Brzdí Gandalovičovu kariéru velvyslance v USA podezřelí kamarádi?

31.12.2010 9:35

Zatímco americký prezident Barack Obama jmenoval ve čtvrtek nového velvyslance pro Česko, ČR v USA svého šéfa ambasády zatím nemá. A podle Hospodářských novin tomu tak bude ještě několik měsíců. Hlavní kandidát na tento post, exministr zemědělství a poslanec Petr Gandalovič (ODS) zatím nemá bezpečnostní prověrku.

Brzdí Gandalovičovu kariéru velvyslance v USA podezřelí kamarádi?

„Stále na ní čekám," připustil Petr Gandalovič. Na povolení pro styk s přísně tajnými materiály stále čeká. Jak dlouho Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) jeho žádost zpracovává však uvést nechtěl. „Do ukončení nebudu nic sdělovat," konstatoval pro HN.

Nicméně HN prý diplomatické zdroje včetně vysoce postaveného občanského demokrata zabývajícího se zahraniční politikou potvrdily, že vyřízení bezpečnostní prověrky nejde Gandalovičovi tak rychle, jak se předpokládalo.

Že by vadili "kamarádíčci"?

Deník připomíná, že tajné služby, které pro NBÚ prověrky provádějí, si pro nejvyšší stupeň přísně tajné pečlivě prověřují mimo jiné lidi, s nimiž se žadatel stýká. A právě v tomto bodě by podle HN mohl být zakopaný pes.

Mezi dobré přátele Gandaloviče „totiž patří minimálně dvě velmi kontroverzní postavy na pomezí politiky a byznysu", píše list. Tou první je ústecký podnikatel ve stavebnictví a člen ODS Patrik Oulický, který má podle deníku pověst muže, bez nějž se na severu Čech nic nepohne.

Některé Oulického černé stavby mají být odstraněny

Podle HN byl právě Oulický konstruktérem Gandalovičovi politické kariéry v ODS posledních let, k čemuž mu pomáhaly i nábory černých duší. Druhou kontroverzní figurou pak prý pro adepta na velvyslance v USA může být miliardář Petr Sisák.

Gandalovič prý chtěl udělat prasárnu

Ten se v 90. letech podílel podle deníku na krachu několika bank. Jeho jméno je spojováno s vytunelováním CS fondů a pravděpodobně prý stojí za skupinou firem kolem kontroverzemi opředené ústecké Setuzy.

Právě sem chtěl ještě jako ministr zemědělství poslat Gandalovič finanční injekci 300 milionů korun, což podle listu zarazil až jeho nástupce Jakub Šebesta. Plánovanou transakci dokonce dnešní ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil za prasárnu.

HN připomínají, že Gandalovič už jednou v USA působil, a to jako generální konzul v New Yorku v letech 1997 až 2002.

Související:
Schwarzenberg i diplomaté jsou za Eisena rádi
Místo Kohouta zřejmě za oceán zamíří Gandalovič. Bude velvyslancem
"Čištění chléva" Šebestou Gandalovič považuje za čistky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…