Ustojí pražská ODS propadlou Blanku? Musí se snažit, říká politolog

08.07.2010 2:05

Občanští demokraté by se měli oddělit od magistrátu, jenž musí vysvětlit, co se s tunelem Blanka stalo. Říká politolog Jan Kubáček o ODS, jíž může zavalený tunel pokazit volby.

Ustojí pražská ODS propadlou Blanku? Musí se snažit, říká politolog

Před volbami do sněmovny to byla Opencard, která podle odborníků připravila pražskou ODS o hlasy. Několik měsíců před komunálními volbami o sobě dává znát další projekt magistrátu, jehož pověst je kontroverzní.

„Nyní má ODS v rukou, zda se z tunelu Blanka stane pro tyto volby nějaký nežádoucí symbol," řekl pro ParlamentníListy.cz politický analytik Jan Kubáček.

Stavba projektu za minimálně pětadvacet miliard korun už podruhé způsobila sesuv půdy. Na rozdíl od roku 2008 přitom zemina o prodlouženém víkendu zavalila i bagristu. Již dříve navíc Český rozhlas informoval, že nad stavbou údajně není dostatečný technický dohled. Město tehdy toto tvrzení popřelo.

Projekt přitom doprovázela kritika ještě před položením základního kamene. Podle některých názorů je totiž drahý, bezúčelný a navíc údajně zhorší ovzduší v pražských lokalitách, kudy šest kilometrů dlouhý kolos povede.

Bumerangový efekt

To všechno se nyní jako bumerang může otočit proti magistrátu, který pod vedením občanské demokracie projekt zadal. „Blanka ovšem nemusí být tak výbušným tématem, pokud z magistrátu nepřijde chladná reakce," soudí politolog.

Podle Kubáčka by se nyní ODS ve vlastním zájmu měla pokusit oddělit od magistrátu a stát by měl při řešení „propadlé" Blanky postupovat co nejotevřeněji k veřejnosti. Praha dala Metrostavu, který práce vykonává, dva dny, aby představil zprávu shrnující, co se vlastně v noci na úterý stalo.

Mnozí opoziční zastupitelé si však svůj obrázek udělali sami. "Mandatář, kterým je Inženýring dopravních staveb, na stavbu nestačí. Metrostav si tam může dělat, co chce," řekla ČTK Petra Kolínská, šéfka Strany zelených v Praze.

Primátor hlavního města Pavel Bém (ODS), na jehož vyjádření nyní Pražané a novináři čekají, projekt od začátku skálopevně podporuje.

„Bémovka jsme říkali naší mamince, a ta se mě ještě zaživa ptala: Kdy už konečně bude mít Praha dostavěné tunely a okruhy? Takže ta by měla z tunelu Blanka za dva roky radost," vzkázal primátor ParlamentnímListům.cz, když politická konkurence před třemi měsíci natiskla předvolební antikampaň „tunel Bémovka".

ČTĚTE TAKÉ:
Hloupost v plné nahotě, tvrdí Bém o Svobodových plakátech
Bém: Opencard nám preference nezvedne, Topolánkova dovolená také ne

Foto: archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: blk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…