Schůzka Heger a Nečas: Jen rétorické cvičení o reformách?

21.01.2011 11:18

Zdržovací taktika vlády anebo neochota řešit odchody lékařů? Schůzka premiéra Petra Nečase a ministra zdravotnictví Leoše Hegera nepřinesla zřejmě žádné konkrétní vize, co bude vláda dělat, až k 1. březnu z nemocnic odejde téměř čtyři tisíce lékařů. Nečas a Heger totiž na brífinku pro novináře nic konkrétního k exodu doktorů neřekli.

Schůzka Heger a Nečas: Jen rétorické cvičení o reformách?

„Řešili jsme aktuální situaci ve zdravotnictví, nastínili jsme jisté možnosti na situaci, a konkrétní úkoly, které z toho plynou," řekl premiér Nečas na brífinku k odcházejícím lékařům. Nic konkrétního ale ze své schůzky s Hegerem nesdělil.

Naprázdno tak prozatím vycházejí dosavadní jednání o řešení odchodu lékařů mezi členy vlády a zástupci České lékařské komory, či zdravotnických odborářů. „Dnes to vypadalo, že to bylo jen takové rétorické cvičení a ukázka toho, že vláda je jednotná," komentoval pak brífink ve studiu České televize moderátor se svým hostem. Televize totiž brífink vysílala živě na programu ČT24.

SLEDUJEME téma Exodus lékařů 

Nečas a Heger ale přece jen něco řekli a to, že připravovaná reforma zdravotnictví přinese do systému více peněz a v příštích letech tak budou zcela jistě oprávněné požadavky lékařů splněny.

„Cos se týče finančních požadavků lékařů, tak tam přetrvává naše jasné stanovisko, že ustupovat otevřenému vydírání nelze," nastínil pak alespoň momentální stav mysli obou politiků ministr zdravotnictví.

Nečasovi řekl své nápady ke standardům

Heger se pak více rozhovořil o tom, jak premiéra informoval o připravovaných změnách ve standardech výkonů, či o úpravě ve vzdělávání lékařů, anebo o připravovaném boji proti korupci, jehož některé teze představil novinářům ve čtvrtek.  

„Oceňuji zájem pana premiéra o dění ve zdravotnictví  a jeho zájem o reformní kroky, které je ochoten podpořit," zmínil k tomu Heger, který na schůzku s premiérem vzal s sebou i své náměstky, aby dohromady probrali připravenou zdravotnickou reformu.

Nečas doufá, že reforma zdravotnictví nabere tempo tak, aby byly reformní zákony přijaty ještě letos. "Řekli jsme si základní představu o legislativních změnách, o proceduře a legislativních lhůtách. Myslím si, že se nám podaří reformu zdravotnictví dostat do tempa, které umožní v letošním roce předložit a schválit klíčové zákony," dodal Nečas.

V řadě míst republiky stále díky akci Děkujeme, odcházíme hrozí krach péče, nejvíc je zasažena Vysočina s téměř 60 procenty výpovědí. Průměr ČR se blíží devatenáct procentům, v Praze chce odejít deset procent lékařů z nemocnic. Heger ale nechce žádat vládu o peníze navíc, vláda mu je ani nedá.

Ze Senátu:

Ozvat se chtějí i sestry. Bojí se o práci

K napjaté situaci v nemocnicích se po mimořádném sněmu předsedkyň a předsedů sekcí a regionů vyjádří i Česká asociace sester. Dosud s doporučeními pro své členky vyčkávala, jen varovala, že když budou zvýšeny platy lékařům, nemělo by to být na úkor sester. I ony by měly dostat přidáno. Sestry se obávají, že s odchodem lékařů se budou zavírat některá nemocniční oddělení i celé nemocnice, takže přijdou o práci.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…