Do solárního byznysu „naskočil“ i exposlanec Kasal

08.06.2010 10:32

Bývalý místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Kasal loni investoval do stavby fotovoltaické elektrárny.

Do solárního byznysu „naskočil“ i exposlanec Kasal

Jan Kasal je prvním politikem, který dobrovolně přiznal, že vsadil na solární energii, kterou ve velkém dotuje stát. Píší to Hospodářské noviny (HN). Ty také uvádějí, že Kasal není zřejmě sám mezi politiky, kdo podniká ve fotovoltaickém byznysu. Jenže v majetkových přiznáních to dosud nikdo kromě Kasala nepřiznal. Ten za panely zaplatil bez dvaceti tisíc milion korun.

"Já jsem se nic zlého netuše, chtěje pomoci životnímu prostředí a sobě samému samozřejmě, rozhodl do toho investovat," uvedl pro deník s tím, že panely umístil loni na stodolu u domu, jejž vlastní na Pelhřimovsku. Pro HN dále Kasal podotkl, že se ani na chvíli neocitl v situaci, kdy by mu mohl být vyčítán konflikt zájmů.

Zákon změnili až letos na jaře

Výstavba fotovoltaických elektráren se v Česku v posledních letech stala dobrým byznysem.

„Energetický regulační úřad již v roce 2008 požádal parlament, aby upravil příslušný zákon a bylo možné snižovat meziročně stanovenou výkupní cenu solární energie. To ale poslanci nepodpořili. Další novela doputovala do sněmovny v průběhu roku 2009, politici však nakonec zákon změnili až letos na jaře," uvedly HN.

"Já jsem tlačil, aby se to upravilo, protože nikdo netušil, že se začnou stavět ty velké projekty. Nikdo nevěděl, že z toho nakonec bude byznys atraktivní pro firmy, a ne pro lidi. Myslím, že bychom měli jít německou cestou. Pokud je elektrárna na střeše, je to v pořádku. Pokud je na poli, zaslouží si jiné ceny," uvedl dále Kasal.

Poslanec Špika také „jede" v solárním byznysu

V solárním byznysu dosud figuroval jediný poslanec. Jde o Jana Špiku z ODS. Bývalý šéf podvýboru pro energetiku je spolumajitelem firmy Lumen Energy, obchodníka s elektřinou, a předsedou dozorčí rady Lumen energetický developmen. Ta ve velkém buduje sluneční elektrárny.

„Špika letos hlasoval pro návrh, který se snažil zmírnit nový zákon a nechal více vydělávat na sluneční energii velkopodnikatele," dodal v této souvislosti deník.

Čtěte také:

Jan Kasal končí ve vysoké politice, po 20 letech

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…