Krach: Heger se s lékaři neshodl. Kolem jednání návrat k bodu nula

31.01.2011 22:20

Dohoda mezi státem a lékaři se překvapivě komplikuje. Ministr zdravotnictví Leoš Heger se totiž dnes s lékaři a odboráři neshodl na jejich dalších požadavcích kolem odchodu z nemocnic. Doktoři totiž chtěli garance, že slíbené dvě miliardy půjdou výhradně na jejich platy a že je nemocnice po stažení výpovědí vezmou zpátky. Také chtějí zasahovat do reformy. Jenže jak to vypadá, garance nebudou a dohoda z pátku padá ze stolu.

Krach: Heger se s lékaři neshodl. Kolem jednání návrat k bodu nula

"Ty slíbené dvě miliardy ale stále platí změnou úhradové vyhlášky," ubezpečil přesto dnes Heger. Řekl, že se nyní vrací jednání na úplný začátek, neboť dostal od odborářů překvapivě vazalskou smlouvu, jenž tlačí na vládu ve věcech,  které nemají nic společného s původní, tedy páteční dohodou. Návrh smlouvy lékařů proto odmítá.

„My jsme se domnívali, že jsme minulý týden učinili maximum možného, ale dnes jsme obdrželi od Lékařského odborového klubu návrh smlouvy, která vše vrací zpět a naše sliby neguje jako neurčité, nedávající žádné garance a nepodporující žádné požadavky odborové dohody," řekl k tomu nazlobeně ministr.  

Sledujeme téma EXODUS LÉKAŘŮ
OBRAZEM Krach jednání

Naznačil, že lékařští odboráři žádají splnění všech osmi bodů, a jen za takových podmínek prý LOK výpovědi stáhne a vrátí se na svá pracoviště. „Ty požadavky jsou obsáhlé. Týkají se legislativních změn, změn v termínech, které jsou nereálné a navrhuje speciální zákon, kde není koncipována reforma, ale jen odměňování lékařů," řekl Heger s tím, že lékaři chtějí, aby byli odměňováni de facto jako ústavní činitelé.

Dohoda Hegera s odbory zde:

Dohoda podle něj navíc také požaduje po ministerstvu zdravotnictví, aby s lékaři uzavřelo kolektivní smlouvu vyššího typu, což prý nebylo 20 let. "Smlouva navíc diriguje ministerstvo k tomu, aby nechalo reformu probíhat zcela v režii Lékařského odborového klubu a České lékařské komory," zdůraznil Heger. „Ten duch dřímá v tom, že ředitelé jsou k ničemu a nikdo jim nevěří, že budou správně hospodařit, a že jen ministerstvo je může korigovat. Podle mě je to cesta do pekel a návrat k centralismu. Tyto věci nejsme připraveni řešit," řekl rozhorlený Heger.  

Engel řekl pravý opak

"LOK s Českou lékařskou komorou navíc požadují, abychom peníze alokovali klíčem: čím více lékařů, tím více peněz bez ohledu na výkonnost. Já jsem ale vysvětloval, že to není možné," dodal ministr s tím, že LOK odmítl také zítra na svém shromáždění předsedů přednést záměr, aby lékaři své výpovědi vzali zpět.

Šéf lékařských odborů Martin Engel s tvrzením Hegera ovšem vůbec nesouhlasí. „Zásadně odmítám, že LOK stupňuje své požadavky. O žádných nových požadavcích jsme ani nejednali. Pokud jde o ten náš návrh, já to vidím jinak," zmínil Engel.

„V pátek tam byly naprosto nevyjasněné věci. Co jsme dostali v pátek, považuji za polotovar, na kterém je třeba ještě pracovat," opáčil Engel. "Takže chápete, že zítra nenavrhnu členům, aby dohodu schválili. To nemohu udělat," konstatoval.

Podle něj není jasné, jak budou slíbené dvě miliardy rozděleny. „Například Franta Novák šel do toho protestu a chce vědět, jak to pro něj dopadne," uvedl Engel. Není navíc slíbeno, že se budou moci lékaři vrátit na svá pracoviště. Nesouhlasil přitom se stanoviskem ministerstva, že to nemůže garantovat.

Kubek: Žádný nový požadavek tam nebyl. Skutečně

I prezident České lékařské komory Milan Kubek zmínil slovo zklamání. "Já jsem tím dnešním jednáním zklamán. Návrh byl vstřícný, dali jsme mu formu závazné dohody a nevznesli jsme žádný požadavek, který by šel nad  rámec toho, o čem jsme již hovořili.

„Přes víkend jsme návrh ministerstva zpracovali a dali do formy smlouvy. Teď jsem ale neviděl žádnou vůli to vyřešit do 1. března," řekl také Kubek.

Komora přiznala, že žádá, aby slibované dvě miliardy šly na platy lékařů. Vychází prý z platného právního řádu včetně kolektivní smlouvy vyššího stupně. Ve smlouvě pouze požadovali, aby se Heger zavázal k reformě, která povede k úsporám, a až poté by z ní ušetřené peníze mohly jít na platy všech pracovníků ve zdravotnictví.

Všichni se ale shodli na tom, že budou pokračovat v jednání. To další je plánováno na čtvrtek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…