Můžete si za to sami, takhle jste volili. A bude hůř, vzkázal Jandák

08.12.2010 12:32

Ke stávce se v jižních Čechách se připojili lékaři, policisté i dopravci, provoz ale téměř neomezili. Šéf odborů jihočeské policie Vítězslav Lád uvedl, že policistům nejde ani tak o snížení platů, jako o krácení rozpočtu, a tím i omezení úrovně práce policie.

Můžete si za to sami, takhle jste volili. A bude hůř, vzkázal Jandák

Jihočeští policisté stávku podpořili. Přesto, že ze zákona stávkovat nemohou, na plánované shromáždění ke krajskému úřadu přišli.

„Jsou to ti, kteří nejsou ve službě. Nejde jen o platy, ale snižování provozních nákladů a to opravdu na úkor práce. Kráceny jsou a mají být náklady na teplo, teplou vodu, provoz techniky. Bude snižování počtu služeben i stavu policistů a my za takových okolností máme strach, že na úsporná opatření doplatí lidé tím, že policie nebude schopna dělat svoji práci tak efektivně a kvalitně, jako teď," řekl Vítězslav Lád.

Zdravotníci stávkovali symbolicky

Stávka nezasáhla provoz nemocnice v Českých Budějovicích, Táboře či a Strakonicích. „Zdravotníci stávkovali jen symbolicky, někteří se vydali do Budějovic na protest.
"Nikde není omezen provoz a o pacienty je pečováno, jako kdykoli jindy," řekl ParlamentnímListům.cz ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

I když protestují i dopravci, autobusy i trolejbusy na jihu Čech jezdily v běžném režimu. „Stávku odborů podporujeme, ale normálně jsme v práci," řekl odborový předák Dopravního podniku města České Budějovice Jaromír Kohout.

Učitelé si vzali cedulku

Na Táborsku stávkovali provozní zaměstnanci některých škol, ne však učitelé. Ti měli pouze cedulky na oděvu s označením stávky. Podobně vyjádřili podporu kantoři i na dalších mnoha místech.

Před Krajský úřad v Českých Budějovicích se vydaly stovky lidí. Stávka byla poklidná.
„Právo na stávku je v každé demokratické společnosti zakotveno, pokud jde o stávku solidní, poklidnou a nikdo nepáchá nějaké výtržnosti či ničí majetek. Nic jiného vláda nemohla čekat, protože jsme-li ve fázi, kde se berou peníze policistům, hasičů, lékařům, učitelům, je něco špatně," uvedl pro ParlamentníListy.cz jihočeský poslanec Vítězslav Jandák.

Dále čtěte:
Stávka? Jako učitelka s ní souhlasím, ale nikam nepolezu, tvrdí Bohdalová
Klaus si na snídani utahoval z odborářů. Nechápou zadlužení
Více k odborové stávce ZDE

Budete „rýt ústy v zemi"!

Dodal, že si ale někteří lidé mohou částečně za škrty sami. „Koho a co si zvolili, to mají. Osobně jsem říkal, že někteří budou „rýt ústy v zemi" a je to tady. A to není konec. Bude hůř, ne líp. Nejvíc na to opět doplatí ti nemocní, invalidi, důchodci, mladé rodiny, a ti chudší. Bohužel," dodal Jandák.

Někteří pravicoví politici se stávkou nesouhlasí, ale respektují ji. Přednost by prý ale dali spíš jednání u kulatého stolu.

Odboráři ale říkají, že se snažili jednat, vláda jde však přes mrtvoly. „Stydím se za to, že Kalousek je z jižních Čech. Sám si nahrabe a přivedl stát do krachu a teď bude lidem říkat, aby se uskromnili? To není hloupost, nebo arogance, to je zločin," řekl jeden ze stávkujících Josef Vágner.

Více:
Odbory plýtvají silnou municí. Skutečný řez ještě nepřišel 

Foto: Radek Kraus

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…