Janeček se Fridrichovi nemstí. Za novými šéfy si stojí

16.07.2010 9:26

Dokument o restrukturalizaci České televize, který projednala Rada ČT, šel ruku v ruce s personálními změnami ve vedení. Generální ředitel Janeček vysvětluje pro deník Právo příčiny obou kroků.

Janeček se Fridrichovi nemstí. Za novými šéfy si stojí

Česká televize má jasno, v jakých mantinelech se bude v příštích letech pohybovat. Ve středu projednala Rada ČT zásadní dokument o její restrukturalizaci. „Vychází ze záměrů představených radě na přelomu letošního března a dubna a obsahuje průběžné výsledky restrukturalizačních projektů. A také ekonomickou prognózu do roku 2015," říká generální ředitel České televize Jiří Janeček.

„Všichni věděli, že projekt neznamená manažerskou pozici v nové organizační struktuře," reaguje Janeček na odchody dvou vedoucích projektů. Kateřina Fričová ho vypracovala pro ČT 2 a Milan Fridrich pro ČT 24. „Připomínky mám a budu jistě ještě mít prakticky ke všem projektům. U ČT 2 chci, aby slogan jiný prostor skutečně odrážel jinakost a výjimečnost tohoto programu," naznačuje Janeček, že tento projekt jeho představu zcela nesplňoval.

Mrzenovi pomůže s projektem ČT 2 bývalý ředitel Národní galerie

Nástupce Fričové Jana Mrzenu připomíná i jako bývalého ředitele Jihočeského divadla a prozatímního ředitele Národního divadla, který se v kultuře pohybuje celý život. „V takové situaci to nemůže být člověk, který nemá o ČT a jejím fungování představu. Navíc na to nebude sám. Domluvili jsme se na spolupráci s Vlastimilem Ježkem, bývalým ředitelem Národní knihovny," je Janeček přesvědčen, že tento tandem dotáhne projekt ČT 2 do zdárného konce.

Ještě více překvapil odchod Fridricha, který byl odsunut do vedení nových médií, což bylo vnímáno jako Janečkova odplata za jeho ambici stát se generálním ředitelem. „Ale já to tak necítím a doufám, že Milan také ne. Ostatně kdybych se ho chtěl zbavit, tak mu nenabízím z pohledu řídící hierarchie stejný post," oponuje Janeček.

Důvodem pro restrukturalizaci není špatná finanční situace

Navržené změny mají přispět k zásadní diferenciaci programů ČT, aby jejich zaměření odpovídalo vývoji na televizním trhu u nás. Nyní čeká Českou televizi programová příprava roku 2011, redukce výrobních a dramaturgických center a vznik nového úseku vývoje. „Od prvního ledna příštího roku bude ČT pracovat v novém organizačním uspořádání," plánuje Janeček.

Podle šéfa veřejnoprávního média není za restrukturalizací kritická finanční situace. „Česká televize má dostatečné rezervy. Pravým důvodem je nutnost přizpůsobení ČT jako veřejného vysílatele změněným podmínkám mediálního prostředí po dokončení digitalizace," vyvrací Janeček, že by ekonomika byla hlavním hybatelem změn.

Musí dojít k úpravě zákona o České televizi

Zároveň je přesvědčen o nezbytnosti změny zákona o České televizi. Ten by měl nově definovat základní veřejnoprávní standard. „Tedy vztah České televize nejen k původní televizní tvorbě, ale k české audiovizuální kultuře a vzdělávání jako celku. A způsoby financování těchto aktivit," vysvětluje generální ředitel ČT, co od legislativních změn očekává.

Čtěte také:

Konec Fridricha. Jde řídit teletext a internet ČT 

Janečkova restrukturalizace: Fričová skončí ve vedení ČT 

Kanálníci nepomůžou. ČT bych zrušil, opakuje Jakl 

Baumruk: Na zítřejší radě ČT žádná bomba nevybuchne

Foldyna chce vyhodit Janečka za program ČT 

ČT byla úsporná. Janeček dostane 700 tisíc odměnu 

Manažeři ČT předložili své restrukturalizační plány 

Foto: ceskatelevize.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…