Nečas v předtočeném pořadu: Véčka chtějí kolaborovat s komunisty

29.01.2011 19:00

Premiér Petr Nečas se v TV Public rozčílil. Nebo se spíše rozčílí, pořad se bude totiž vysílat až v pondělí. ParlamentníListy.cz ale dostaly od televize informaci o tom, jakými výroky premiér počastoval nejmenšího koaličního partnera.

Nečas v předtočeném pořadu: Véčka chtějí kolaborovat s komunisty

Nečasovi se nelíbí snaha Věcí veřejných sbližovat se s ČSSD. "Pokud se někdo rozhodne zběhnout, tak tomu nezabráníte, je-li ale na vládní úrovni schopen kolaborovat s komunisty, tak už je to zpráva pro veřejnost," řekl premiér při natáčení pořadu Na rovinu.

Nečas tak narážel na výzvu ministra dopravy Víta Bárty, aby koalice přestala s "politickou izolací ČSSD". Už na začátku listopadu se navíc Bárta zasnil, že se těší, až bude moci navázat dialog s novým šéfem oranžových - jeho favoritem je jihomoravský hejtman Michal Hašek.

"Když si přečtu Desatero pana Haška, tak z toho cítím ten svěží vítr v sociální demokracii, tu naději, že se ČSSD povede vyvést z té paroubkovsko-rathovsko-sobotkovské izolace. Že to bude konečně partner pro rovnocenný dialog," řekl tehdy ministr dopravy v Partii na Primě. "Pokud se tyhle očistné kroky stanou, tak já budu první, kdo bude prosazovat dialog s ČSSD, já budu první, kdo na tom bude trvat."

Více o Bártově vystoupení v pořadu:


A ministr už na svém, zdá se, trvá. To se ale premiérovi nelíbí, poprvé se tak veřejně vyjádřil. A nešetřil peprností. "Nemůžou být současně v koalici i v opozici," rozčílil se.

Nápad se sbližováním se se stranou v izolaci se nelíbí ani některým politikům ČSSD, dokonce ani ministrovu "černému koni" Haškovi. "Podobná silácká prohlášení o údajné izolaci ČSSD vztahy logicky příliš nekultivují," sdělil ParlamentnímListům.cz. Navíc dodal, že volba předsedy strany není na Bártovi, ale na březnovém sjezdu.

Více: Předsedu ČSSD nevolí Bárta, ale náš sjezd, vzkazuje Hašek


David Rath Bártovi doporučil, aby se raději staral o sebe a o své aféry, než aby řešil sociální demokracii. "Děkuji mu, že se zajímá o ČSSD. Ať se ale raději stará o aféry své ABL a Veverek, tak aby strana neskončila pod pěti procenty. O rady, ani pomoc tohoto zdiskreditovaného člověka nikdo nestojí," řekl.

Jiří Paroubek, který je podle Bárty příčinou politické izolace své strany, zašel ještě dál. Ministra poslal na psychiatrii. "Pan Bárta je velmi těžký případ. Je to jasný abonent Modré laguny. Měl by ji začít pravidelně navštěvovat, ulevilo by se mu," řekl ParlamentnímListům.cz.

Více: Bárta to opět myslel dobře s ČSSD, Paroubek se mu vysmál


Sbližování s opozicí tak viditelně podporu nezíská. Spíše rozdmýchá další konflikt uvnitř vládní koalice. Ta se otřásla už v prosinci s odhalením korupční kauzy na Státním fondu životního prostředí, spolu s židlí tehdejšího policejního prezidenta Oldřicha Martinů.


Spor ohledně výběru policejního prezidenta dostal vládní koalici do krize. Opozice se chopila šance a vyvolala hlasování o nedůvěře vlády a Věci veřejné vyhrožovaly, že kabinet nepodpoří. Situaci 
vyřešil až prezident Václav Klaus. Zástupce všech tří stran si pozval na Hrad a domluvil jim.

Více: Tajná dohoda: Klaus si mazal Nečase a spol. na chleba


Volba policejního prezidenta se ale vlekla. Ministr vnitra Radek John uspořádal výběrové řízení, se kterým měl premiér Nečas problém. Mezi ODS a Věcmi veřejnými se tak vytvořila hradba mediálních útoků a naschválů. "Šili" do sebe i Nečas s Bártou.

Bárta si naposledy napsal do statusu na Facebooku, že se Nečas chová jako malé děcko a jako policejního prezidenta by snad chtěl Ivana Langera. Ministrův úřad se vzápětí za výrok omluvil, prý ho napsala členka ministrova PR týmu, nikoli sám zákonodárce.

Více:


Nečas teď vrací úder a znovu se do Bárty opírá. Co na to říká ministr, není známo. ParlamentníListy.cz se ho pokoušely kontaktovat, ale Bárta - navzdory tomu, že je nemocný, a tedy není pracovně plně vytížen - nereagoval.

Už vidím, jak by dcera sestřelila hodiny z osmnáctého století

Zbytek rozhovoru v pořadu TV Public s moderátorem Zdeňkem Šarapatkou se odvíjel pohodově a v osobní rovině. Nečas si pochvaloval, že už nemusí dojíždět za rodinou, protože teď všichni bydlí v Praze a zdůvodňoval, proč bydlí v bytě místo Kramářovy vily, kde by ze své pozice bydlet mohl.

"Je to luxusní sídlo se spoustou vzácných starožitností. Při představě, jak moje nejmladší dcera hází míčem přes hodiny z osmnáctého století, bych byl určitě brzy obviněn z ničení státního majetku," usmál se. Po vládní krizi ani památky.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Paráčková

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…