Objev: Pacienti začali hodnotit lékaře. Ti mysleli na žalobu

02.02.2011 5:26

Téměř jako na pranýři si mohou někdy připadat lékaři specialisté, když si o sobě čtou na webu ZnamyLekar.cz, kde si o nich každý zaregistrovaný uživatel může napsat, cokoli ho napadne. Oslovení experti proto pacientům radí brát hodnocení v tomto projektu s patřičnou rezervou.

Objev: Pacienti začali hodnotit lékaře. Ti mysleli na žalobu

Třetím rokem funguje server ZnamyLekar.cz, který si dal při svém vzniku za cíl pomáhat pacientům při vyhledávání vhodných lékařů specialistů. Umožňuje totiž zájemcům po poskytnutí základních osobních údajů (jméno a e-mail) a po souhlasu s uvedenými podmínkami se zaregistrovat a pak si o lékařích a jejich kvalitě vyměňovat informace s ostatními uživateli webu.

Provozovatel o sobě uvádí, že nemá žádnou spojitost s žádnou farmaceutickou firmou nebo jakoukoliv státní či soukromou společností, která se zabýva zdravotnictvím. Přesto zůstává otázkou, zda má opodstatnění platforma, kde hrozí riziko záměrného pošpinění pověsti lékaře. „To se to má zakázat?" reaguje pro ParlamentníListy.cz bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, vzápětí však dodává: „Ale je to velmi nespolehlivý způsob zjišťování kvality práce lékařů."

K poslednímu vývoji akce Děkujeme, odcházíme ZDE

ČLK doporučuje pacientům informace z webu ignorovat

Narozdíl od něj, který už praxi léta neprovozuje a pomyslnou kůži tak na trh nenese, je v nezáviděníhodné situaci Milan Kubek, prezident České lékařské komory. I kvůli této funkci si s ním kdokoli po zaregistrování může negativním hodnocením vyřizovat účty. Naznačuje to i takovéto na webu zveřejněné hodnocení: „Z jeho jednání se domnívám,že jako vězeňský lékař by pracovat mohl, ale pod dozorem."

Není se co divit, že šéf ČLK zaujímá k tomuto projektu zcela odmítavý postoj. „Slušní lidé se anonymy nezabývají. V úvodu se někteří kolegové chtěli bránit právní cestou, ale pak pochopili, že nemá smysl dělat provozovateli této stránky reklamu. ČLK doporučuje pacientům informace tam zveřejňované ignorovat pro jejich nevěrohodnost," uvádí pro ParlamentníListy.cz Milan Kubek.
Provozovatelé serveru ZnamyLekar.cz na dotaz redakce dosud nereagovali.

Dobrého lékaře se v případě zostuzení ujmou spokojení pacienti

Bývalý šéfredaktor týdeníku Zdravotnické noviny Tomáš Cikrt, který vešel ve známost jako mluvčí ministerstva zdravotnictví, soudí, že je třeba začíst se do jednotlivých komentářů, hledat použitelné informace „mezi řádky" a rozpoznat opakující se větné konstrukce i jedovaté sliny. „Ne každý má na takové čtení žaludek. Vždycky hrozí riziko pomluvy, ale v případě zostuzení skutečně dobrého lékaře se obvykle jeho obrany aktivně ujmou spokojení pacienti," tvrdí pro ParlamentníListy.cz Cikrt.

Podle vystudovaného farmaceuta jsou informace na internetu jenom částí (někdy docela pokřivenou) celkového obrazu lékaře, neboť vypovídají spíše o jeho chování než odbornosti. „O té by nám měly více říci zdravotní pojišťovny, ale ty mlčí. Takže, co nám zbývá? Koupit si lístek do loterie a doufat, že vyhrajete. V českém zdravotnictví ale pořád máte šanci potkat slušného, milého a odborně zdatného lékaře velmi vysokou, vyšší než v klasické loterii," věří Cikrt.

K věci:

Statný doktor nadával panu poslancovi. Exodus pokračuje 

Lékaři nejsou pokrývači, snad vědí, co je to dát výpověď, říká specialistka 

Klečet před kraji, špitály a pojišťovnami. Úkol lékařů pro Hegera 

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…