Zelená elektřina je v Evropské unii na vzestupu. Česko se zastavilo

13.07.2010 14:12

Evropská unie si plánuje všechno, a tak má narýsovaný i podíl obnovitelných zdrojů na energetické spotřebě do roku 2020. Podle Eurostatu už je v polovině cíle, informuje iHNED.cz.

Zelená elektřina je v Evropské unii na vzestupu. Česko se zastavilo

Evropa se může chlubit tím, že zvyšuje podíl energie z obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie. Evropský statistický úřad Eurostat informoval, že v roce 2008 představovala zelená elektřina 10,3 procenta veškeré energie v rámci EU. Ve srovnání s předchozími roky jde o nárůst, protože v roce 2007 se jednalo o 9,7 a o rok dříve 8,8 procenta.

Plány v rámci Evropské unie jsou však vyšší. Celé společenství by mělo do roku 2020 dosáhnout v průměru 20 procent, Česko má za úkol dosáhnout hranice 13 procent. Ve sledovaném roce se ale vzestup nekonal, protože podíl činil jen 7,2 procenta, zatímco v roce 2007 už 7,3 procenta. Vyšší stanovený cíl má v podobě 14 procent Slovensko, které se ve sledovaném roce 2008 dostalo na úroveň 8,4 procenta.

Seveřané vládnou, na Maltě na obnovitelnou energii nemyslí

V tomto ohledu evropské sedmadvacítce dominují hlavně severské země. Největší podíl obnovitelné energie na spotřebě mají v EU Švédsko (44%), Finsko (30%), Lotyšsko (29%), Rakousko (28%) a Portugalsko (23%).

Úplně zanedbatelný poměr však vykazují podle Eurostatu země na opačném pólu žebříčku. Nejvíce to platí pro Maltu, u níž činí podíl obnovitelné energie na celkové spotřebě pouhopouhé 0,2 procenta. Jen o málo lépe je na tom Lucembursko (2,1%) a Velká Británie (2,2%).

Čtěte také:

Ať žije zelená energie. Bude nás stát bilion, spočítal ČEZ 

Zelení se poroučeli. Dostavbě Temelína už nic v cestě nestojí 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …