Nedáte slevu, nedostanete zakázku. Bárta chce firmy vyhladovět

08.08.2010 6:35

Minulé vedení ministerstva dopravy odstartovalo velký stavební boom. Současný šéf resortu Vít Bárta ale nemá na zaplacení, a stavby proto zastaví. Až splatí staré, chce nové zakázky důrazně podmiňovat.

Nedáte slevu, nedostanete zakázku. Bárta chce firmy vyhladovět

"Základní logika každého smluvního vztahu je, že od opravdu kvalitní smlouvy obě strany odcházejí přiměřeně naštvané. Můj požadavek je, že stavět budou jen ti, kteří nabídnou slevy," řekl Bárta v rozhovoru pro MF Dnes.

Smlouvy výhodné jen pro stavební firmy, které se podle Bárty rozbujely hlavně za vlády ministra Aleše Řebíčka, tak skončily. Nové budou prý o dost přísnější a hlavně levnější. Jen tak ale nepřijdou.

"Ode mne se očekává, že přijdu a začnu vyhlašovat nové tendry podle nových, transparentních pravidel. Jenže já nemůžu vyhlašovat nic nového, já nemám peníze ani na to, co jsem zdědil," vysvětlil Bárta, že rozjezd resortu bude nějakou dobu trvat.

Chci mít z ministerstva dobrého hospodáře

Konec je předraženým zakázkám. "Mojí základní vizí je napravit reputaci ministerstva dopravy v tom, že to bude zdravý hospodář," podotkl.

A bude-li to potřeba, chce s novými zakázkami počkat tak dlouho, než firmy přistoupí na jeho podmínky. "Moje strategie je nechat stavební firmy vyhladovět. Já se za tu strategii nestydím. V normálním komerčním prostředí se tak v momentu, kdy nastane krize, chová vůči svým dodavatelům většina firem."

Už žádní pánové v kůži s řetězi kolem krku

"V Moravskoslezském kraji, kde se má stavět silnice I/11, jsem viděl neuvěřitelnou věc. Pána v koženém saku s vizáží vyhazovače, s velkým řetězem kolem krku, řekněme vysoce asertivního zjevu. A on tam jedná za stát se seniory o výkupu pozemků," líčil Bárta další věc, která se musí nutně změnit. "Já jsem se fakt hluboce styděl a na místě ho požádal o změnu dres kódu."

V bezpečnostní agentuře ABL, kterou Bárta založil, by se prý nikdy nic podobného nemohlo stát. "V naší hantýrce je to pozice nazývaná smiling guard, což musí být člověk komunikativní a vstřícný. Hned v pondělí proto za občany posílám svého náměstka."

Luxus mám a nevzdám se ho, záviďte si, jestli chcete

Právě agentura ABL, kterou teď oficiálně vlastní Bártův bratr Matěj, současnému ministrovi vydělala slušné jmění. V resortu se tím nijak ohánět nehodlá, ale za svůj majetek se nestydí. Koneckonců se k němu vypracoval od nuly.

"Nebudu pokrytecky předstírat nějakou skromnost. Nebudu se chovat skromně a svého majetku včetně drahých aut a arabských koní si v době osobního volna budu maximálně užívat," vzkázal Bárta všem závistivcům.

Čtěte:

Bárta na ministerstvo patří. Je to skvělý manažer, hájí ho John

Bárta: Řada smluv v rezortu dopravy je nemravná

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…