Chystají provokatéry. Buďte hodní, varují pořadatelé demonstrace

29.11.2010 18:13

Na úterní dopolední demonstraci před pražský magistrát se podle aktuálního počtu potvrzených na Facebooku chystá více než tři tisíce lidí. Organizátoři akce vydali pokyny, jak se mají protestující chovat a zároveň upozornili na rizika.

Chystají provokatéry. Buďte hodní, varují pořadatelé demonstrace

Organizátoři a iniciátoři "Listopadové výzvy" očekávají, že lidí přijde na Mariánské náměstí dost a že na demonstraci bude rušno: „Přijďte podpořit Listopadovou výzvu pražským zastupitelům, dejte najevo, že nesouhlasíte s podivnou koalicí na magistrátu. Vybavte se transparenty, píšťalkami, řehtačkami atd., a také tmavými brýlemi. Vyzýváme vás zároveň k slušnému a pokojnému chování. Vezměte s sebou také kamery, podle některých indicií se na nás chystají provokatéři. Nenechte se vyprovokovat a natočte je:-)"

Neprovokuj, neupozorňuj na sebe, vyhýbej se kontaktu s policií

Další zvláštností na akci inzerované skupinou Vyměňte politiky je i doporučení, jak se chovat na demonstraci. Obsahuje body, se kterými se účastníci facebookových „událostí" moc často nesetkávají.

„Dbej pokynů pořadatelů, myslí to dobře. Nehádej se a nevyvolávej konflikty. S nikým. Drž se, pokud je to možné, ve skupince s lidmi, které znáš. Na veřejných shromážděních je zákonem zakázáno maskování. Tím se rozumí zakrývání obličeje, které má za cíl ‚znemožnit nebo znesnadnit identifikaci‘. V praxi o tom, co je a není maskování, rozhoduje nejprve policista, a když se neshodnete, tak přestupková komise místně příslušného úřadu. Ať tě ani nenapadne přijít na demonstraci opilý nebo si na ní alkohol nebo jakékoli jiné drogy přinášet. Neprovokuj, neupozorňuj na sebe, vyhýbej se kontaktu s policií," doporučují případným účastníkům demonstrace facebookové stránky Vyměňte politiky.

I to možná vede například facebookáře Dalibora Durčáka k poněkud jadrnému vyjádření názoru na pořádanou akci: „Sedám si z téhle demonstrace na ***". Většina uživatelů však na stránkách svou účast zvažuje a předpokládá, že by se před pražským magistrátem mohlo sejít i více jak 4 tisíce lidí.

Zabarikádovaný magistrát 

Kvůli obavám z chystané demonstrace pražský magistrát zrušil akci na Staroměstské radnici, na níž si měli v úterý ráno zastupitelé převzít osvědčení o svém zvolení. Magistrát se obává, že by dav mohl nově zvolené zastupitele při příchodu ohrozit. 

Zastupitelé si osvědčení o svém zvolení zřejmě převezmou ještě během dneška. V úterý pak půjdou rovnou do zastupitelského sálu. Podle tiskového oddělení bude kvůli demonstraci uzavřen také zadní vchod do radnice, který jinak bývá otevřen. 

Na úterní ráno se chystá zvýšená ostraha. Mnozí z účastníků protestu totiž chtějí jít i na jednání zastupitelstva, na němž by měl být zvolen i nový primátor.

Petici podepisují známé osobnosti

Listopadová výzva apelující na politiky nové pražské koalice ODS a ČSSD, s níž její signatáři nesouhlasí, vyvolala mnoho odezev i mezi osobnostmi veřejného a společenského života. Připojili se k ní třeba kněz Tomáš Halík, spisovatel Arnošt Goldflam nebo zpěvačka Marta Kubišová.

Dokument ale podepsal také bývalý prezident Václav Havel, který se tak vyslovil proti směru, kterým se vydala metropolitní politika. Vítězslava Jandáka, poslance ČSSD, která bude Praze spolu s ODS vládnout, však nechává Havlova iniciativa a vlastně i celá petice chladným. Připadá mu úsměvná, sdělil serveru ParlamentníListy.cz.

A Havlovu angažovanost okomentoval redakci i tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl. "Právě Havel je představitelem mocné zájmové skupiny, která za ní stojí. Jde evidentně o nátlakovou zastrašovací akci, která má vytvořit atmosféru, v níž se zastupitlé budou bát hlasovat jinak, než tato zájmová skupina požaduje," vysvětlil Jakl. 

Související: Bude někdo Havla brát vážně? směje se Jandák podpisu petice


Iniciátoři petice chtějí celou akci završit tím, že dokument s desetitisíci podpisů předají pražským zastupitelům. Jehlička pro ParlamentníListy.cz ale připustil, že vzhledem k tomu, že se kvůli falešným podpisům celá akce zdiskreditovala, je pravděpodobné, že se autorům petice zastupitelé vysmějí.


Čtěte také:


První demonstrace proti koalici:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…