Svět podle Kubišové: Pejsci a kočičky ano, koalice ODS a ČSSD ne

29.11.2010 23:40

Marta Kubišová, jeden ze symbolů sametové revoluce, byla v pondělí odpoledne v pražském knihkupectví Kanzelsberger na Václavském náměstí kmotrou nově vydané knihy Václava Neckáře Cesta do mé paměti.

Svět podle Kubišové: Pejsci a kočičky ano, koalice ODS a ČSSD ne

Zpěvačka, která za socialismu měla absolutní zákaz veřejně vystupovat, se nikdy k politice příliš vyjadřovat nechtěla. Byla sice velkou postavou revoluce, nikdy se netajila obdivem k Václavu Havlovi, ale její život hodně naplňovali a dosud naplňují opuštěná zvířata. Koalice ODS a ČSSD v Praze ji však naštvala natolik, že podepsala takzvanou Listopadovou výzvu.

Nepřehlédněte: Kubišová se stala kmotrou


Listopadová výzva, která odmítá v Praze koalici ODS a ČSSD je obdivuhodná a čistá myšlenka. Dnešní politika je však založena na pragmatismu a ne na pravdě a lásce. To koneckonců tvrdí i představitelé obou stran, té pravé i levé. Podle jejich názoru je velká koalice nemyslitelná ve vládě, ale v komunální politice může být prospěšná a čas prověřil její fungování.

Koalice snad nevznikne

Marta Kubišová však podobný názor odmítá. "Já doufám, že se to díky protestům ještě vyřídí a ta koalice prostě nevznikne," řekla serveru ParlamentníListy.cz. "Věřím, že karty ještě nejsou rozdány a politici budou respektovat hlas voličů. Pokud ne, dává to lidem jasný signál, že nemá cenu chodit k volbám," tvrdí interpretka slavné Modlitby pro Martu.

Ráno budou demonstrovat

Listopadovou výzvu zastupitelům podpořili mimo jiných například bývalý prezident Václav Havel, spisovatel Jiří Stránský, režisér a vysokoškolský pedagog JAMU Břetislav Rychlík, filosof Jan Sokol, režisér Jan Bubeníček, režisér Jan Brichcín, herec Zdeněk Svěrák, hudebník Radek Banga (Gypsy.cz) a další.


Čtěte také:

SLEDUJEME téma pražská koalice

PETICE Listopadová výzva ZDE



Foto: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…