Kladenský odborář se diví: Proč máme napřed stáhnout výpovědi?

16.02.2011 6:27

Pondělní dohoda o společném memorandu mezi ministrem zdravotnictví a nespokojenými lékaři se nelíbí předsedovi lékařského odborového klubu v Kladně Jiřímu Sedlákovi. Podivuje se, že lékaři mají napřed výpovědi stáhnout a pak se budou řešit jejich požadavky. Jiní doktoři pak tvrdí, že s Hegerem byla dohodnuta výrazně nižší částka, než původně požadovali.

Kladenský odborář se diví: Proč máme napřed stáhnout výpovědi?

"Věc, která mi vadí, je poslední bod, který podmiňuje splnění veškerých bodů v ‚memorandu‘ tím, že lékaři nejdříve stáhnou výpovědi, " uvedl v rozhovoru pro Radiožurnál předseda lékařského odborového klubu v Kladně Jiří Sedlák.

„Myslím si, že ta situace je postavena obráceně. My jsme žádali splnění alespoň nějakých podmínek, po jejich splnění jsme byli ochotni výpovědi stáhnout. Nyní se situace obrátila. Žádá se po nás stáhnutí výpovědí a poté možná, jak řekl pan ministr, pravděpodobně budou ty věci schváleny. Tudíž já tam nevidím žádné záruky, jistoty," zmínil dále Sedlák.

Úhradová vyhláška se vrátila do roku 2009

Navíc namítá, že jednotlivé body dohody jsou dost nespecifické. Úhradová vyhláška se dle něj vrátila do stavu v roce 2009 a ani výpočet platů není jasný.

Sedlák, stejně tak jiní lékařští odboráři z místních odborových organizací, také tvrdí, že celorepublikový sněm Lékařského odborového klubu, který se bude konat tuto středu, bude rušný. Mnoho doktorů prý totiž s dohodou ministra zdravotnictví Hegera s Lékařským odborovým klubem (LOK) a Českou lékařskou komorou (ČLK) nesouhlasí.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Koordinátorka Lékařského odborového klubu na Vysočině Šárka Drinková dokonce zmínila, že co se v memorandu nabízí, je výrazně nižší částka. „V memorandu je kromě dobrých věcí i spousta nedostatečných záruk i finančních záruk pro naše lékaře. Náš původní požadavek byl 200 korun pro neatestovaného lékaře a 400 korun pro atestovaného. To, co se v memorandu nabízí, je výrazně nižší částka," vysvětlila Drinková.

„Ty peníze ve zdravotnictví jsou a toto memorandum poměry ve zdravotnictví absolutně nenarovnává. Takže já ještě opravdu nevím," krčí pak rameny 1. místopředsedkyně Lékařského odborového klubu Jana Vedralová.

Mladí lékaři: Neřeší se vzdělávání a přesčasy

S dohodou nejsou spokojeni ani Mladí lékaři. Podle místopředsedy jejich občanského sdružení Martina Švestky totiž vůbec neřeší například vzdělávání lékařů a jeho financování.

„To přijde na zhruba 300 tisíc korun za pět let přípravy. Při současných platech nemají mladí lékaři na to, aby to financovali ze svého, uvážíme-li, že jeden den této přípravy stojí až tisíc korun," zmínil Švestka.

Dohoda neřeší podle něj ani přesčasy. Někteří z doktorů přitom slouží navíc až 180 hodin měsíčně. „Již několik tisíc lékařů tyto přesčasy vypovědělo a to mimo výpovědi z pracovních poměrů. Nikde není garantováno, že tyto výpovědi přesčasové péče budou vzaty zpátky. O nich se vůbec nehovoří, " dodal.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…