Lékaři udělali v Senátu průvan: Ubrat na emocích, nabádá Sobotka

19.01.2011 22:07

Hlavně ne tolik emocí, říká o proběhlé i budoucích diskuzích na citlivá reformní témata na půdě Senátu jeho bývalý šéf Přemysl Sobotka (ODS). Průběh úterní diskuze jej prý pobavil, ale kromě projevu ministra Hegera se příliš nedozvěděl. Další akce tohoto typu budou podle všeho následovat.

Lékaři udělali v Senátu průvan: Ubrat na emocích, nabádá Sobotka

Když po očekávaném úspěchu v podzimních senátních volbách sílily hlasy levice, charakterizující do budoucna Senát jako jakousi platformu pro levicové názory a otevřené debaty o citlivých sociálních tématech, jen málokdo tušil, jak to sociální demokraté vlastně myslí. Toto úterý ale využili pozornosti, kterou diskuze na půdě horní komory parlamentu přitahují, beze zbytku. Do Senátu si jeho nový předseda Milan Štěch (ČSSD) pozval odborníky z oblasti zdravotnictví.

Sobotka: Atmosféra byla předem daná

Atmosféra diskuze, která přecházela od ovací při projevu šéfa LOK Milana Kubka či prezidenta ČLK Martina Engela až k odchodu lékařů ze sálu během ostré řeči poslance ODS Borise Šťastného, pobavila bývalého předsedu Senátu Přemysla Sobotku. "To, co se bude v sále dít, bylo předem dané už tím, kdo byl panem předsedou pozván. Nedivím se tedy, že tam bylo víc emocí a demagogických výstupů, než ukázek racionálního uvažování," nechal se pro ParlamentníListy.cz slyšet Sobotka. I přes vypjatou atmosféru zvláště během projevu poslance Šťastného ale senátor doufá, že k avizované diskuzi ministra s lékaři nakonec dojde.

Ze Senátu:


Otázkou prý zůstává, zda se podobná úroveň diskuzí stane pravidlem v dosud klidně a majestátně působícím Senátu. "Ty diskuze v parlamentu mohou býti tvrdé, ale měla by na této půdě existovat nějaká úroveň brzdění emocí. Každopádně jsme na začátku funkčního období a mě by velice zajímalo, jakým směrem se nyní bude horní komora vyvíjet," konstatoval dále Sobotka.


Příští téma- důchodová reforma

O tom, že podobné konference budou ještě letos následovat, není pochyb. Jejich pořádání ParlamentnímListům.cz potvrdila tisková tajemnice Senátu Pavlína Heřmánková. "Probíhá tu diskuze na téma pořádání podobných konferencí. Některé z nich jsou už i předběžně naplánované. Základním kritériem pro volbu tématu je jeho aktuálnost a celospolečenský význam. Určitě v nejbližších měsících proběhne diskuze na téma důchodové reformy, ale přesný termín ještě nemáme. Senát bude tím prostorem, kde diskuze ke společenským otázkám určitě probíhat bude," uvedla Heřmánková.

Konference na téma zdravotnictví byla vedením Senátu shodou okolností načasovaná přímo perfektně. Již nyní je jasné, že ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) požadavkům lékařů ustupovat nechce, či lépe řečeno ani nemůže. Odcházejícím nemocničním doktorům už nepřeje ani veřejné mínění, které sice na jaře minulého roku v průzkumu společnosti SANEP vyjádřilo drtivou většinovou podporu jejich požadavku na vyšší platy, ale letos v lednu dali respondenti najevo stejně výrazně odpor proti způsobu, kterým se lékaři rozhodli své požadavky prosazovat. Čím dál častěji padají nejen v internetových diskusích slova o vydírání, trestném činu, či terorismu ze strany lékařů.


Šťastný doporučil lékařům živit se politikou

V této celospolečenské atmosféře ale lidé z Lékařského odborového klubu našli místo, kde mohli být vyslyšeni a dostalo se jim podpory. K tématu v Senátu promluvili například prezident Lékařské komory Milan Kubek či prezident Lékařského odborového klubu Martin Engel. A sklízeli při svých projevech velké ovace. V atmosféře, která se podobala rozpálenému kotli, ale vystoupil i ministr zdravotnictví Heger. Symbolickou roznětkou k uvolnění vášní pak byl výstup poslance Borise Šťastného, který lékařům vysvětlil, že by si mohli vzít příklad z něj a také zvolit jiné, lukrativnější zaměstnání. Slova jedné z hlavních tváří koalice ČSSD a ODS na pražském magistrátu ale byla na členy LOK a České lékařské komory přeci jen příliš a raději opustili sál.


Více ke zdravotnictví:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…