Stávka, která nikoho nebolela. V muzeu stávkoval jeden člověk

08.12.2010 20:32

Stávka odborářů rozhodně život v České republice neochromila. Podle odborářů se jí zúčastnilo na 134 tisíc lidí, například v Praze ale měli smůlu jen ti, kteří vyrazili do Národní knihovny či na Katastrální úřad. Největší zdravotnické zařízení ve střední Evropě, motolská fakultní nemocnice, fungovalo stejně jako každý jiný den. Stávkovalo se i v Národním muzeu, jeho provoz však nijak narušen nebyl.

Stávka, která nikoho nebolela. V muzeu stávkoval jeden člověk

Skupina zaměstnanců stála před Národním muzeem na Václavském náměstí. Přestože stávkovali, chod muzea nijak narušen nebyl a tak návštěvníci nijak zklamáni nebyli. „Co se děje," divil se italský turista. „Stávka," vysvětlili jsme mu. Trochu zklamaně se svou partnerkou odcházel. Po vysvětlení, že je normálně otevřeno, nakonec jen kroutil hlavou. Inu, v Itálii se stávkuje jinak.

Stávkovali, ale bylo otevřeno

„Generální ředitel rozhodl, že bude otevřeno. Navíc kustodi a ochranka jsou zaměstnanci soukromých firem," vysvětlil ParlamentnímListům.cz jeden z organizátorů stávky v muzeu, kurátor sbírek Hanuš Jordán. „Protestujeme proti snížení platů a také proti tomu, že má být propuštěno deset procent zaměstnanců. Chtěl bych říct, že průměrná mzda v muzeu je 19 tisíc hrubého, kurátor má po pětadvaceti letech praxe 16 - 19 tisíc čistého," dodal Jordán.

Shromáždění stávkujících pracovníků muzea, kteří se šikovali na k cestě na shromáždění na Palackého náměstí, rozhořčilo okolo jdoucího důchodce. „Když už stávkujete, tak byste místo keců mohli vzít lopaty a odházet ten sníh před vchodem," rozčílil se muž.

Připojil se jen jeden odborář

Stávkovalo se i v Národním zemědělském muzeu, ale nijak to provoz nenarušilo. „Muzeum poskytovalo celý den naprosto stejné služby jako každý jiný den. Stávky se zúčastnil jen jeden člověk. Je to předseda odborové organizace a podpořit stávku považoval za svou stavovskou čest," vysvětlil ParlamentnímListům.cz ředitel muzea Zdeněk Novák.

V obrovském nemocničním zařízení FN Motol od rána vše šlapalo jako každý jiný den. Po stávce ani vidu, ani slechu. Jediná cedulka s nápisem „Stávka" byla vyvěšena na okénku kartotéky na dětské ambulanci. Ta fungovala normálně. „O stávce se nedá mluvit. Máme 5 500 zaměstnanců, stávkovalo jich 150 a jednalo se o administrativní pracovníky. Stávku si nemůže žádná velká nemocnice dovolit," řekla ParlamentnímListům.cz mluvčí FN Motol, Eva Jurinová.

Zavřen zůstal Katastrální úřad v Praze. Žádné problémy to nepřineslo, fronty rozhořčených občanů se netvořily. „Od rána tu bylo asi deset lidí, kteří o stávce nevěděli. Jinak sem většinou lidé nechodí jen tak a zjistí si na internetu otevírací dobu, nebo předem zavolají," dozvěděli jsme se v informacích.

K tématu:
Odboráři, poslanci a bláznivý taxikář. Byli jsme na demonstraci
Můžete si za to sami, takhle jste volili. A bude hůř, vzkázal Jandák
Stávka byla směšná, prohlásil Klaus
Hájek: Stávka selhala. Falbr hrozil Klausovi a spletl si rok
SLEDUJEME téma STÁVKA

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…