Dvě miliardy vábničkou pro lékaře. Engel chce garanci návratu

28.01.2011 12:01

Zdánlivě idylicky prezentovali své setkání ministr zdravotnictví Heger, předseda LOK Engel a prezidenz ČLK Kubek. Šéf resortu totiž přislíbil přesun dvou miliard na platy zaměstnanců ve zdravotnictví. Dohodu však může zmařit chybějící garance, že budou lékaři moci své výpovědi stáhnout a budou zpátky přijati na své místo.

Dvě miliardy vábničkou pro lékaře. Engel chce garanci návratu

Ministr zdravotnictví Leoš Heger uvedl, že se v rámci systému podařilo najít dvě miliardy korun, jimiž se rozhodl posílit finanční situaci nemocnic, aby se mohly zvýšit platy zaměstnanců ve zdravotnictví, především lékařů. „Prosím proto všechny lékaře, aby přehodnotili své postoje a výpovědi stáhli," vyzval Heger ty, kdo se zapojili do akce Děkujeme, odcházíme.

Připomněl, že si od nástupu do své ministerské funkce dobře uvědomoval, že poměry v nemocniční medicíně jsou hodně obtížné, lékaři málo placeni a extrémně přetíženi. „Ta částka, kterou na platy lékařů přesuneme, by měla lékařům přidat až sto tisíc korun ročně na hrubé mzdě," přepočetl Heger dvě přislíbené miliardy na jednotlivé lékaře.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Navíc až sto tisíc ročně, nebo také patnáct korun za hodinu

„Vnímám to jako velký posun kupředu, ale ještě musíme analyzovat dopady jednotlivých kroků. Nedohodli jsme se zatím, jak budou vypadat garance návratu do práce těch kolegů, kteří dali výpovědi," uvedl Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu s tím, že v pondělí odpoledne budou jednání pokračovat a 1. února zveřejní, jak se LOK rozhodl s protestní akcí lékařů naložit.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek zdůraznil, že cílem akce bylo zlepšit podmínky lékařů. Celé jednání proto věnovali tomu, jak získat peníze na platy lékařů, aby nikam odcházet nemuseli. „Jenom bych chtěl uvést, že ony dvě miliardy v přepočtu pro lékaře znamenají nárůst o patnáct až padesát korun na hodinu," podíval se Kubek na sumu z jiného úhlu než Heger.

Ministr zdravotnictví žádnou garanci návratu dát nehodlá

Úskalím dohody se ale může stát záruka pro návrat lékařů, kteří se do protestu zapojili a podali výpovědi. „Ministerstvo zdravotnictví nemůže zasahovat do zákoníku práce, a proto nemůžeme dát žádnou garanci. Navíc na některých odděleních už přijali náhradu za ty, kteří odcházejí. Jinde v rámci restrukturalizace snižují stavy," připustil Heger, že pro některé lékaře už nebude cesty zpět.

To evidentně zaskočilo odborářského šéfa, který prý považoval garance návratu za jasný sekundární doprovodný jev dohody. „Přece ti, co dali výpovědi a pomohli ke zlepšení podmínek lékařů, teď nezůstanou mimo pracovní proces, a ti, co neprotestovali, dostanou vyšší platy," pozastavil se Engel nad možným vyústěním protestu lékařů.

Musí to být férová nabídka, požaduje prezident ČLK

„Nemůžeme vodit jednoho každého člověka za ruku," zopakoval ministr, že ti lékaři, které vedení nemocnic zpátky nevezme, si budou muset poradit sami. „Musí to být férová nabídka. Ti lékaři, kteří statečně bojují proti korupci a za reformy ve zdravotnictví, přece nebudou ti, kteří na to doplatí," zareagoval Kubek.

K věci:

Heger nese lékařům peníze. Petice Halíka a dalších roste 

Klaus Hegerovi: Ti arogantní lékaři nesmí vyhrát 

Lumpárna, syčárna. Politolog odsoudil lékaře ještě víc než Klaus 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…