Bezkonkurenční kariéra. Kopřiva přežil deset ministrů

09.09.2010 12:17

Největší rybou, která uvízla v síti zkorumpovaných vojenských zakázek, je lidovec Kopřiva. Takovou politickou kariéru v náměstkovských funkcích jako on nikdo v novodobé historii neudělal, informuje týdeník Reflex.

Bezkonkurenční kariéra. Kopřiva přežil deset ministrů

Až akce reportérů MF Dnes v čele s Jankem Kroupou zřejmě učinila přítrž řádění dnes už bývalého náměstka ministra obrany Jaroslava Kopřivy. Pět měsíců tajného nahrávání vyvrcholilo při jednání Kopřivy s lobbisty o zakázce na nákup mobilních minometů Nemo. To se mu stalo osudným, protože ho hned po seznámení s nahrávkami ministr obrany Alexandr Vondra odvolal.

Kopřiva chtěl veřejnou zakázku obejít tak, že naoko půjde o společný česko-slovenský projekt. „V tom případě se nemusí vypisovat výběrové řízení. Provize za sjednaný kšeft by pak byla vyfakturována na neexistující sportovní akci," vysvětluje týdeník Reflex mechanismus, jak bylo možné přiklepnout zakázku předem vybrané firmě.

Nenápadná mánička z KDU-ČSL poslouchala ráda Beatles

Kopřiva se mohl chlubit tím, že takovou politickou kariéru v náměstkovských funkcích jako on nikdo v novodobé historii neudělal. „Pěti nastupujícím ministrům podával ruku na ministerstvu vnitra, druhé pětici na obraně. Ze státních služeb ho definitivně vyprovodil až Nečasův ministr obrany Alexandr Vondra," připomíná Reflex neuvěřitelnou Kopřivovu náměstskovskou výdrž.

Tu odstartoval v roce 1992, když se jako jedenatřicetiletý člen KDU-ČSL stal ekonomickým náměstkem na ministerstvu vnitra. V dobách Klausových vlád byl nedotknutelný. „Pamatuji si ho jako nenápadnou máničku, která ráda poslouchala Beatles," vzpomíná na Kopřivův nástup na vnitro plukovník Jan Kubice.

Koaliční partneři trpěli, že si lidovci přes náměstka „řeší" své finance

Ve vedení resortu si všichni sice šuškali, že týlový odbor, kterému šéfoval, je černou dírou, odvolat jej však nešlo. Zbývající dvě vládní strany mlčky trpěly, že lidovci si přes svého náměstka pravděpodobně „řeší" stranické finance, protože se alespoň nepletou do bezpečnostní problematiky. Kopřiva přežil nejenom pád Klausovy vlády, Tošovského kabinet, ale dokonce zůstal náměstkem i v menšinové vládě ČSSD Miloše Zemana.

Na vnitru skončil až s příchodem Stanislava Grosse. V roce 2002 se mu ale podařilo zakotvit u nestranického ministra obrany Kostelky. Tam vydržel od Špidlovy přes Grossovu, Paroubkovu, Topolánkovu i Fischerovu vládu. Volební fiasko KDU-ČSL chápal tak, že ve funkci skončí. Z nahraných rozhovorů je zřejmé, že předpokládal, že kšeft se zbrojními zakázkami je natolik rozjetý, že už je vlastně jedno, kdo ministerstvo obrany povede. V tom se zjevně přepočítal.

K věci:

Zakázku by pojistil můj nástupce Severa, sliboval Kopřiva 

Topolánek: Být tehdy ministrem obrany, Kopřiva by letěl 

Mám strach, říká zástupce zbrojovky, zapletené do kauzy Kopřiva 

Sledujeme kauzu KOPŘIVA

Foto: ministerstvoobrany.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…