Operátoři se bouří. Chtějí za odposlechy peníze. John se brání

25.08.2010 6:51

Smlouva o poskytování odposlechů mezi ministerstvem vnitra a mobilními operátory za 180 milionů korun má být revidována. Na tiskové konferenci ministra vnitra o plánovaných škrtech na roky 2010 a 2011 Radek John uveřejnil záměr na reformulaci smlouvy, za kterou daňoví poplatníci platí 180 milionů korun ročně.

Operátoři se bouří. Chtějí za odposlechy peníze. John se brání

Ministr Radek John nadále odmítá neúčelně utrácet peníze z rozpočtu a bude tvrdě prosazovat legislativní změnu zákona. To se však mobilním operátorům nelíbí, jelikož byli zákonem donuceni investovat do nákladných sledovacích zařízení, které by jinak vůbec nepotřebovali. Může dojít k výpovědi smlouvy? Jak moc jsou důležité odposlechy v práci policie?

Operátoři se bouří

"Stejně jako Policie ČR běžně platí za pohonné hmoty do aut nebo služby tlumočníků, měla by platit i za data, která jí operátoři ze zákona musí na vyžádání dodat a s nimiž jsou spojené náklady v řádu desítek milionů korun ročně," uvedl pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí společnosti Vodafone Miroslav Čepický.

"Kvůli požadavkům na součinnost s Policií ČR jsme museli investovat do zařízení, která pro běžné zákazníky vůbec nepotřebujeme. Tyto investice nám Policie ČR splácí formou odpisů, které jsou rozvrženy ještě na několik let. Ceny, za něž operátoři poskytují data Policii ČR, stanovil Český telekomunikační úřad v roce 2005," stěžuje si Čepický. Na případné soudní řízení je prý však ještě brzy, komentoval úmysl Radka Johna Čepický.

Je to důležitý zdroj informací

"Nemůžu sice hovořit za policii, ale i tak tvoří odposlechy nedílnou součást práce v oblastech, kdy může být vážně ohrožena bezpečnost ČR, zvláště pokud se jedná o organizovaný zločin nebo terorismus," upozornil pro ParlamentníListy.cz bezpečnostní expert a mluvčí BIS Jan Šubrt. Přestože soudy nezveřejňují informace o počtu provedených policejních odposlechů, hovoří se přibližně o 5000 soudem vydaných povolení každý rok.

Zatím bez tlaků

"Zatím jsme žádný návrh na revizi smlouvy nedostali," uvedla pro ParlamentníListy.cz vedoucí odboru ekonomické regulace Českého telekomunikačního úřadu Miluše Ševerová.

"Při koncipování vyhlášky v roce 2006 jsme pochopitelně přihlíželi na provozní náklady operátorů, nutný nákup nových zařízení, dobu předávání informací a vše jsme zprůměrovali. Smlouva byla sice několikrát připomínkována, ale nakonec všichni souhlasili," dodala Ševerová.

Související:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…