Jandák: Jirko, nepiš knihy a vrať se do vedení ČSSD

21.08.2010 15:32

Bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek píše paměti. Podle jeho spolustraníka Vítězslava Jandáka je ale psaní memoárů pro politické mrtvoly. Expředseda by se měl prý vrátit do vysoké politiky, nejlépe do čela sociální demokracie.

Jandák: Jirko, nepiš knihy a vrať se do vedení ČSSD

Bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek deklaruje, že je ve svém spisovatelském rozkvětu a hodlá psát knihu za knihou. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, zda má někdo z bývalých politických lídrů podobné ambice s psaním memoárů.

Exministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD) sice žádné paměti nechystá, ale ke svému bývalému předsedovi si neodpustil komentář. "Politika je krásná a kreativní," začal Jandák. "Myslím, že by se Jirka (pozn. red. Paroubek) měl vrátit do vysoké politiky. Je sice stále poslancem, ale je škoda, že už ve straně nemá to hlavní slovo," řekl pro ParlamentníListy.cz a dodal, že psaní knih je pro takového člověka, který už se nechce vrátit do politiky, ne pro toho, kdo v politice stále působí.

Kocáb z Afriky: Už jsem dvě napsal 

Ministr pro lidská práva v bývalé úřednické vládě Michael Kocáb je nyní v Africe, přesto ale krátké vyjádření naší redakci poskytl. Podle jeho slov dělá právě velice záslužnou práci týkající se humanitární pomoci. Ke své tvůrčí činnosti sdělil, že už dvě knihy vydal. Jedna (pozn.: Když nebyl čas na hraní, 2009) se týká vzpomínek na listopadovou revoluci, mezi jejíž hlavní protagonisty patřil, na odsun sovětských vojsk, který měl na starost, ale také na svou pozdější i zcela aktuální veřejnou činnost. Druhá kniha - Best of Michael Kocáb - byla vydána kolem Vánoc 2009 se dvěmi CD a mapuje Kocábův hudební život od dětství až po současnost.

Budu přednášet na univerzitě

Někdejší šéf Strany zelených Martin Bursík nastupuje v září jako pedagog na univerzitu v Praze. Mimo to se chystá dopsat svou knihu o ekologické výchově. Ta by ale podle jeho ujištění neměla sloužit jako povinná literatura pro střední či vysoké školy.

Vydávat knihu bude i někdejší ministryně pro lidská práva v druhé Topolánkově vládě Džamila Stehlíková. V únoru 2011 v rámci festivalu Femina uvede na trh beletristickou knihu o ženě, která onemocněla nevyléčitelnou chorobou AIDS. Bude se zabývat ženským pohledem na svět skrze prizma nemoci. Na otázku proč ženy tolik nepíší oproti svým kolegům mužům z politiky, dodáva: "Ženy se podceňují, nechtějí slyšet, že mají moc. Muži politici píší literaturu faktu, protože se chtějí vychválit, jak jsou dobří a schopní. Naopak ženy píší beletrii, smyšlené příběhy o mezilidských vztazích," vysvětluje Stehlíková.

Pár slov o Zemanovi. Budete koukat, co je zač

Paroubek již dříve prozradil médiím, o čem že jeho kniha vlastně bude. Při jejím psaní prý expředseda ČSSD využije soukromého archivu, který si za svého působení v Lidovém domě nastřádal. Kapitolu věnuje i svému předchůdci na předsednickém postu Miloši Zemanovi. "Myslím, že lidé budou nad jeho charakterem žasnout," dodal Paroubek tajemně.

Přitom má s Milošem Zemanem, alespoň co se tvůrčího psaní týče, něco společného. Stejně jako on byl odvržen vlastní stranou a své zkušenosti nabídne knižně na pultech knihkupectví. (Čtěte více ZDE)

Čtěte také:



Foto: Radek Kraus

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanessa Larsenová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

9:01 Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

REPORTÁŽ Obavy z kopírování výrobků, ale i velká vděčnost za čínskou pomoc. Takové jsou dojmy report…