Zahradil z ODS o výměně Nečase a Klausovi

28.02.2013 4:45

TOP 09 je jednorázový projekt bez dlouhodobého programu založený i na politických schopnostech Miroslava Kalouska. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to uvedl místopředseda poslanců ODS v Evropském parlamentu Jan Zahradil. Zhodnotil i desetileté prezidentství Václava Klause a pokusy o jeho trapné zesměšňování na konci mandátu.

Zahradil z ODS o výměně Nečase a Klausovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala Výkonná rada ODS. Z tváří zúčastněných bylo cítit zmar z prohraných voleb

Anketa

Přehnali to senátoři, když chtějí žalovat Klause za velezradu?

25%
hlasovalo: 13416 lidí

V posledních průzkumech TOP 09 předběhla ODS. Čas od času se také ozývají hlasy z regionů, že by se mělo vyměnit vedení. Jak situaci ODS vidíte vy?

Ty průzkumy nejsou nic příjemného, na druhou stranu jsem zažil i horší. Nechci to tím nijak bagatelizovat, ale byly doby, kdy měla ODS osm procent a ve volbách to vytáhla na pětadvacet. Nyní je tady efekt prezidentské volby, taková ta schwarzenbergovská vlna se ještě dohrává.

Pokud jde o postup ODS, nejsem absolutně příznivcem volebních kongresů nebo vytváření nějakého paralelního volebního lídra. Máme řádné vedení zvolené na dva roky, zatím má za sebou čtyři měsíce a já ani nechápu, za koho by ti, co po změně volají, chtěli vedení vyměnit. I kdyby k tomu došlo, v čele ODS velmi pravděpodobně stane někdo, kdo už v současném vedení sedí.

Tohle nechápu, připadá mi to jako zbytečný výraz nervozity a myslím, že jsme si už jednou před volbami 2010 výměnu vedení vyzkoušeli. Vyměnili jsme Mirka Topolánka, a jestli má někdo pocit, že nám to ve volbách pomohlo, tak já ten pocit opravdu nemám. Dostali jsme v procentech stejně bez Topolánka, jako bychom dostali s ním. ODS musí hledat jiné cesty, jak nabýt ztracenou důvěru lidí.

Martin Kuba, tuším řekl, že by ODS měla více ukazovat na ministra Kalouska a TOP 09 v souvislosti se zvyšováním daní, sKartami a podobně. Je správné, aby se ODS pokusila odpovědnost za tyto podobné kroky přesměrovat hlavně na Kalouska a TOPku?

S tím souhlasím. ODS do určité míry platí účty za TOP 09, která se na tom veze. A stále se ještě veze na schwarzenbergovské vlně, kterou se musíme pokusit dekonstruovat. V každém případě je TOP 09 náš konkurent. To není strana, s níž bychom si měli padat okolo krku. Ten poměr preferencí musíme zase převrátit a stát se lídrem na pravé části politického spektra.

TOP 09 je jednorázový projekt postavený částečně na image pana Schwarzenberga, částečně na politických schopnostech pana Kalouska a částečně na Starostech. Podle mě to ale žádný dlouhodobý propracovaný program nemá.

Některé politiky a hlavně válečné veterány a jejich spolky nadzvedlo ze židle vystoupení premiéra v Bavorsku. Bylo to podle vás adekvátní?

Jeho vystoupením jsem byl zpočátku také udiven, pak jsem si ten projev přečetl a zjistil kontext, ve kterém to bylo řečeno. Petr Nečas neřekl nic jiného než to, co se u nás říká už celá léta a říkali to i politici sociální demokracie. V podstatě jde o doslovnou citaci Česko-německé deklarace z roku 1997. Mám za to, že měl pocit, že musí jet do Bavorska napravit nějaké šrámy, které česko-německé vztahy mohly utrpět během prezidentské kampaně. V tomhle ohledu to moc neprožívám a negativní reakce na něj jsou myslím přestřelené.

Petr Nečas se nedopustil ničeho takového jako Karel Schwarzenberg, když přirovnával Beneše k válečným zločincům a řekl, že Benešova vláda by dnes stanula v Haagu. Nic takového Nečas ani nenaznačil, v podstatě jen ocitoval deklaraci, která byla schválena parlamentem. Mrzí mě jedna věc. V roce 2002 přijala sněmovna z popudu mého a z popudu tehdejšího poslance ČSSD Vladimíra Laštůvky ještě jednu rezoluci, kde prohlásila majetkoprávní vztahy založené na Benešových dekretech za nedotknutelné a neměnné. Mrzí mě právě to, že se česká politická scéna o tuto parlamentní deklaraci víc neopírá a nezdůrazňuje ji, protože je to na jednu stranu korektní, ale na druhou stranu silná formulace českého parlamentu, o kterou je možno se v těchto případech opřít.

