Haló noviny referují o úspěšné stávce. Ostatní píší o fiasku

09.12.2010 22:19

Haló noviny a ostatní deníky se v hodnocení středeční stávky odborářů a zaměstnanců státní sféry výrazně liší. Zatímco Lidové noviny a Mladá fronta Dnes hovoří o zbytečné stávce, neboť zaměstnanci zřejmě o celých deset procent na platu asi nepřijdou, tak například Haló noviny uvádějí, že stávka byla úspěšná a účastnilo se jí v různých formách téměř 450 tisíc lidí.

Haló noviny referují o úspěšné stávce. Ostatní píší o fiasku

„Měla to být největší stávka za posledních dvacet let. Naděje odborářských bossů ale rychle pohasly," píší Lidové noviny (LN). „Fiaskem pak skončily protestní mítinky v ulicích dvacítky měst: scházely se stovky, maximálně pár tisíc lidí. Nekonal se ani kolaps v nemocnicích, na úřadech nebo ve školách. Na mnoha místech totiž zaměstnanci protestovali jen symbolicky," zmiňují dále LN.

„Podle očekávání našly odbory zastání u ČSSD a komunistů. Někteří z nich je přišli podpořit na pražské Palackého náměstí, kde protestovala asi tisícovka lidí," udávají počty účastníků v Praze LN.

Haló noviny pak počet nadsadily o plnou tisícovku: „Jenom zde se za podpory několika nevládních organizací, a také s účastí politiků KSČM a ČSSD sešlo přes dva tisíce protestujících."

Reportáže ParlamentníchListů.cz ke stávce:
Stávka, která nikoho nebolela. V muzeu stávkoval jeden člověk
Odboráři, poslanci a bláznivý taxikář. Byli jsme na demonstraci
OBRAZEM Demonstrace na Palachově náměstí

Rovněž nejčtenější deník v zemi Blesk, ač bulvární, referuje o stávce jako o fiasku pod titulkem "Jaký byl největší prostest za dvacet let? Fiasko!" Aha si pak všímá toho, že protestoval i německý ovčák. "Největší stávka za 20 let? To těžko," dodalo Aha.

I tradičně levici přející Právo poutá pozornost čtenářů tím, že stávku kritizoval prezident Klaus. Mladá fornta Dnes si pak všímá rovněž kritiky Václava Klause, který odborářům vzkazuje, že jsou směšní.

Více čtěte:
Klaus si na snídani utahoval z odborářů. Nechápou zadlužení
Stávka? Jako učitelka s ní souhlasím, ale nikam nepolezu, tvrdí Bohdalová
Více k odborové stávce ZDE

Do Brna se sjeli i Rakušané, hlásali prý o vydírání

Lidové noviny kromě výčtu toho, kde se všude stávkovalo, například uvádějí, že o něco více lidí než v Praze, se sešlo v Brně. „Tam přišlo demonstrovat asi dva tisíce lidí," píší. Haló noviny pak podotýkají, že do Brna se sjelo asi tři tisíce demonstrujících. Počet tedy nadsadily také o plných tisíc lidí.

Odborářskou demonstraci v Brně podle Haló novin přijeli podpořit a prostor ozvučili i rakouští odboráři. „Projevy solidarity v boji proti vydírání vrstvou bohatých a mocných a vůči zavádění chudoby jako běžného prvku životního stylu měli vídeňští odboráři, představitelé jihomoravských školských a zdravotnických odborů," dodaly komunistické Haló noviny, které vydává akciová společnost Futura, v níž ale drží většinu akcií KSČM.  

Deníky se také liší v nadhledu na stávku - zatímco LN věnovaly stávce stránku a půl, tak Haló noviny téměř tři. U komunistického deníku to je ale vcelku běžné, že se snaží zastávat „běžných" pracujících. Dosud ale jen slovně. Komunisté, kteří se po pádu režimu před dvěma desítkami let etablovali do KSČM, nejsou totiž již dvacet let účastníkem jakékoliv vládní koalice. Konkrétní recept, který by dokázal vyvést zemi z dluhů, jejich poslanci či stínoví ministři také dosud nenabídli.

Dále k věci:
Zeman ke stávce: Neškrtejte policistům, úředníky klidně vyhazujte
Můžete si za to sami, takhle jste volili. A bude hůř, vzkázal Jandák

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …