Bárta na ministerstvo patří. Je to skvělý manažer, hájí ho John

30.06.2010 19:50

Předseda Věcí veřejných v rozhovoru pro iDnes.cz mimo jiné vysvětlil, proč má na ministerstvu dopravy sedět právě Vít Bárta z jeho strany, či proč ve vládě neusedne ani jedna žena.

Bárta na ministerstvo patří. Je to skvělý manažer, hájí ho John

V rozhovoru zveřejněném na serveru idnes.cz John popřel, že by se při jednání o vládě vyskytl takový krizový moment, kdy by hrozilo, že by snad VV vstaly od stolu a odešly.

"Mnohem těžší je vyjednávání o programu, jména nejsou tak podstatná, protože je zvykovým právem, že každý předseda strany, která se účastní koalice, si vybírá resort. Nečekal jsem proto kritické body při jednání o ministerstvech a ani nebyly."

Problémem prý podle Johna ani nebylo, když si VV a ODS posílaly "ultimativní" vzkazy přes média. Včetně onoho známého vyjádření, že VV do vlády nepůjdou, pokud nedostanou vnitro. Nečas pak odpověděl, že vnitro ne, protože VV je jako strana propojena s bezpečnostní agenturou ABL Víta Bárty.

"Nebylo to až tak napínavé, jak si myslíte, Já se musím smát tomu, že by snad ABL chtěla těžit z toho, že Věci veřejné budou řídit vnitro, což samozřejmě chtít nebudou. Mým cílem je odpolitizovat vnitro," vyjádřil se k tomu předseda VV. 

Bárta je dobrý manažer, to doprava potřebuje

Posty pro další členy VV, ministerstvo dopravy pro Bártu a ministerstvo pro místní rozvoj pro Jankovského, byly podle Johna vybrány na základě interní diskuse Věcí veřejných. Pro Bártu pak byl údajně zajímavý každý resort, kde se dá ušetřit.

"Pan Jankovský je ekonom, pan Bárta manažer, který ukázal ve své firmě, že šetřit umí, takoví lidé mají být ministry."

Ženy neměly na řízení ministerstev nervy

John dále vysvětlil, proč jsou ve vládě samí muži. Je to prý prosté. "Kandidátky na ministryně, které se účastnily koaličních jednání, nám řekly, že na tohle nemají nervy a do vlády nepůjdou."

A proč se oproti původním předsevzetím sestavila dříve vláda než její program? Podle šéfa nejmenší parlamentní strany z "dlouhodobých jednání nakonec vyplynulo, že ten program musí někdo konkrétní garantovat".

Bylo prý třeba vědět, jestli je to "silná figura" a jestli ten program prosadí. Proto se dospělo k dohodě, že jednání o programu budou jednoduší, když se jednotlivé resorty spojí s konkrétními jmény. "Ale znovu zdůrazňuji, kdybychom se nedomluvili na programu, tak se nedomluvíme na ničem. Dohoda o jménech podle nás zjednoduší další jednání.

"Dokud se nedohodne všechno, není dohodnuto nic. Ale já jsem velký optimista, čekám dohodu o programu v horizontu dnů," uzavřel John.


Čtěte také:

 
Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…