Dobeš radí rodičům: neupínejte se u dětí na maturitu

05.01.2011 11:50

Ministr školství Josef Dobeš před blížícími se přijímačkami na střední školy vyzval rodiče, aby se nebáli poslat dítě na učiliště.

Dobeš radí rodičům: neupínejte se u dětí na maturitu

Ministr školství Josef Dobeš našel pro děti hlásící se na střední školy nové perspektivní obory. Vyzývá rodiče, aby se své potomky nebáli dávat na učiliště. Podle něj se tím zvýší šance, že dítě v budoucnu najde práci.

 "Jde hlavně o absolventy strojírenských, elektrotechnických i stavebních oborů. Jsou to perspektivní obory zejména v dlouhodobějším pohledu," doporučil ministr. 

Přijímačky na střední školy budou hodně připomínat loňské, protože systém tří přihlášek, který vedl ke zmatkům, se zatím nezměnil. Na volbě školy se však už projevuje spuštění státní maturity. Je také zřejmé, že absolventi některého typu škol obtížně hledají práci.

"Chtěla jsem, aby dcera šla na zdejší podnikatelskou střední školu, ale vím od známých, že absolventi toho moc neumějí a že firmy v okolí o ně nemají zájem," řekla serveru Idnes Kateřina ze severních Čech.

Je jasné, že dcera těžko hned po absolutoriu začne podnikat, k čemuž má škola žáky připravit. Státní maturity však proběhnou až po přijímačkách, takže při rozhodování o tom, kam dítě přihlásit, moc nepomohou. Rodiče se mohou u ředitele školy zajímat alespoň o to, jak zdejší studenti dopadli v podzimní generálce.

Dobeš: Strojírenství, elektrotechnika, stavebnictví

Podle odhadů ministerstva školství neuspěje u ostré maturity až pětina studentů, ovšem šéf resortu Josef Dobeš (VV) předpokládá, že na některých školách to bude až polovina. Odhady předvídají hodně neúspěšných především některým odborným školám, učilištím a dálkovému maturitnímu studiu.

Ministr školství zřejmě i proto radí, aby se rodiče tolik neupínali na maturitu na střední škole a nebáli se zvolit učiliště zejména se zaměřením na strojírenství, elektrotechniku a stavebnictví.

Na většině středních škol a učilišť ještě mohou rodiče i děti stihnout Den otevřených dveří. Termíny lze bez potíží najít na webu. "Ptejte se na vše, co vás zajímá - na způsob výuky, na to, kde se koná praxe, jak škola komunikuje s rodiči, na mimoškolní aktivity, na uplatnění absolventů, zda se učitelé věnují žákům individuálně," radí Zoja Franklová z Národního ústavu odborného vzdělávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fico málem zemřel kvůli Ukrajině. Bulharský prezident zasáhl

13:25 Fico málem zemřel kvůli Ukrajině. Bulharský prezident zasáhl

Bulharský prezident Rumen Radev označil vítězství Ukrajiny nad Ruskem za „nemožné“ a připomínal, že …