Svoboda: Problémy s nemocnicemi v Praze? Jen v Krči a na Bulovce

15.02.2011 15:46

Pokud by se dostala situace ve zdravotnictví do vyhrocené podoby, tak pražské nemocnice jsou na krizi připraveny. Uvedl to dnes primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS). Jednotlivá zdravotnická zařízení si budou podle něj vzájemně vypomáhat a záchranná služba bude pracovat v jiném režimu. Navíc se nastaví koordinace nemocnic mezi Prahou a zařízeními ve Středočeském kraji.

Svoboda: Problémy s nemocnicemi v Praze? Jen v Krči a na Bulovce

Svoboda ale varoval, že nastane-li situace s hromadným odchodem lékařů, musela by se zavřít porodnice v Thomayerově nemocnici v Krči. Na Bulovce by byla zastavena gynekologická péče. Tamější oddělení by se soustředilo pouze na porody. Primátor to řekl po setkání s řediteli nemocnic, šéfem záchranné služby a zástupci ministerstva zdravotnictví. Ve Fakultní Thomayerově nemocnici totiž podalo výpověď 111 lékařů a na Bulovce 183.

Kromě zastavení porodů v krčské nemocnici by se podle Svobody také oddalovaly termíny plánovaných operací. Příští týden by pak nemocnice přestaly přijímat pacienty na plánované operace a zajišťovaly by pouze akutní péči.

Na Bulovce již podle mluvčího nemocnice Jakuba Hofmanna vzalo zpět svou výpověď 14 lékařů, dalších 30 nových lékařů má zájem do nemocnice nastoupit.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Vedení Prahy ale doufá, že se lékařští odboráři nakonec s ministerstvem zdravotnictví dohodnou a doktoři stáhnou své výpovědi zpět. Znovu se ředitelé nemocnic s vedením hlavního města setkají v pondělí. Zítra ale bude známo, zda se hrozbu odchodů lékařů podaří ministerstvu odvrátit už s konečnou platností. Část doktorů už však dalo najevo, že s návrhem dohody nesouhlasí.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…