Odboráři z regionů jsou proti Hegerově dohodě: Hrozí její smetení?

16.02.2011 8:43

K dohodě, kterou ministr zdravotnictví Leoš Heger uzavřel s Lékařským odborovým klubem a Českou lékařskou komorou v pondělí, se mají vyjádřit předsedové okresních odborových organizací. Sejdou se v Praze po poledni. Ve vzduchu však visí otázka, jak jednání dopadne.

Odboráři z regionů jsou proti Hegerově dohodě: Hrozí její smetení?

Ministr zdravotnictví Heger lékařům slíbil, že jim na mzdy pošle téměř celé dvě miliardy korun a změní platové tabulky. Doktoři by tak měli dostat přidáno pět až osm tisíc korun měsíčně.

Co by se ale stalo, kdyby odboráři dnes dohodu nepodpořili a výpovědi nestáhli? „Potom by zůstaly v platnosti i ty naše sliby, které znamenaly rovněž navýšení pět až osm tisíc na lékaře, ale ne cestou tarifů. Protože v takovém případě, kdyby ten LOK v té akci pokračoval, vláda navýšení tarifů neschválí," upozornil pro Radiožurnál Heger.

Návrh se totiž nelíbí lékařům hned v několika krajích. Argumentují například tím, že neobsahuje žádné záruky, že ho stát dodrží. Navíc slibované zvýšení platů připadá některým doktorům nedostatečné.

Vedralová: Převládá radikální křídlo, podmínky pro ně nejsou přijatelné

První místopředsedkyně Lékařského odborového klubu Jana Vedralová tvrdí, že zatím nelze odhadnout, jak se jednotlivé místní organizace k dohodě nakonec postaví.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

„Spíš převládá to radikální křídlo, že podmínky nejsou přijatelné," zmínila pro Radiožurnál Vedralová. O radikálních tendencích pak hovoří i člen předsednictva Lékařského odborového klubu Milan Voleman.

„Ta smířlivější tendence byla o tom, že ustoupíme ze svých původních požadavků. A naše původní požadavky, když to zvulgarizuji na peníze, byly osm až 12 tisíc. Teď je nabízeno pět až osm. To už není ústupek, to je veliké stažení a myslím si, že to nebude přijato. Toto memorandum těm původním požadavkům, pro které ti lidé vstupovali do akce a dali výpověď, je velmi vzdálené," upozornil pro Český rozhlas Voleman.

Je tam jen garance Hegera. Chce to víc

„Jsou tam určité věci, se kterými souhlasit nemůžu, a to je třeba z mého pohledu otázka garancí," vyjádřil svůj názor pro rozhlas i předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. „Tam je garance pouze ministra zdravotnictví a jsou tam věci, které překračují jeho kompetence a zasloužily by si i někoho dalšího z vlády," zmínil Engel dále a odmítl, aby se problém redukoval pouze na  lékařské platy: „Mezi třinácti důvody k exodu je jedenáct ryze nefinančních."

Na druhou stranu prezident České lékařské komory Milan Kubek stažení výpovědí lékařům doporučuje.  „Největší výhra je v tom, že podmínky v českých nemocnicích pro lékaře už nikdy nebudou tak otrocké jako dosud. Dojde k omezení přesčasové práce, zvednou se platy lékařů, lékaři nebudou existenčně závislí na přesčasové práci," dodal Kubek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…