Dienstbier sliboval jen za sebe, tvrdí zastupitel ČSSD Poche

05.11.2010 11:18

Před komunálními volbami se lídr jedné z pražských kandidátek Miroslav Poche poroučel kvůli skrytému sponzoringu ze stranických funkcí. Do zastupitelstva byl přesto zvolen a nyní pro Deník Referendum tvrdí, že odmítání ODS byl jen osobní sliby Jiřího Dienstbiera.

Dienstbier sliboval jen za sebe, tvrdí zastupitel ČSSD Poche

Velice blízko měl bývalý místopředseda pražské ČSSD Miroslav Poche, jenž z funkce odstoupil po zveřejnění skrytého sponzoringu vlastní strany těsně před komunálními volbami, k Jiřímu Dienstbierovi mladšímu. „Do ČSSD jsme vstoupili společně s Jiřím Dienstbierem na podzim 1998," uvedl Poche v rozhovoru pro Deník Referendum a dodal: „Na jaře byl zvolen lídrem kandidátky na můj návrh a jako takový schválen krajskou konferencí."

Oceňuje kus práce, kterou Dienstbier ve volební kampani odvedl, ale nemyslí si, že by ČSSD bez něj v čele dosáhla výrazně horšího výsledku. Po volbách se však názorově rozešli. „Ne zcela mi vyhovuje jeho přístup k vyjednávání, kdy bez ohledu na program prosazuje pouze jednu variantu," zlobí se Poche, ale nezpochybňuje Dienstbierovu přítomnost ve vyjednávacím týmu.

Vzdát se možnosti realizovat program by bylo proti zájmu voličů

Podle něj je předvolebním slibem pražské ČSSD především volební program, s nímž předstupovala před občany. „Pokud je řeč o předvolebních slibech Jiřího Dienstbiera, tak ty dával pouze a jedině on, aniž by to prodiskutoval s dalšími zástupci strany. Oficiální stanovisko ČSSD vždy bylo, že o povolebních koalicích se vyjednává až po volbách," říká Poche to, co nebohý volič nalákán Dienstbierovým odmítáním ODS ovšem nemohl ani v nejmenším tušit.

„Nemyslím si, že zvažováním koalice s ODS by bylo zradou na našich voličích. Naopak. Kdybychom se vzdali možnosti realizovat náš program, tak bychom postupovali proti zájmům všech, co nám dali důvěru," poukazuje Poche na jarní sněmovní volby. „Sociální demokracie volby vyhrála, ale měla nulový koaliční potenciál. V důsledku tak vznikla Kalouskova a Nečasova asociální vláda. V Praze jsme nechtěli udělat stejnou chybu," vysvětluje.

Změna rozpočtového určení daní by pro Prahu byla tvrdou ranou

Poche sám není nakloněn ani jedné variantě povolebního uspořádání ve vedení hlavního města. „Myslím si, že situace je velmi nepřehledná a jde jen těžko posoudit, kam jednání povedou. O programu TOP 09 nevíme zhola nic, v ODS jsou mediálně nepřijatelní lidé a v opozici bychom nechali město napospas pravici. Opravdu těžké rozhodování," přiznává zastupitel ČSSD.

Ať už povolební vyjednávání dopadnou tak či onak, Poche je přesvědčen, že změna rozpočtového určení daní podle návrhu Petra Gazdíka by byla pro hlavní město smrtící, protože by mohlo přijít až o 15 miliard. „V době, kdy za sebou minulá rada nechala jako dědictví rozestavěný tunel Blanka a metro do Motola, je nad síly kterékoliv strany po této změně udržet vyrovnaný rozpočet. V důsledku to povede k dlouhodobému omezení investic do veřejných služeb či infrastruktury. Doplatí na to všichni Pražané," tuší Poche.

K věci:

Poche musí z kandidátky, míní šéf ČSSD Sobotka i politolog 

Opozice by pražské ODS slušela, říká Dienstbier 

Dienstbier odmítáním velké koalice štve pražskou ČSSD 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …