Po škrtech půjdou policisté a vojáci s platem dolů až o tři tisíce

19.07.2010 14:33

Plán nového kabinetu snížit o deset procent objem platů ve veřejné sféře nebude jediným, co dopadne na policisty a vojáky. Zdaní se jim výslužné a vojáci přijdou o část příspěvku na bydlení, informuje iHNed.cz.

Po škrtech půjdou policisté a vojáci s platem dolů až o tři tisíce

Chystané úspory v objemech platů veřejných zaměstnanců se projeví v poklesu platů, i když premiér Petr Nečas tvrdí, že ho bude možné zastavit propouštěním. Ale třeba sociální úřady už dnes nestíhají a propouštět tam prakticky nejde, takže průměrná úřednice přijde kvůli škrtům o 2,5 tisíce korun. „Například na České správě sociálního zabezpečení je průměrný plat 24 tisíc, a už dnes jede na doraz, takže tam nikoho nemůžete propustit," zlobí se šéfka státních odborů Alena Vondrová.

Ještě více si pohorší policisté a vojáci. Jednak budou dostávat v průměru o tři tisíce nižší platy a nově musejí počítat s tím, že se jim zdaní výslužné. Policista či voják s desetitisícovým výslužným přijde oproti dnešku měsíčně o 1500 korun. Zdanění výsluh se bude týkat i těch, kteří už z ozbrojených sborů odešli. Vojákům navíc vláda sníží o 36 procent příspěvek na bydlení a místo dnešních 10 tisíc budou měsíčně dostávat 6400 korun.

Méně budou po plánovaných úsporách brát i „neučitelé" na školách

Jen o něco lépe než policisté a vojáci, ale podobně jako úředníci na sociálních úřadech, dopadnou i všichni ostatní úředníci: hasiči, vězeňští dozorci nebo celníci. Celkem se tvrdé šetření dotkne 285 tisíc veřejných zaměstnanců. Platí to i pro školníky, školní kuchařky a další „neučitelé", kteří pracují ve školství. „Školníci nebo kuchařky dnes berou běžně 13 až 14 tisíc hrubého. Snižovat platy těmto lidem určitě není správné," říká pro iHNed.cz šéf školských odborů František Dobšík.

A tak jedinou skupinou, které se nedotknou tvrdé škrty vlády, je 150 tisíc učitelů. Většině učitelů vláda platy „jen" zmrazí a těm nově nastupujícím garantuje od příštího roku v průměru 20 tisíc hrubého. „Jsme rádi, že chce vláda přidat mladým učitelům, ale máme obavu, co to způsobí ve sborovnách. Začínající učitelé můžou brát stejně jako kolegové s desetiletou praxí, a to nebude dělat dobrotu," obává se Dobšík.

Čtěte také:

Odsáté miliardy z obrany zajistí nástupní plat učitelů 20 tisíc 

Jestli nám sníží platy, odejdeme, vyhrožují vojáci 

Vojáci mohou přijít o štědré příspěvky na bydlení 

Foto: policie.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…