Lékařští odboráři trvají na své dohodě. Je prý smířlivá

01.02.2011 17:37

Protestní akce Děkujeme, odcházíme pokračuje i nadále. Lékařský odborový klub (LOK) se po několikahodinovém bouřlivém jednání shodl, že neustoupí z požadavků, který zdravotníci v pondělí předložili ministrovi zdravotnictví.

Lékařští odboráři trvají na své dohodě. Je prý smířlivá

Šéf resortu Leoš Heger z TOP 09 ale znění dohody odmítl s tím, že má ultimativní charakter, jednání se tak vrací na svůj počátek.

Předseda LOK Martin Engel po schůzi uvedl, že většina jeho kolegů je odhodlaná v protestu pokračovat. "Řada lékařů měla výrazně radikálnější názory, než byla naše stanoviska v pondělí. Chtějí, abychom ještě přitvrdili," dodal pro Lidovky.cz člen předsednictva LOK Miloš Voleman.

Chceme přidat, a to hned 

Mezi doktory údajně zaznívá i požadavek, aby jim ministerstvo zdravotnictví trojnásobně zvedlo platy, a to již od 1. března.

Neshody lékařů a ministerstva se již dostaly na půdu sněmovny. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se postavil za Hegera s tím, že již zdravotníkům nabídl maximum. "Každému je jasné, že nelze v nejkratší době změnit vše, kde udělaly všechny předešlé vlády chybu," dodal Schwarzenberg.

ODS chce mít kontrolu 

Ministra zdravotnictví podpořily i Věci veřejné a ODS. "Pokud půjdou peníze z pojišťoven do nemocnic, chceme, aby o nich rozhodoval jejich management. Musí se rozdělit mezi celý zdravotnický personál," podotkl pro Lidovky.cz šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. "Je vyloučené přijímat stoprocentní záruky pro návrat lékařů," dodal.

Občanští demokraté ale požadují, aby je ministr zdravotnictví informoval o svém dalším postupu při jednání s lékaři i o plánech reformy. Kvůli tomu se poslanci chtějí ve čtvrtek s Hegerem setkat.

Čtěte:

Klečet před kraji, špitály a pojišťovnami. Úkol lékařů pro Hegera

DOKUMENT, který Heger odmítl
SLEDUJEME téma Exodus lékařů

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie obvinila 5 zaměstnanců ROP Severozápad včetně Šulce

14:38 Policie obvinila 5 zaměstnanců ROP Severozápad včetně Šulce

Policie obvinila z porušování povinností při správě cizího majetku pět bývalých a současných zaměstn…