Ministerstvo plánuje konec rýžování na solární energii

10.08.2010 7:02

Solární elektrárny, kterých díky velmi vysoké výkupní ceně elektřiny vyrostlo v Česku více než hub po dešti, budou mít zřejmě utrum. Ministerstvo průmyslu plánuje změnit podmínky výkupu elektřiny. Majitelům firem se to nelíbí.

Ministerstvo plánuje konec rýžování na solární energii

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo nový zákon o podpoře využívání energie z obnovitelných a druhotných zdrojů. Nová legislativa by mohla tu současnou nahradit už od ledna roku 2012. Informovaly o tom Lidové noviny.

Největší změnou by bylo zrušení pevných výkupních cen, které byly právě příčinou solárního boomu v posledních letech. Zákon navrhuje, aby na pevné výkupní ceny měly nárok jen nejmenší zdroje, tedy většinou domácí solární nebo vodní elektrárny. Pro ostatní bude platit administrativně složitější systém hodinových zelených bonusů.

Nynější systém umožňuje finanční i energetické plýtvání

Cílem zákona je podle vedoucího oddělení podpory obnovitelných zdrojů na ministerstvu Pavla Gebauera omezit dopad živelného rozvoje solárních elektráren na ceny elektřiny. Dosud platný systém vedl podle něj k energetickému i finančnímu plýtvání.

Podle nového zákona by měla vzniknout horní hranice pro výkupní ceny elektřiny a zelené bonusy ve výši šesti tisíc korun za megawatthodinu. Nejvíce na to doplatí provozovatelé fotovoltaických elektráren. Nyní je totiž jejich výkupní cena více než dvojnásobná.

Pro solární elektrárny je zákon likvidační, bouří se provozovatelé

„Při ceně 6 tisíc korun za MWh se producentovi solární energie investice do 15 let jistě nevrátí. Tato cena je pro solární byznys likvidační," uvedl pro LN ředitel firmy HiTechSolar Vladimír Mléčka.

Součástí zákona bude i povinná recyklace vysloužilých solárních panelů, která bude platit i pro domácí elektrárny. Přestože majitelé solární elektráren zákon tvrdě kritizují a označují za nepříčetný, ministerstvo si za ním stojí a měnit ho nehodlá.

Více:

Výhodný byznys se solární energií končí. Výkupní ceny se sníží

Ať žije zelená energie. Bude nás stát bilion, spočítal ČEZ

Do solárního byznysu „naskočil" i exposlanec Kasal

Foto:ekobydleni.eu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

14:44 To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

Exprezident Václav Klaus se v Partii na CNN Prima News vyjádřil k 20. výročí vstupu Česka do Evropsk…