Václav Klaus po deseti letech 7. března odchází z Hradu. Můžete obecněji zhodnotit jeho prezidentství?

Pro mě Václav Klaus určitě je a bude prezidentem s velkým P, který měl zcela nepochybně prezidentský formát. Je to člověk, který do veřejné debaty vnášel témata, která by tam jinak nezazněla. Ať už jde o kritické hodnocení evropské integrace nebo polemiku s různými módními a, jak se ukazuje, relativně krátkodechými trendy jako třeba záležitost příčin globálního oteplování. To je věc, o které si myslím, že je dobře, že byla prostřednictvím prezidenta vnesena do veřejného diskursu.

Někteří jiní mu to samozřejmě nemohou odpustit, někteří jiní jsou zase alergičtí na polemický způsob vedení debaty, mně to nijak nevadí a znovu říkám, že Václav Klaus jako prezident svou brázdu v dějinách vyryl velmi viditelnou.  Že je zrovna teď v mediální nemilosti a konstruují se proti němu politické útoky typu podání žaloby k Ústavnímu soudu senátory, to považuji vysloveně za trapné.

Jsem přesvědčen, že až tato pěna za několik let odplyne a až se bude Václav Klaus hodnotit opravdu objektivně s odstupem, všichni, včetně jeho odpůrců, budou muset přiznat, že to byl prezident s velkým P.

Co považujete za jeho největší úspěch?

Především, a to dnes už málokdo vnímá, se choval velmi korektně a standardně ve vypjatých situacích. Vzpomeňte si na léta, kdy sociálně-demokratická vláda dvakrát vyměnila premiéra, a Václav Klaus musel dvakrát jmenovat nového premiéra ČSSD s novou vládou a on to nijak nevyužil k rozehrávání nějakých politických her. Striktně postupoval podle ústavy a vyhověl tomu, že šlo o nejsilnější parlamentní stranu.

Za jeho největší úspěch či příspěvek považuji to velmi konzistentní, dlouhodobé a kontinuální kritické hodnocení a reflexi evropské integrace. Je dobře, že to zaznívalo od vysokého ústavního činitele některého z členských států EU, protože to mělo tím pádem větší dopad. Řada jeho výtek je naprosto oprávněná a jsem přesvědčen, že to pomohlo utvářet veřejné mínění v České republice ve vztahu k Evropské unii.

Různí umělci a Klausovi odpůrci, především z „havlovského“ tábora hodlají k jeho odchodu pořádat několik akcí. Třeba koncerty ve stylu „Good bye, Klaus“, nebo jeho symbolické shazování do Vltavy. Je to důstojné? Co si o tom myslíte?

Je to trapné a ubohé. Nevím, jak jinak bych to měl zhodnotit. Myslím, že i názoroví odpůrci prezidenta Klause by se v závěru jeho prezidentského období měli aspoň pokusit chovat se důstojně a nepředvádět se tímto způsobem. Asi toho ale po nich chceme moc.

Je ovšem zajímavé, že většinou ti samí lidé z druhého pohledu zase křičí, kdykoliv někdo řekne negativní slovo o Havlovi…

Polemika s Václavem Havlem, přestože už není na živu, bude probíhat dále. Byl prostě stoupencem jiného typu politiky a ideologie, než je Václav Klaus. Určitě to bude i nadále diskuse, která bude dělit českou politickou scénu. Je zapotřebí si na to zvyknout a nesnažit se to nějak zahladit.

Jakkoliv teď nechci mluvit za Václava Havla, myslím, že ani on by si nepřál, aby se vytvářelo umělé zdání jednoty, která tu ve skutečnosti není. Jde o normální věc.

Čím by podle vás Václav Klaus mohl pomoci české pravici? Očekáváte od něho v tomto smyslu něco?

Funkce prezidenta je to nejvyšší, co lze v politice dosáhnout. Poté, co byl Václav Klaus premiérem, předsedou Poslanecké sněmovny, být deset let prezidentem je ústavní vrchol veškeré politické činnosti. Čili nějaký jeho sestup, znovuvstup do politiky jako člena nějakého parlamentního sboru, to bych skoro považoval za rozmělnění všeho, čeho už dosáhl.

Můj osobní pohled je takový, že jeho role by měla být v akademické nebo intelektuální sféře, v další stimulaci debaty o Evropské unii nebo dalších tématech. Koneckonců bude mít svůj institut, který už byl zřízen a stal se i spolupracovníkem velmi významného amerického thint-tanku CATO Institute a myslím, že o něho v Evropě i ve světě bude zájem a bude zván na celou řadu přednášek a různých kolokvií. To je podle mě přesně ta role, kterou by exprezident měl zaujímat. Podobně, jako to dělají bývalí prezidenti v USA.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…