné ČSSD s hnutím ANO a KDU-ČSL zatím vyplývá, že by mohl Babiš v kabinetu zaujmout post ministra financí nebo vicepremiéra pro ekonomiku. Prezident Miloš Zeman se ale nechal slyšet, že do vlády jmenuje jen ministry s čistým lustračním osvědčením, které by měl asi Babiš problém před verdiktem soudu získat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…